Schimbări din 2023 în Germania

Noul an aduce o mulțime de legi noi și de actualizări ale legilor. Acestea sunt cele mai importante

Alocația pentru copii crește

Alocația pentru copii va fi mărită la 250 de euro pe lună. În 2022, alocația pentru primul și al doilea copil a fost 219 euro, iar pentru al treilea copil 225 de euro. Aceasta va intra în vigoare la 1 Ianuarie 2023.

Pentru o familie cu doi copii, aceasta înseamnă 744 de euro mai mult pe an. Pentru o familie cu 3 copii, aceasta înseamnă 1044 euro mai mult pe an.

Se îmbunătățesc condițiile din grădinițe

Guvernul Federal alocă în următorii doi ani câte 2 miliarde de euro pentru a îmbunătăți situația din grădinițe. Prin aceasta se dorește în principal susținerea grădinițelor în găsirea de personal și susținerea suplimentară a copiilor la dezvoltarea vorbirii și a limbii.

Hartz 4 se transformă în Bürgergeld

De la 1 Ianuarie se va renunța la Hartz 4, care va deveni Bürgergeld. Prin aceasta, cei care primesc acest nou Bürgergeld ar trebui să se poată concentra mai bine pe obținerea unor calificări sau căutarea unui loc de muncă.

Totodată, se modifică modul de calcul al ajutorului. De acum, nu se vor mai lua în considerare nevoile din trecut, ci se vor calcula nevoile din viitor. Aceasta a fost introdusă datorită majorărilor prețurilor din energie.

Studenții primesc un bonus de 200 de euro pentru costurile de încălzire.

Studenții vor primi în 2023 (la cerere!) un bonus de 200 de euro pentru costurile de încălzire. Principala condiție pentru aceasta este ca studentul să fi fost înmatriculat la o universitate la data de 1 Decembrie 2022. Acest bonus nu va fi supus impozitării.

Studenții vor trebui să completeze un formular pe un site (încă în lucru) pentru a putea beneficia de acest bonus.

Limita pentru Midijob este ridicată la 2000 de euro.

Midijob-urile sunt raporturi de muncă în care salariul brut lunar variază între 520,1 euro și 2.000 de euro. La 1 octombrie 2022, guvernul federal ridicase deja limita midijob la 1.600 de euro. În cadrul pachetelor de ajutor, limita a fost mărită încă o dată.

Midijob-urile sunt supuse contribuțiilor de asigurări sociale. Aceasta înseamnă că angajații și angajatorii plătesc contribuții la asigurările de sănătate și de îngrijire, precum și la asigurările de șomaj și de pensii. Cu toate acestea, pentru midijobberi contribuțiile sunt mult mai reduse decât pentru angajații obișnuiți.

Limite pentru câștiguri mai mari pentru pensionarii anticipați

În cadrul asigurării legale de pensii, opțiunile de venit suplimentar pentru pensionari anticipați vor fi reformate în mod fundamental începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, pensionarii anticipat vor putea să câștige oricât de multe venituri suplimentare doresc, fără ca pensia să le fie redusă.

Noi limite de calcul ale contribuțiilor pentru casele de asigurări de sănătate și pensie

De la 1 ianuarie 2023, se vor aplica noi parametri de calcul în asigurarea obligatorie de sănătate și de pensie. Pragul de venit pentru asigurarea obligatorie de sănătate va crește la 59.850 de euro pe an (4.987,50 de euro pe lună), iar pragul pentru asigurarea obligatorie va crește la 66.600 de euro pe an (5.550 de euro pe lună). Aceste valori sunt aceleași în toată Germania.

Începând cu 1 ianuarie 2023, pragul de venit pentru asigurarea generală de pensie este de 7.100 de euro pe lună în noile landuri (2022: 6.750 de euro) și de 7.300 de euro pe lună în vechile landuri (2022: 7.050 de euro).

Compensații pentru inflație pentru 48 de milioane de persoane

Prin Inflationsausgleichsgesetz va fi ajustat nivelul de impozit plătit pentru aproximativ 48 de milioane de persoane. Aceasta se va face prin ajustarea cotelor de impozit luând în considerare nivelul inflației pentru 2023 și 2024.

Contribuțiile la pensie vor putea fi deduse integral de la impozit

Contribuabilii își vor putea deduce integral contribuțiile la pensie de la 1 ianuarie 2023 – cu doi ani mai devreme decât era prevăzut inițial. În acest fel, guvernul federal îi ușurează pe cetățeni și previne așa-numita “dublă impozitare” a pensiilor și în viitor.

