Concedierea pe timpul concediului medical nu este interzisă în Germania

Concedierea pe timpul concediului medical nu este interzisă în Germania. Aceasta este o legendă care circulă foarte des pe internet și o vom explica acum și aici.

Concedierea din cauza bolii este posibilă din următoarele motive ( ne referim aici la probleme medicale pe termen mai lung, nu la răceli.)

  • boala reduce performanța la locul de muncă. ( Excluse aici sunt femei gravide și oamenii cu handicap)
  • motive ce țin de comportament ( consum de alcool, probleme cu colegii)
  • după o încălcare a obligațiilor ( refuzul de a munci)
  • Când nu se așteaptă o îmbunătățire a stării actuale
  • Motive ce țin de firmă ( Faliment)
  • Nu mai există o alternativă ( Atenționare sau transfer)
  • Concedierea este un avantaj clar pentru angajator ( pagube produse la locul de muncă, productivitate foarte scăzută)

 

De o protecție specială împotriva concedierii beneficiază persoanele cu handicap, femeile gravide, consilierii din firme, stagiarii, etc. Probabil de aici pleacă confuzia creată în jurul acestei teme.  Aceștia profită de o protecție speciala și nu pot fi concediați. Dacă un angajator dorește să concedieze de exemplu un angajat cu un grad mare de handicap, aceasta trebuie aprobată în prealabil de Integrationsamt (Oficiul pentru Integrare). La nerespectarea acestei legi, angajatul poate face contestație. Angajatul va putea fi compensat sau reangajat.

 

Protecția împotriva concedierii este scrisă în lege și se numește Kündigungsschutzgesetz ( Legea pentru protecție împotriva concedierii) și poate fi citită aici ( germană). Dar aceasta se referă la firmele cu cel puțin 10 angajați și care au trecut de perioada de probă (6 luni).

Doar pentru că deținem un certificat medical care atestă că suntem bolnavi nu ne protejează de concediere.

De asemenea, trebuie citit cu atenție contractul de muncă și contractul colectiv de muncă. Acestea au întotdeauna prioritate atunci când avem o problemă cu locul de muncă.

Citește si:

Drepturi și obligații în perioada de probă la noul loc de muncă

Concediul părinților pentru îngrijirea copilului bolnav