Când vorbim de „transferul” asigurării de sănătate într-o altă țară a Uniunii Europene, ne referim la posibilitatea accesării serviciilor medicale, atunci când suntem asigurați medical într-o altă țară. Această opțiune este foarte importantă pentru studenți, pensionari, muncitori care lucrează într-o țară, dar locuiesc în alta și pentru muncitorii delegați.
Cum funcționează?
Pentru a putea beneficia de asigurarea medicală din România în Germania, trebuie să urmăm următorii pași. Primul pas este obținerea formularului S1 completat de la Casa de asigurări de sănătate din România. Apoi, cu acesta, cu dovada domiciliului din Germania (Anmeldung) și cu un act de identitate ne putem înscrie la o casă de asigurări de sănătate din Germania. Aceasta ne va prelua și ne va trata ca și pe membrii cotizanți, vom primi un card de sănătate identic cu cel al membrilor cotizanți și vom fi tratați identic în cabinetele medicale și spitalele din Germania. Facturile tratamentelor medicale vor fi trimise de către casa de asigurări din Germania către cea din România, care le va plăti.
Dacă ne găsim un job în Germania, atunci trebuie să luăm legătura cu casa de asigurări de sănătate din Germania și să devenim membri cotizanți.
Este recomandat ca obținerea documentului S1 să fie făcută înainte de mutarea în Germania pentru a nu permite formarea de goluri în asigurarea noastră medicală.
La o călătorie în România, la o eventuală vizită la doctor/ spital, vom beneficia în continuare de asigurarea de sănătate din România și vom prezenta cardul românesc pentru a beneficia de tratament.
Deși am folosit exemplul România – Germania, cele scrise aici sunt valabile în toate țările Uniunii Europene.
Cadrul legal pentru aceasta a fost setat prin ordonanța Parlamentului European și a Consiliului European: 883/2004 din 29 Aprilie 2004 și 987/2009 din 16 Septembrie 2009.