Grădiniță în Germania. Ghidul complet

Aici veți putea citi toate informațiile, costurile, ponturile și diferențele dintre tipurile de grădinițe, atunci când căutăm o grădiniță în Germania.

grădiniță în Germania

Este obligatoriu să ne ducem copilul la grădiniță?

Este obligatoriu să ne ducem copilul la grădiniță? În Germania nu există momentan nici un Land în care grădinița să fie obligatorie. Totuși, grădinița este extrem de importantă pentru ca copilul să poată fi pregătit corect pentru școală și pentru a își dezvolta simțul social pentru viitor. Pentru copiii din familiile românești sau străine, mersul la grădiniță este extrem de important pentru copii, deoarece învață extrem de repede limba germană, dar și pentru părinți pentru că învață comunicarea cu instituțiile de învățământ și învață ”mersul„ sistemului în Germania.

În politica Germaniei este discutată relativ des problema obligativității urmării grădiniței, dar s-a ajuns la o concluzie temporară că acest lucru nu poate fi legiferat decât atunci când statul va putea prelua toate costurile de la părinți.

Te-ar putea interesa și următorul articol: Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în 2021.

Tipuri de grădiniță în Germania

În Germania, termenul Kita ( Kindertagesstätte) se referă la toate, diferitele forme ale instituțiilor de îngrijire a copiilor. Totuși, în principal există mai multe tipuri de grădinița în Germania, pe care le vom explica în cele ce urmează.

Kinderkrippe ( – echivalentul creșei) – Aici vor fi îngrijiți copiii în vârstă de până la 3 ani. De cele mai multe ori, creșele sunt integrate în grădinițe pentru o administrare mai ușoară și se formează doar grupe separate.

Kindergarten – Aici vor fi îngrijiți copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 7 ani. În aceste instituții copiii vor fi îngrijiți de dimineață până după amiază, în funcție de necesitate, iar aceștia pot fi luați acasă după masa de prânz, daca se dorește astfel.

Kindertagesstätte – Spre deosebire de Kindergarten, această instituție oferă îngrijirea pe toată durata zilei, de dimineață devreme și până după amiază târziu ( ora 17 sau cu unele excepții 18).

Kinderhort – mai este denumită și Schulhort. Aici vor fi îngrijiți copiii între 7 și 12 ani după școală. În această instituție copiii pot lua masa de prânz, își pot face temele pentru acasă sau se pot juca cu copii de vârsta lor.

Numărul fiecărui tip de instituție depinde de zona în care sunteți, dacă în Germania de est grădinițele de tip program prelungit sunt predominante, în Vest numărul grădinițelor cu program scurt sau normal sunt majoritare.

Dacă aveți un loc de muncă unde lucrați doar dimineața, vă puteți ridica copilul fie înainte, fie după masa de prânz. Aceste locuri se numesc Locuri pentru jumătate de zi (ger. Halbtags-Plätze).

Costuri și cheltuieli cu grădinița în Germania

Dacă doriți ca copilul dvs. să meargă la grădiniță în Germania, atunci în majoritatea regiunilor va trebui să plătiți. Valoarea taxei nu este regulată la nivel național, ci depinde de Landul în care vă aflați precum și de localitate. În general, costurile se formează din costuri de îngrijire și costuri pentru alimente ( masa de prânz). În plus, unele instituții pot cere o taxă pentru materiale pentru pictură sau lucru manual.

Dacă în unele locuri grădinița este gratuită, în alte locuri se plătește până la 4000 de euro pe an pentru aceasta. În medie, părinții cu un venit mediu plătesc aproximativ 1000 de euro pentru fiecare copil. În grădinițele private, costurile sunt de regulă mai mari. Înainte de a alege o grădiniță pentru copilul dvs. trebuie neapărat să vă informați despre costuri. Acestea sunt dependente de : Landul federal, Localitate, Venitul părinților, numărul copiilor care urmează această grădiniță.

