Concediul părinților pentru îngrijirea copilului bolnav

Copiii de grădiniță se îmbolnăvesc în general foarte des. Până la 10 îmbolnăviri pe an sunt normale. Pentru părinții care lucrează aceasta se ciocnește cu programul de lucru. În cele ce urmează vom detalia câte zile de concediu putem primi din acest motiv și care sunt condițiile.

Există o lege prin care ne este permis să ne luăm liber dacă copilul este bolnav?

Da. Fiecare părinte are dreptul la 10 zile de concediu pe an pentru îngrijirea copilului bolnav. Părinții singuri au dreptul la 20 de zile. Pentru doi copii, numărul zilelor se dublează, dar pentru mai mult de 2 copii există o limită de 25 de zile de concediu pentru fiecare părinte, sau 50 de zile pentru părinți singuri.

Ce condiții trebuie îndeplinite?

Părinții pot rămâne acasă cu copiii dacă:

-Copilul are maxim 12 ani

-doctorul a emis o adeverință pentru aceasta

-îngrijirea și supravegherea copilului este necesară din punct de vedere medical

-atât părinții cât și copilul sunt asigurați medical

-nu există persoane în casă care să poată îngriji copilul ( bunici sau îngrijitoare au-pair)

 

Sunt plătit pentru perioada în care îmi îngrijesc copilul bolnav?

În general primele 5 zile sunt plătite întreg. Totuși, mulți angajatori introduc o clauză în contract prin care aceste zile nu sunt plătite, si astfel cei care semnează contractul renunță la această plată, deoarece ea nu este determinată prin lege. Nefiind determinată prin lege, fiecare angajator are dreptul să aleagă cât timp va fi plătit părintele, de multe ori aceasta fiind o temă discutată în contractul colectiv de muncă.

Totuși există posibilitatea de a solicita Kinderpflegekrankengeld (alocație de îngrijire a copilului) pentru următoarele 5 zile. Valoarea acesteia este în general 75% din salariul net (calculat pe zi).

Ce facem dacă zilele de concediu pentru îngrijirea copilului au fost folosite?

Dacă un părinte și-a folosit cele 10 zile de îngrijire a copilului, acesta poate încerca să își transfere zilele celuilalt părinte. Condiția pentru aceasta e ca ambii părinți să fie asigurați la aceiași casă de asigurări. Regula de bun simț este ca să se discute cu ambii angajatori, atunci când se dorește aceasta.

Ce putem face atunci când copilul are vârsta de 12 ani?

Pentru copiii cu vârsta de minim 12 ani nu există concediu pentru îngrijirea copilului. În acest caz părintele trebuie să își ceară concediul de la angajator sau să aleagă concediul neplătit pentru aceasta.