În viitor, pensiile vor fi oricum impozitate în faza de plată la bătrânețe. Pentru a compensa acest lucru, cheltuielile pentru pensia pentru limită de vârstă în timpul angajării pot fi declarate ca fiind cheltuieli speciale. Astfel, acestea reduc plățile de impozite ale angajaților. Acest lucru este valabil pentru contribuțiile la asigurarea legală de pensii, la fondul de pensii agricole, la sistemele de pensii ocupaționale și la contractele de pensii de bază, așa-numitele pensii Rürup.

Reducerea TVA ului în Gastronomie rămâne în vigoare

Cota redusă de TVA de 7% pentru alimentele din industria din gastronomie va fi prelungită până la 31 decembrie 2023. Scopul este de a ușura povara asupra industriei și de a nu alimenta și mai mult inflația. Inițial, reducerea a fost temporară până la 31 decembrie 2022 pentru a atenua impactul economic al restricțiilor impuse de Corona și pentru a sprijini industria restaurantelor în perioada de redeschidere. Băuturile vor fi supuse în continuare ratei standard de impozitare de 19%.

Mai mult ajutor pentru locuință pentru mai mulți oameni

Creșterea bruscă a costurilor energiei afectează în mod deosebit cetățenii cu venituri mici. Pentru aceștia, costurile legate de locuință și de încălzire reprezintă o proporție ridicată a cheltuielilor. Prin cea mai amplă reformă a ajutorului pentru locuințe de până acum, două milioane de gospodării vor putea primi ajutor pentru locuințe începând din 2023, în loc de 600.000 până acum. Ajutorul pentru locuință va fi, de asemenea, majorat în mod semnificativ – dublată în medie.

Împărțirea costului CO2 între proprietari și chiriași

Cu cât fațada unei clădiri este mai prost izolată, cu cât sistemul de încălzire sau ferestrele sunt mai vechi, cu atât este nevoie de mai multă energie pentru încălzire și cu atât costurile CO2 sunt mai mari. Până acum, chiriașii trebuiau să suporte singuri aceste costuri. Din ianuarie 2023, proprietarii vor fi mai mult implicați – în funcție de starea energetică a clădirii.

Subvenție pentru mașinile electrice

Achiziționarea de vehicule pur electrice va fi subvenționată după 1 ianuarie 2023. Subvenția va fi acordată numai pentru autovehiculele pentru care se poate demonstra că au un efect pozitiv de protecție a climei. Cota federală a subvenției este de 4.500 de euro până la un preț de listă net al modelului de bază de 40.000 de euro și de 3.000 de euro pentru un preț de listă net peste 40.000 de euro și până la 65.000 de euro. Autoturismele achiziționate cu ajutorul subvenției nu pot fi revândute timp de un an.

Obligativitatea ambalajelor reutilizabile pentru alimentele și băuturile la pachet

De la 1 ianuarie 2023, alimentele și băuturile la pachet trebuie, de asemenea, să fie oferite în ambalaje reutilizabile. Este posibil ca aceste produse să nu fie mai scumpe decât aceleași produse în ambalaje de unică folosință. Cu toate acestea, este permis un sistem cu Pfand.

Frânele prețurilor la energie

Frânele de preț pentru electricitate, gaze și încălzire scutesc gospodăriile private și întreprinderile de creșterea bruscă a costurilor energiei. Acestea intră în vigoare la 1 martie 2023, dar se aplică retroactiv din ianuarie 2023. Voi face un articol detaliat despre cum funcționează acestea.

Interzicerea mai multor culori de tatuaje

Deja în ianuarie 2022, peste 4 000 de substanțe chimice periculoase din cerneala pentru tatuaje și machiajul permanent au fost restricționate sau interzise. La 4 ianuarie 2023 va expira perioada de tranziție pentru alți doi coloranți pentru tatuaje: “Pigment Blue 15:3” și “Pigment Green 7” vor fi, de asemenea, interzise.

Taxa de drum pentru camioane crește

Tarifele pentru taxa de drum pentru vehiculele grele de marfă vor crește de la 1 ianuarie. Această majorare se bazează pe cerințele UE și pe noul raport privind costurile rutiere. Taxa de drum pentru camioane trebuie să se bazeze pe costurile de construcție, operare, întreținere și extindere a rutelor de transport – pe lângă costurile reale ale poluării atmosferice și fonice. Noul raport privind costurile rutiere pentru Germania acoperă perioada 2023-2027.

Mai multă responsabilitate pentru companiile din lanțul de aprovizionare

Legea privind lanțul de aprovizionare va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023. Aceasta consolidează drepturile omului și protecția mediului în lanțurile de aprovizionare globale. Legea obligă companiile din Germania să respecte drepturile omului prin punerea în aplicare a obligațiilor de diligență. Aceste obligații se aplică la activitatea proprie a întreprinderii, la acțiunile unui partener contractual și la acțiunile altor furnizori (indirecți).