 Important! O taxă mai mare nu exprimă o calitate mai bună a îngrijirii!!!

Ca exemplu, în landurile Hessen, Nordrhein-Westfallen si Niedersachsen nu se plătește grădinița în ultimul an de grădiniță. În Rheinland-Pfalz nu se plătește îngrijirea după ce copilul a împlinit 3 ani. În Berlin, de asemenea, părinții nu mai plătesc cotizația pentru grădiniță după ce copilul a împlinit 3 ani. Unele orașe au renunțat complet la cotizația pentru grădiniță: Hamburg, Koblenz, Düsseldorf etc.

Unele orașe sau comune oferă un calculator al cotizației pentru grădiniță, prin care părinții pot calcula aproximativ cât trebuie să plătească. Factorii care influențează aceasta sunt venitul părinților, numărul copiilor de îngrijit și durata îngrijirii. Totuși, aceste calculatoare sunt aproximative, și sunt gândite pentru a ajuta părinții să iși facă o idee despre valoarea acestei taxe.

Kita – Gutschein – ajutor pentru părinții cu venituri mici

Deoarece costurile pentru un loc la grădiniță în Germania sunt uneori foarte mari, părinții cu venituri mici nu își pot permite aceasta. De aceea se oferă un ajutor pentru aceasta. Dacă aveți impresia că taxele pe care trebuie să le plătiți sunt prea mari în comparație cu venitul dvs. puteți merge la Jugendamt, iar aceștia vor verifica cazul dumneavoastră și vă vor sprijini. Aceasta se face la Jugendamt-ul locului de reședință. Cererea pentru Kita-Gutschein trebuie făcută în scris.

Formularul pentru aceasta există pe site-ul Jugendamt-ului, sau se poate cere direct la Jugendamt.

Acte necesare: 

  • Formular completat si semnat
  • acte doveditoare ale venitului ( fluturași de salariu, ajutor social, Wohngeld, pensie, etc) pe ultimele 3 luni,
  • Decizia costurilor de îngrijire de la grădiniță

După ce ați prezentat toate aceste acte, Jugendamt-ul va calcula situația dvs. și va lua o decizie. Suma pe care o veți primi depinde de situația fiecăruia, în unele cazuri sunt preluate doar o parte din costuri, iar în altele costurile sunt preluate complet.

Căutarea unui loc la grădiniță în Germania

Decizia tipului de îngrijire

Realitatea căutării unei grădinițe sună puțin ciudat. După naștere, părinții trebuie să se ocupe cât de repede se poate de asigurarea unui loc la grădiniță. În unele localități locurile sunt limitate, o înregistrare rapidă este probabil singurul mod în care vă puteți mări șansele obținerii unui loc bun.

În special, dacă doriți un loc la creșă, este recomandată înregistrarea încă din sarcină ( recomandarea mea personală este totuși să așteptați până după naștere). Deși perioada înregistrării este oficial 6 luni înainte de începerea grădiniței, în unele localități supra-populate aceasta nu poate garanta un loc.

Pe lângă grădiniță, există și alte metode alternative la care părinții pot apela dacă nu doresc ca copilul lor să meargă la grădiniță. O foarte des folosită metodă este cea de bonă ( Tagesmutter – mot-a-mot: Mamă de zi). Aceasta este folosită în special atunci când există mai mulți copii care trebuie îngrijiți. Alte metode pot fi Leih-Oma ( Bunică de împrumut) sau Au-Pair ( bonă care locuiește cu dvs). O platformă recomandată pentru acestea este betreut.de.

Căutarea unei grădinițe

Dacă totuși optați pentru grădiniță, atunci trebuie să începeți căutarea. Pentru a lua o decizie bună, vă puteți informa online despre fiecare grădiniță. Ideală ar fi o grădiniță care se află în apropiere de locul de reședință, deoarece pe lângă economisirea de timp și bani, se creează o relație mai apropiată cu vecinii și copiii acestora, ceea ce creează un sentiment de securitate în comunitate, lucru care este după părerea mea foarte important.

