Minijobul

Ce este minijobul?

Minijobul este o metodă de angajare simplificată prin care putem câștiga niște bani în plus. Angajatul nu plătește taxe sau dările sociale atunci când este angajat cu minijob. Aproximativ 6 milioane de persoane sunt angajate cu minijob în Germania. Acesta este în special folosit de studenți și elevi sau de noile mame.

Există două tipuri de Minijob.

Minijob cu limită de câștig de 450 de euro.

Primul tip este limitat de câștigul lunar la 450 de euro. Angajatul nu poate câștiga un salariu mai mare de 450 de euro în fiecare lună. Există aici o mică excepție, dacă angajatul depășește această sumă dintr-un motiv care nu a putut fi prevăzut ( cum ar fi înlocuirea unui alt angajat în caz de boală) atunci se poate câștiga mai mult de 450 de euro. Totuși, aceasta are voie să se întâmple de maxim 3 ori în decursul unui an.

Minijob pe termen scurt

Al doilea tip de minijob nu are o limită de venit, ci o limită a timpului lucrat. Acesta nu poate depăși 3 luni dacă se lucrează 5 zile pe săptămână sau 70 de zile dacă se lucrează mai puțin de 5 zile pe săptămână. Venitul nu contează la acest tip de minijob. Important de menționat este că zilele libere legale  zilele de concediu etc. sunt luate în considerare la această numărătoare.

 

Avantajele unui minijob:

Salariul brut este egal cu salariul net ( nu se plătesc dări sociale sau impozite de către angajat).

Programul este în general flexibil.

Venitul obținut din minijob nu trebuie declarat la declarația fiscală anuală (Steuererklärung).

Dezavantajele unui minijob.

Nu putem fi asigurați medical neplătind dările sociale.

Dacă avem un job principal, angajatorul va trebui să își dea acordul pentru un minijob.

 

Cât trebuie să plătească angajatorul pentru un angajat cu minijob?

Angajatorul preia în cazul unui minijob toate dările sociale. Acestea sunt exprimate în procente din venitul angajatului și reprezintă aproximativ 32%.

15% pentru asigurarea de pensie

13% pentru asigurarea de sănătate

2% impozit

1,5% alte taxe

 

Pot avea mai multe minijoburi?

 

Răspunsul la această întrebare depinde de activitatea pe care o avem.

Dacă avem un job la care ne plătim dările sociale, atunci putem avea un singur minijob neimpozabil. Dacă ne luăm un al doilea minijob, acesta va fi impozitat ca și jobul principal ( Cu excepția asigurării de șomaj care nu va trebui plătită la al doilea minijob).

Ca activități la care se plătesc dări sociale sunt considerate și: Ausbildung-uri, Șomaj tehnic ( Kurzarbeitergeld).

Dacă nu avem un job principal putem avea mai multe minijoburi, dar venitul acestora nu poate depăși 450 de euro (calculate împreună, nu 450 de euro pentru fiecare). Dacă acest venit este depășit, atunci TOATE vor fi impozitate și supuse la plata dărilor sociale.

De asemenea, putem avea mai multe minijoburi dacă suntem în concediul pentru creșterea copilului ( Elternzeit) cu sau fără indemnizație (Elterngeld), dacă primim ajutor social, ajutor de șomaj sau suntem în serviciul militar voluntar.

Dacă primim șomaj sau ajutor social trebuie să fim atenți la limitele de venit pe care le putem avea. Pentru Șomaj ( ALG1) această limită este 165 de euro, iar pentru ALG2 această limită este 100 de euro. Dacă vom câștiga peste această limită, atunci venitul acesta se va calcula indemnizației pe care o primim.

 

Minijobul și asigurarea medicală

 

După cum știm, la minijob nu se plătesc impozite sau dările sociale, deci nu putem fi asigurați medical prin minijob. Totuși există câteva modalități pentru a ne putea asigura.

Dacă avem deja un job principal la care plătim dările sociale, atunci vom fi asigurați prin acesta, deci nu trebuie să ne facem griji pentru asigurarea medicală.

