Concediul medical digital

Concediul medical va fi trimis automat către angajator din ianuarie 2023

Până în prezent, angajații erau obligați să predea angajatorului biletul de concediu medical de la medic în cel mai scurt timp posibil în caz de boală. Acest lucru se va schimba din 2023!

Care sunt cele mai importante schimbări?

Oricine își ia un concediu medical începând cu 01 ianuarie 2023 nu mai trebuie să se îngrijoreze de predarea concediului medical la angajator. Așa-numitul “certificat galben” este apoi trimis în format digital de la cabinetul medicului direct la compania de asigurări de sănătate. Angajatorul trebuie doar să obțină certificatul electronic de incapacitate de muncă (AU) de la casa de asigurări de sănătate respectivă.

Concediu medical digital: Cine poate proceda astfel?

Deocamdată, concediu medical digital de incapacitate de muncă se aplică doar celor care au asigurare medicală obligatorie. Potrivit centrului de consiliere a consumatorilor, nimic nu se va schimba pentru persoanele asigurate în mod privat. Pacienții privați continuă să primească certificatul de boală în formă tipărită și trebuie să îl trimită angajatorului lor și biroului de asigurări de sănătate sau de prestații private.

Concediu medical digital: Care sunt exceptiile?

Deși biletul de boală electronic se aplică tuturor celor care au asigurare de sănătate obligatorie, în cazul în care angajații sunt învoiți de medici privați, clinici de reabilitare, fizioterapeuți și psihoterapeuți, biletul de boală trebuie transmis în scris șefului. Chiar și cei care se îmbolnăvesc în vacanță și trebuie să rămână în străinătate pentru o perioadă mai lungă de timp trebuie să trimită angajatorului certificatul de boală prin poștă. Până în prezent, medicii sau clinicile străine nu pot trimite angajatorului un certificat electronic de incapacitate de muncă.

Care este procedura de eliberare a unui bilet de concediu medical electronic?

Din ianuarie 2023, oricine își ia un bilet de boală de la medicul de familie va primi doar o copie tipărită pe hârtie pentru propria fișă. În viitor, însă, va fi posibil ca concediul medical să fie salvat în dosarul electronic al pacientului.

În principiu, se aplică următoarele: orice persoană care își ia un concediu medical începând cu 01.01.2023 nu trebuie să prezinte concediul medical la fondul de asigurări de sănătate legal sau la angajator.

Ce trebuie făcut în caz de probleme tehnice?

În cazul în care apar probleme tehnice în cabinetul medicului, notificarea de boală se va desfășura în mod obișnuit. În consecință, biletul este tipărit de către cabinet și trimis de către lucrători către compania de asigurări de sănătate. Datele sunt apoi scanate de către casele de asigurări de sănătate cu ajutorul unui cod de bare imprimat, digitalizate și puse la dispoziția angajatorilor.

Ce este scris în biletul de boală?

Ca o chestiune de principiu, angajatorul – la fel ca în cazul “biletului galben” anterior – nu află nici diagnosticul, nici constatările medicale ale pacientului. Compania de asigurări de sănătate doar informează angajatorul :

  • numele persoanei asigurate
  • începutul și sfârșitul incapacității de muncă
  • desemnarea ca notificare inițială sau ulterioară

În plus, angajatorul nu știe de la ce medic a fost eliberat biletul de boală. Datele privind concediul medical electronic vor fi disponibile pentru angajator doar în ziua următoare concediului medical.

Mai este necesară varianta tipărită?

Nu toți angajatorii s-au modernizat din punct de vedere tehnic și organizatoric până la 1 ianuarie 2023 pentru a prelua biletul în format digital de la casele de asigurări de sănătate. De aceea, Asociația Națională a Medicilor de Asigurări de Sănătate Obligatorii (KBV) se teme că mulți angajatori vor continua să ceară angajaților lor copii tipărite pe hârtie.

Din acest motiv, cabinetele medicale trebuie să decidă, începând cu ianuarie 2023, dacă tipăresc în plus certificatul medical pentru angajator pentru pacienții lor, pentru a evita solicitările ulterioare și munca suplimentară aferentă.

Sursa: AB JANUAR 2023: KRANKENSCHEIN MUSS NICHT MEHR BEIM ARBEITGEBER ABGEGEBEN WERDEN

Vezi si: Transferul și plata concediului de odihnă – Ce reguli se aplică?