La începerea activității la noul loc de muncă vom întâlni aproape întotdeauna perioada de probă. Aici am răspuns celor mai importante întrebări despre aceasta.
Ce anume este regularizat în perioada de probă?
Perioada de probă servește cunoașterii reciproce dintre angajat și angajator. Angajatul poate descoperi dacă noul loc de muncă îi este pe plac, dacă i se potrivește și dacă este mulțumit de munca sa, iar angajatorul observă dacă angajatul se poate descurca cu sarcinile care îi sunt întrebuințate.
Perioada de probă și rezilierea sau concedierea.
Perioada de probă este de asemenea folosită deoarece în această perioadă, durata rezilierii contractului este de doar 2 săptămâni, și nu 4 cum prevede legea. Totuși, dacă perioada de probă durează mai mult de 6 luni, atunci intră în vigoare protecția normală împotriva concedierii. Anume, concedierea se poate face doar cu un motiv bine întemeiat. Analog, dacă perioada de probă durează doar 3 luni, atunci angajatul nu va beneficia de protecția împotriva concedierii decât după împlinirea a 6 luni la noul loc de muncă.
Durata perioadei de probă
În general, perioada de probă durează între 3 și 6 luni. Totuși, în unele cazuri se poate negocia o perioadă de probă mai mare. Aici sunt incluse job-urile unde după o perioadă de 6 luni nu este încă clar dacă angajatul poate îndeplini mulțumitor sarcinile care i se dau.
O prelungire a perioadei de probă este posibilă, dar în cazuri foarte speciale și sub condiții restrânse. De exemplu, perioada de probă se poate prelungi dacă angajatul a fost bolnav o perioada lungă de timp pe durata perioadei de probă..
Concediul și perioada de probă
Conform legii, concediul se poate lua abia după 6 luni de lucru. Totuși, dacă angajatul este concediat sau își dă demisia concediul îi va rămâne, și acesta poate fi luat ( chiar și în perioada de preaviz) sau îi poate fi plătit angajatului. Concediul se calculează foarte simplu, pentru fiecare lună lucrată angajatului ii revine 1/12 din concediul anual. ( De exemplu 20 de zile de concediu pe an, pentru o lună lucrată vin 1.66 zile de concediu. (20 / 12 = 1.66)