1. Asigurarea de familie

Dacă suntem căsătoriți putem apela la asigurarea medicală de familie. Prin aceasta suntem asigurați împreună cu soțul sau soția fără a trebui să plătim o cotizație mărită. Condiția pentru aceasta este ca venitul să nu depășească 450 de euro pe lună. De asemenea, copiii pot fi asigurați în asigurarea medicală de familie dacă nu au împlinit vârsta de 18 ani sau pe durata Ausbildung-ului.

2. Asigurarea voluntară

Dacă nu putem fi asigurați prin asigurarea familială și nu avem un alt job la care plătim asigurarea medicală, atunci mai avem posibilitatea asigurării voluntare ( Freiwillige Krankenversicherung).

Aceasta costă undeva la 190 de euro pe lună. Totuși, de multe ori este nevoie de o dovadă a veniturilor cu care se poate plăti, nu sunt acceptate întotdeauna doar veniturile din Minijob.

3. Asigurarea privată

De asemenea, există posibilitatea asigurării în asigurarea privată.

Din pacate, eu nu va pot oferi prea multe informații despre aceasta, dar vă recomand un agent de asigurări care vă poate oferi mai multe informații în limba română:

4. Ajutor de la Jobcenter

Există și posibilitatea cererii ajutorului de la Jobcenter, dar acesta vine cu condiții care trebuie îndeplinite. Pentru a afla mai multe trebuie să contactați direct Jobcenter din orașul dvs.

Concediul de odihnă

Ca și la un job Voll sau Teilzeit, avem dreptul la concediu de odihnă și de la Minijob.

Concediul minim se calculează în funcție de zilele lucrate pe săptămână și este echivalentul a 4 săptămâni, astfel:

O zi lucrată pe săptămână – 4 zile de concediu anual

2 zile lucrate pe săptămână – 8 zile de concediu anual

3 zile lucrate pe săptămână – 12 zile de concediu anual

4 zile lucrate pe săptămână – 16 zile de concediu anual

5 zile lucrate pe săptămână – 20 zile de concediu anual

6 zile lucrate pe săptămână – 24 zile de concediu anual

De asemenea, zilele libere legale vor fi plătite dacă acestea sunt zile în care în mod normal ar fi trebuit lucrat. De exemplu dacă la minijob trebuie să lucrăm vinerea și într-o zi de vineri pică o zi de sărbătoare legală, noi vom fi plătiți fără să mergem la muncă. Nu este legală ocolirea acestei plăți prin schimbarea zilei de lucru.

Concediul medical

Ca și angajații cu normă întreagă sau parțială, cei cu Minijob au dreptul la concediu medical în caz de boală, în caz de îmbolnăvire al copilului sau în caz de sarcină.

Caz de boală

Dacă ne îmbolnăvim sau avem nevoie de o cură de reabilitare, atunci salariul nostru va fi plătit în continuare timp de 6 săptămâni. Perioada minimă lucrată trebuie să fie 4 săptămâni!!

Sarcină

Dacă în perioada sarcinii gravida primește o interdicție de a lucra, salariul acesteia va fi plătit în continuare până la intrarea în concediul de maternitate, sau până la expirarea contractului.

Perioada concediului de maternitate este considerată 6 săptămâni înainte de naștere și 8 săptămâni după naștere. În această perioadă femeii însărcinate îi este interzis să lucreze.

Copilul este bolnav

Dacă copilul cu vârsta de până la 12 ani al unui angajat cu minijob este bolnav, angajatul are dreptul la 5 zile de concediu medical pentru îngrijirea acestuia. Această regulă poate fi stabilită diferit în contractul individual sau colectiv de muncă.

Salariul minim pentru Minijobberi

Ca și în cazul angajaților cu normă întreagă sau parțială, persoanele care lucrează cu minijob au dreptul la salariul minim.

Acesta are valoarea de 9,50 euro pe oră și va crește de la 1 Iulie 2021 la 9,60 de euro.

Unele branșe au salarii minime diferite, deci înainte de a semna un contract este bine să verificăm dacă acesta respectă normele din branșa în care vom lucra.