Legea bunei grădinițe intră în vigoare la începutul anului 2019

La data de 14 Decembrie 2018 a fost adoptată în parlament așa numita „Legea bunei grădinițe” – „ger. Gute-Kita-Gesetz”. Prin aceasta, statul federal a alocat 5.5 miliarde de euro timp de 3 ani pentru a îmbunătăți serviciile grădinițelor și pentru a reduce costurile pentru părinți.

Cum vor fi folosiți acești bani?

În proiectul de lege adoptat astăzi există o listă numeroasă de moduri în care acești bani vor fi folosiți. Acestea includ programul prelungit, câștigarea și reținerea personalului calificat, o îmbunătățire a administrării și conducerii grădinițelor prin acordarea de timp suplimentar pentru aceasta, înfrumusețarea sălilor de clasă, promovarea activităților educaționale privind dezvoltarea copilului, sănătatea, nutriția și activitatea fizică, mai multă educație lingvistică, precum și încurajarea implicării părinților și copiilor, etc.

De asemenea, se vor reduce costurile pe care părinții trebuie să le plătească pentru grădiniță. Momentan, acest lucru s-a decis doar în Mecklenburg-Vorpommerns, dar se preconizează că și celelalte landuri vor urma.

Cine mai profită de această lege?

Părinții cu venituri mici, care primesc deja Kinderzuschlag- Suplimentul pentru cresterea copiilor sau Wohngeld ( Banii pentru locuință) nu vor mai plăti taxele pentru grădiniță. Până acum, doar cei care primeau Hartz 4 nu erau nevoiți să plătească această taxa.