Integrarea în Germania

Totul despre grădiniță

Aici veți putea citi toate informațiile,costurile, ponturile și diferențele dintre tipurile de grădinițe.

Este obligatoriu să ne ducem copilul la grădiniță?

Este obligatoriu să ne ducem copilul la grădiniță? În Germania nu există momentan nici un Land în care grădinița să fie obligatorie. Totuși, grădinița este extrem de importantă pentru ca copilul să poată fi pregătit corect pentru școală și pentru a își dezvolta simțul social pentru viitor. Pentru copiii din familiile românești sau străine, mersul la grădiniță este extrem de important pentru copii, deoarece învață extrem de repede limba germană, dar și pentru părinți pentru că învață comunicarea cu instituțiile de învățământ și învață ”mersul„ sistemului în Germania.

În politica Germaniei este discutată relativ des problema obligativității urmării grădiniței, dar s-a ajuns la o concluzie temporară că acest lucru nu poate fi legiferat decât atunci când statul va putea prelua toate costurile de la părinți.

Tipuri de grădinițe

În Germania, termenul Kita ( Kindertagesstätte) se referă la toate, diferitele forme ale instituțiilor de îngrijire a copiilor. Totuși, în principal există mai multe tipuri, pe care le vom explica în cele ce urmează.

Kinderkrippe ( – echivalentul creșei) – Aici vor fi îngrijiți copiii în vârstă de până la 3 ani. De cele mai multe ori, creșele sunt integrate în grădinițe pentru o administrare mai ușoară și se formează doar grupe separate.

Kindergarten – Aici vor fi îngrijiți copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 7 ani. În aceste instituții copiii vor fi îngrijiți de dimineață până după amiază, în funcție de necesitate, iar aceștia pot fi luați acasă după masa de prânz, daca se dorește astfel.

Kindertagesstätte – Spre deosebire de Kindergarten, această instituție oferă îngrijirea pe toată durata zilei, de dimineață devreme și până după amiază târziu ( ora 17 sau cu unele excepții 18).

Kinderhort – mai este denumită și Schulhort. Aici vor fi îngrijiți copiii între 7 și 12 ani după școală. În această instituție copiii pot lua masa de prânz, își pot face temele pentru acasă sau se pot juca cu copii de vârsta lor.

Numărul fiecărui tip de instituție depinde de zona în care sunteți, dacă în Germania de est grădinițele de tip program prelungit sunt predominante, în Vest numărul grădinițelor cu program scurt sau normal sunt majoritare.

Dacă aveți un loc de muncă unde lucrați doar dimineața, vă puteți ridica copilul fie înainte, fie după masa de prânz. Aceste locuri se numesc Locuri pentru jumătate de zi (ger. Halbtags-Plätze).

Săptămâna aceasta vă oferim transportul gratuit pentru toate comenzile și o reducere la cumpărarea mai multor cărți. Toate cărțile vin însoțite de cursul audio pe cd în format mp3. Fiecare carte costă 25€. Comenzile se pot face pe whatsapp în scris la : 0152 538 13352 (+49152 538 13352) sau pe Facebook Vă mulțumesc pentru susținere! Sebastian Borza
Carti Ajutor Integrare Germania