Clasa de impozitare 4 cu factor

Persoanele căsătorite au posibilitatea de a alege între 3 combinații ale claselor de impozitare (Steuerklassen).

Combinația 4-4 – Ambii soți au clasa de impozitare 4. Aceasta este primită automat după căsătorie

Combinația 4-4 cu Factor

Combinația 3-5 – Combinație de clase pentru soții cu venituri cu diferențe mari.

Soții au posibilitatea de a schimba clasa de impozitare. Mai multe despre aceasta aici: Cum ne putem schimba clasa de impozitare?

Astăzi vom vorbi despre combinația de clase de impozitare 4-4 cu factor.

Practic, această combinație este viabilă dacă celelalte două combinații nu sunt avantajoase. Asta înseamnă că soții au venituri diferite (deci alegerea 4-4 nu ar fi profitabilă), dar diferența dintre ele este mică (deci combinația de 3-5 nu ar fi viabilă). Astfel, ei pot alege combinația de clase 4-4 cu factor.

Scopul factorului este ca pe perioada anului, plățile făcute pentru impozit să fie cât mai precise, astfel încât la sfârșitul anului diferența dintre impozitul plătit și impozitul datorat să fie minimă, ideal 0.

Cum funcționează factorul?

Factorul introdus în calculul impozitului are un efect direct asupra valorii impozitului plătit lunar de fiecare soț. Fiecare partener beneficiază individual de Grundfreibetrag (Suma veniturilor până la care nu se plătește impozit, în 2022 – 10.347 Euro) sau de anumite scutiri de impozit pentru copii. De asemenea, factorul ia în considerare efectul de reducere al impozitului după Splitting. Măsura în care acest Splitting reduce valoarea impozitului plătit depinde foarte mult de diferențele de venit dintre soți.

Procedura de factorizare trebuie cerută la Finanzamt, prin formularul de schimbare al clasei de impozitare. În acest formular (pe verso) va trebui să declarăm venitul estimat (așteptat) brut pe an. Această schimbare este valabilă pe o perioadă de maxim doi ani și va trebui actualizată la fiecare câțiva ani.

Cum este calculat factorul?

Luând în considerare venitul plănuit, Finanzamt va calcula un factor cu trei zecimale care va fi trecut în baza de date și comunicat angajatorului.

Avantaje și dezavantaje

Avantajul cel mai mare este că sunt evitate plăți suplimentare mari la sfârșitul anului. Dacă venitul declarat rămâne constant, atunci procedura aceasta va fi foarte precisă în ceea ce privește plata impozitului.

Un dezavantaj ar fi faptul că dacă alegem această procedură a impozitării, atunci vom fi obligați la depunerea declarației fiscale anuale (Steuererklärung).

Calcul orientativ și comparativ

Să luăm ca exemplu o familie cu ambii soți angajați. Venitul unuia dintre soți este de 36.000 de euro pe an. Venitul celui de-al doilea soț este de 20.400 euro pe an. Ambii locuiesc în Nordrhein-Westfalen, nu au copii. Calculul a fost făcut pentru anul 2022 folosind calculatorul oficial al Ministerului Federal al Finanțelor.

Impozitul pe venit așteptat: 5428 Euro

Suma Impozitului calculată pentru ambii soți (cu clasa 4 fără factor): 5606 euro

Factorul calculat după datele introduse: 0,968

Compararea impozitului pentru diferite clase de impozitare:

Clasa de impozitarePersoana 1Persoana 2 Suma impozitului calculatDiferența
3/51480 €3247 €4727 €-701 €
4/4 (fără factor)4576 €1030 €5606 €178 €
4/4 (cu factor)4429 €997 €5426 €-2 €

După cum se vede din acest exemplu, scopul factorului a fost îndeplinit, cea mai mică diferență a impozitului de plătit s-a obținut astfel. Bineînțeles, calculul acesta este pur teoretic, în practică situația calculată poate fi diferită față de situația propriu-zisă, dar exemplul ajută la înțelegerea acestei proceduri.

Legea cu privire la această procedură o puteți găsi pe următorul link: https://www.gesetze-im-internet.de/estg/__39f.html

Calculatorul folosit este bineînțeles acesta: https://www.bmf-steuerrechner.de/