După ce am reușit să găsim câteva alternative putem suna la aceste instituții și putem face o programare pentru a le vizita, sau putem opta pentru vizita în cadrul „Zilei Porților Deschise” pe care majoritatea grădinițelor o organizează.

În marile orașe, căutarea poate deveni destul de solicitantă și uneori părinții pierd perspectiva. De aceea există așa-numitele „Kita-Portale”, care ajută părinții să găsească o grădiniță potrivită.

Pentru a găsi un portal pentru orașul dvs. puteți căuta pe google după ”Kita Portal (orașul dvs.)” ex: „Kita Portal Berlin”.

Repartizarea locurilor se face central, de către Jugendamt. Acesta vă poate oferi un loc într-una dintre grădinițele aflate la maxim jumătate de oră distanță.

Dacă optați pentru o grădiniță privată, atunci puteți efectua înregistrarea direct la aceasta. Și aici este recomandată înregistrarea devreme.

După ce ați primit locul veți fi invitați la „interviu”. La acesta trebuie să aduceți carnetul galben de analize (Untersuchungsheft) și carnetul de vaccinuri ( Impfpass). La momentul scrierii articolului nici o grădiniță nu poate refuza un copil pentru că nu este vaccinat, dar este o temă foarte discutată și dezbătută, este foarte probabil ca acest lucru să se schimbe.

Te-ar putea interesa și următorul articol: Legea bunei grădinițe intră în vigoare la începutul anului 2019

Perioada de acomodare

Atunci când copilul începe grădinița, pentru el (și pentru părinți) începe o perioadă nouă și necunoscută. De aceea, este foarte important ca copilul să fie integrat încet și pas cu pas în noua societate.

Pentru copiii de până la 3 ani, acomodarea se face după „modelul Berlin”. Asta înseamnă că în timpul perioadei de acomodare, un părinte petrece o perioadă de timp cu copilul în grădiniță. În următoarele zile, această perioadă se scurtează treptat până când se ajunge la un compromis acceptabil, care să nu afecteze copilul, părinții sau personalul îngrijitor. Cât timp va dura această perioadă depinde de foarte mulți factori, de la personalitatea copilului, la personalitatea celorlalți copiii, la modul îngrijitorilor și părinților de a administra situația.

Important!!! Lăsați destul timp pentru perioada de acomodare!!! Asigurați-vă că copilul dvs. se simte bine și sigur în noua societate. Cooperați și discutați cu personalul grădiniței, ascultați sfaturile lor. 

Dreptul la un loc la grădiniță în Germania

În urmă cu câțiva ani a început o inițiativă a părinților deoarece copiii acestora nu primeau loc la grădiniță. În special părinții care lucrează au mari probleme atunci când nu găsesc un loc la grădiniță. De aceea guvernul Federal a adoptat două legi care ajută în acest sens. Acestea se numesc Kinderförderungsgesetz și Tagesbetreuungsausbaugesetz și prin acestea s-a decis extinderea infrastructurii grădinițelor și asigurarea unui nivel mai înalt de îngrijire.

În plus din 2013 părinții au dreptul la un loc la grădiniță, dacă copilul a împlinit vârsta de 1 an. Legea modificată se numește Kindertagesstättengesetz .

Deși se fac pași mari în construirea de noi grădinițe și extinderea grădinițelor actuale, încă nu s-a ajuns în punctul de echilibru dorit, și de aceea uneori părinții au dreptul la un loc la grădiniță care, din păcate, încă nu există.

Ce putem face dacă nu primim loc la grădiniță în Germania?

În principiu, este de datoria fiecărei localități să se asigure că fiecare copil are un loc după încheierea primului an din viață. Dacă ni se refuză sau nu ni se găsește un loc la grădiniță atunci putem lua acțiune legală printr-o plângere la Verwaltungsgericht (Instanța administrativă).