Cursul de integrare – Integrationskurs

Cursul de integrare – Integrationskurs

Cursul de integrare
Cursul de integrare

Cursul de integrare – Integrationskurs. Dacă doriți să vă stabiliți în Germania va trebui să învățați limba germană. Aceasta este importantă pentru a găsi locuri de muncă, pentru a completa formulare sau pentru a vă susține copiii la școala. Pe lânga aceasta, ar trebui să cunoașteți unele lucruri despre Germania, cum ar fi istoria, cultura si constituția.

Toate acestea le puteți învăța urmând un curs de integrare. Despre cum vă puteți înscrie la unul, care sunt costurile, ce conține și cum decurge acesta, precum si ce drepturi și obligații aveți în decursul acestui curs le vom dezvolta în cele ce urmează.
Cursul de integrare – Integrationskurs: Formulare și aplicație.

Puteți găsi toate formularele necesare pentru aplicare folosind link-ul acesta:

http://www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/Formulare/formulare-node.html

Cursul de integrare – Integrationskurs: Conținut și desfășurare.

Fiecare curs de integrare este compus din două părți. O parte fiind cursul de limba germană, iar cea de-a doua cursul pentru orientare. În general un curs durează 760 de ore, dar in unele cazuri poate dura până la 1060 de ore.

Cursul pentru limba germană

durează în general 700 de ore, iar pentru cursurile speciale se va studia timp de 1000 de ore. Acesta este format din teme importante din viața de zi cu zi cum ar fi:

 • Lucrul și meseria
 • Calificarea și aprofundarea studiilor
 • Susținerea și educarea copiilor
 • Cumpărături, comerț și consum
 • Timp liber și contacte sociale
 • Sănătate și igienă
 • Media si utilizarea mediei
 • Locuire si locuința

Pe lângă acestea veți învăța să scrieți scrisori și e-mail-uri în germană, să completați formulare, să faceți apeluri telefonice și să aplicați la un loc de muncă. Temele abordate variază în funcție de tipul cursului urmat. În timpul cursului veți participa la unele teste, care vă vor pregăti pentru testul final de absolvire.

Cursul de orientare

În continuarea cursului pentru limba germana se va urma cursul pentru orientare. Acesta durează 60 de ore.

În acest curs se vor aborda teme despre:

 • Organizarea instituțiilor germane, istorie și cultură
 • Drepturi si obligații în Germania
 • Forme de conviețuire în societate
 • Valorile care sunt importante in Germania.

Lucruri care ar trebui știute despre cursul de integrare – Integrationskurs

Înaintea începerii cursul se va da un test de verificare al nivelului curent de limba germană. Rezultatul acestui test va ajuta la încadrarea corectă într-o clasă cu același nivel de cunostințe.

Dacă ați participat constant la curs, și nu ați lipsit de la ore, dar cu toate acestea nu reușiți să promovați testul pentru nivelul B1 aveți dreptul de a mai participa la 300 de ore suplimentare de curs, testul fiind si de această dată gratuit.

Obligativitatea participării la un curs de integrare intervine în cazurile urmatoare:

 • Dacă nivelul cunoașterii limbii germane nu este îndeajuns pentru comunicarea de bază și este un handicap în traiul zilnic.
 • Daca primiți ajutor social ALG II și vă este cerut de către plătitorul acestuia participarea la curs. în acest caz cursul va fi gratuit pentru dvs.

Înscrierea și costurile

Ca cetățean UE românii nu au dreptul de a participa gratuit la acest curs. Totuși BAMF va prelua două treimi din costul acestuia. Pentru aceasta va trebui completat și trimis formularul acesta: http://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Downloads/Infothek/Integrationskurse/Kursteilnehmer/AntraegeAlle/630-007_antrag-zulassung-integrationskurs-ausl_pdf.html?nn=1368312

Un exemplu de școală cu renume la care se poate participa la un curs de integrare este VHS – Volkshochschule.

Costuri.

Costul pe oră este de 2,20 €. În cazul promovării testului de limba B1 vi se vor returna jumătate din suma plătită, rezultând astfel un cost/oră de 0,60 €.

Drepturi și obligații.

în primul rând aveți dreptul de a urma cursul într-o instituție la alegerea dvs. După înscriere vi se va comunica data probabilă de începere a cursului. Data va fi doar probabilă deoarece poate varia în funcție de numărul de cursanți. Totuși cursul ar trebui să înceapă mai devreme de 3 luni de la înscriere.

Pe perioada cursului aveti următoarele drepturi:

 • Cursuri regulate
 • Profesori calificați
 • Săli de curs bine dotate
 • De asemenea aveți dreptul la o adeverință care atestă prezența dvs. la curs

Obligația dvs. este participarea regulată la curs si participarea la examenul final.În plus aveți obligația de a plăti cursurile ( chiar dacă nu sunteți prezent, cursul va trebui plătit).

Examenul de absolvire.

Scopul cursului de integrare este promovarea examenului final. Acesta este compus din examenul pentru limba germană si examenul pentru naturalizare. Mai multe despre asta aici : http://ajutorintegrare.eu/testul-de-naturalizare

Pentru a găsi o instituție în apropierea dvs puteți folosi link-ul acesta: http://www.bamf.de/DE/Willkommen/DeutschLernen/Integrationskurse/integrationskurse-node.html