Renunțarea la clasele de impozitare 3-5

După planul de guvernare al actualei coaliții de guvernare (Semafor) se intenționează renunțarea la combinația de clase de impozitare (Steuerklassen) 3 și 5 și prin aceasta să fie reformat sistemul de impozitare al cuplurilor căsătorite. Astăzi voi arăta motivele pentru aceasta și care sunt urmările concrete, dacă acest plan va fi aplicat.

Cuplurile căsătorite și cuplurile înregistrate au dreptul de a alege între combinația de clase de impozitare 4-4, 4-4 cu factor sau 3-5. Mai multe despre clasele de impozitare: Clasele de impozitare in Germania pentru angajati – Ajutor Integrare Germania.

Conform contractului de guvernare, este plănuită renunțarea la combinația 3-5.

Care sunt motivele pentru renunțarea la această formă a impozitării?

Actuala coaliție de guvernare speră ca prin renunțarea la această combinație a claselor de impozitare să încurajeze mai multe femei să lucreze sau să își mărească timpul de lucru, pentru că la ora actuală, marea majoritate a persoanelor din clasa de impozitare 5 sunt femeile. Ele sunt astfel mai aspru impozitate decât ar fi impozitate dacă le-ar fi luat în considerare doar venitul propriu, nu venitul cuplului.

Ce ar însemna renunțarea la această combinație concret?

Renunțarea la această combinație de clase ar însemna că lunar, fiecare soț și-ar plăti impozitul care reiese din venitul fiecăruia. Valoarea impozitului plătit de soțul cu venitul mai mare va crește, iar valoarea impozitului plătit de soțul cu venitul mai mic va scădea. Totuși, valoarea totală a impozitului plătit de soți în decursul unui an nu se va schimba, ci se va schimba doar valoarea plătită de fiecare în parte.

Pentru soțul cu venitul mai mic ar mai exista un avantaj, dacă venitul net al acestuia ar crește: Valoarea prestațiilor înlocuitoare ale salariului va crește.

Conform calcului Institutului German pentru cercetare în Economie (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung -DIW), la un venit anual brut între 20.000 și 35.000 această impozitare suplimentară reprezintă între 200 și 300 de euro lunar pentru soțul cu venitul mai mic. Bineînțeles, soțul cu venitul mai mare este impozitat mai puțin, deci există o balanță.

Concret, dacă se va renunța la această combinație de clase de impozitare, cel mai important lucru care se va schimba este valoarea impozitului lunar plătit. Soțul cu venitul mai mare va plăti mai mult impozit, iar soțul cu venitul mai mic va plăti mai puțin. La sfârșitul anului, când se trage linie, valoarea impozitului datorat/plătit nu se va schimba.

Când se va renunța la această combinație de clase?

Momentan nu există o dată exactă, dar pentru că această măsură există în contractul de guvernare, această măsură ar trebui să intre în vigoare până la următoarele alegeri, în 2025. Totuși, nu tot ce este dispus în contractul de guvernare va fi și pus în aplicare. Rămâne de văzut dacă și cum va fi pusă această măsură în aplicare.