În acest articol am arătat cum putem să găsim un loc de muncă în Germania.
Germania este a patra cea mai puternică economie a lumii. De aceea, este nevoie continuă de forță de lucru, în special calificată. Într-un studiu publicat în anul 2021, a fost arătat că în Germania există 1,2 milioane de locuri vacante de muncă, care nu sunt momentan ocupate. Se preconizează că în anul 2050 aproximativ 8 milioane de locuri de muncă vor rămâne neocupate. Este nevoie de personal calificat în special în domeniile sociale, medicale sau tehnice.
Pentru a ne mări șansele găsirii unui loc de muncă în Germania, trebuie să învățăm limba germană (recomandarea mea este atingerea nivelului B2, vezi și Cursul de integrare – Integrationskurs) și să ne recunoaștem diplomele și calificările (sau să urmăm cursurile pentru unele noi). Despre recunoașterea diplomelor voi scrie în următoarele articole.
Cetățenii români nu mai au nevoie de drept special de muncă în Germania. Dreptul liber la muncă a fost acordat în 2014. Scriu asta pentru că în unele cazuri vi se va cere (pe nedrept) să demonstrați că românii au drept de lucru în Germania. Pentru a face aceasta puteți folosi link-ul următor (în limba germană): https://www.arbeitsagentur.de/fuer-menschen-aus-dem-ausland/voraussetzungen-arbeiten-in-deutschland.
Cum începem căutarea unui loc de muncă în Germania?
Pentru a găsi un loc de muncă trebuie să găsim anunțurile potrivite. Putem face aceasta prin mai multe moduri.
Ziarele locale sunt încă o modalitate foarte bună de a găsi un loc de muncă în Germania. Deși trăim în era internetului, ziarele locale au încă o popularitate foarte mare. În general, acestea sunt distribuite gratuit o dată sau de două ori pe săptămână. În acestea există pagini întregi cu anunțuri cu locuri de muncă.
Bursele de locuri de muncă
Bundesagentur für Arbeit
Agenția Federală pentru ocuparea forței de muncă are un portal online cu foarte multe locuri de muncă sau locuri pentru Ausbildung. Acesta poate fi accesat aici. În plus, pe linkul acesta putem găsi locuri de muncă speciale pentru candidații din străinătate. Pe site-ul Bundesagentur für Arbeit puteți căuta un job sau vă puteți face un profil, iar firmele vă vor contacta dacă profilul a trezit interesul. Locurile de muncă sunt actualizate zilnic.
Indeed
Indeed este o platformă cu foarte multe locuri de muncă pentru toate nivelurile. Aceasta este platforma mea preferată și o recomand întotdeauna prima, atunci când sunt întrebat despre un loc de muncă în Germania. Pentru a aplica la un job este nevoie de un profil și de un CV care poate fi foarte ușor făcut pe site. Cele mai multe joburi prezintă din start salariul de început, ceea ce face tot procesul mai transparent. Pe această platformă putem găsi foarte ușor un Minijob.
Stepstone
Stepstone este o altă platformă foarte interesantă. Joburile de pe această platformă sunt în general pentru persoane cu studii superioare sau cu o experiență mai mare. Stepstone are și o unealtă foarte faină cu care putem avea o idee despre salariul pentru jobul la care aplicăm, chiar dacă acesta nu este specificat în anunț. Înregistrarea pe platformă este destul de simplă.
Jobs.de
Jobs.de este un alt portal interesant cu unelte pentru calculat salariul și cu un profil ușor de completat. Personal nu am prea multă experiență cu acesta, dar am primit câteva recomandări pozitive.
Ce facem după ce am găsit un loc de muncă în Germania?
După ce am găsit un loc de muncă trebuie să urmăm procedura de aplicare. În mod normal, documentele necesare aplicării sunt următoarele:
Scrisoarea de intenție Anschreiben: prin care explicăm de ce am ales compania, de ce dorim să lucrăm pentru această companie și de ce suntem noi candidatul ideal pentru acest job. Scrisoarea de intenție trebuie făcută individual, pentru fiecare companie și job în parte și este o parte foarte importantă a aplicării. Putem găsi foarte ușor exemple de scrisoare de intenție pe google folosind termenii: „Anschreiben Muster” sau „Anschreiben Vorlage”.
CV-ul – Lebenslauf: Cv-ul sub formă de tabel conține cele mai importante date despre formarea noastră profesională, despre școlile urmate, despre experiența acumulată și despre abilitățile noastre. În Germania, este recomandată trecerea vârstei (Data nașterii) și a stării civile.
Documentele de calificare/Diplome: Acestea ar trebui traduse în germană sau recunoscute pentru a putea fi luate în considerare.
Dacă am fost selectați, atunci vom fi invitați la un interviu de angajare – Vorstellungsgespräch.
Interviul de angajare – Vorstellungsgespräch
După ce am reușit să convingem potențialul angajator cu CV-ul și scrisoarea de intenție, acesta ne va invita la un interviu de angajare. Aici vom fi întrebați despre locurile de muncă trecute, despre calificările obținute și chiar despre salariul pe care îl dorim. De acest interviu putem și noi profita pentru a pune întrebări despre firmă sau despre postul pe care dorim să îl ocupăm. Urmează să fac un articol detaliat despre acest interviu.
Cum găsim detalii despre o meserie?
Dacă dorim să ne interesăm despre o meserie anume, vrem să ne schimbăm meseria actuală sau doar să ne informăm despre ce este nevoie pentru a ne exercita meseria în Germania putem folosi portalul Berufenet al Agentur für Arbeit. Aici putem căuta după domeniu sau specific după o meserie. După ce am găsit meseria care ne interesează, vom fi transferați pe un link unde putem găsi foarte multe detalii:
Kurzbeschreibung – O prezentare pe scurt a meseriei și a calificării necesare pentru exercitarea ei.
Zugangsvoraussetzungen – Condițiile necesare: Aici sunt expuse condițiile necesare pentru a exercita meseria, condițiile necesare pentru a putea face calificarea necesară dar și recunoașterea diplomelor obținute în străinătate.
În plus, putem vedea ce alternative avem dacă nu reușim să ne calificăm pentru meserie sau pentru a face o calificare, dar și ce perspective și posibilități de creștere avem.
Cum vedem cu cât este plătită o meserie în Germania?
Agentur für Arbeit a creat un Atlas al salariilor din Germania. Acesta poate fi accesat pe linkul acesta. Aici ne putem face o idee despre salariul pe care îl putem avea dacă dorim să exercităm o meserie în Germania. Cifrele de pe acest portal trebuie luate cu un dram de scepticism, sunt în general doar date statistice care pot varia în funcție de foarte mulți factori (experiență, compania pentru care lucrăm, zona, cât de cerută este acea meserie la momentul exercitării ei, etc.). Cifrele sunt împărțite pe doar 3 grupe de vârstă. Foarte interesant mi se pare harta veniturilor dintr-o anumită meserie.