În decembrie, inflația a coborât din nou mult sub pragul de zece procente. Dacă ne raportăm la anul 2022, însă, rata inflației s-a situat la cel mai ridicat nivel de la reunificare (1990).
Prețurile de consum au crescut cu 8,6% față de aceeași lună a anului trecut, potrivit unei estimări inițiale a Oficiului Federal de Statistică.
Anterior, inflația în Germania a fost de două cifre timp de trei luni la rând. În noiembrie, rata inflației a scăzut pentru prima dată din iulie și s-a situat la 10,0%. În octombrie, aceasta era încă de 10,4%.
Potrivit Biroului Federal de Statistică, prețurile au crescut cu o medie anuală de 7,9% în 2022. Acesta este cel mai ridicat nivel de la reunificarea din 1990. Cea mai mare rată a inflației dintr-un an întreg până în prezent a fost măsurată în Republica Federală Germania în 1951, cu 7,6%.
Vremea ratelor de inflație de două cifre pare să se fi încheiat
Chiar dacă mulți economiști prognozează din nou o rată a inflației mai mare pentru luna ianuarie, vremea ratelor de două cifre a inflației pare să fi trecut.
În orice caz, majoritatea experților consideră că inflația a atins anul trecut un nivel maxim. “Probabil că am trecut prin ce a fost mai rău în ceea ce privește inflația”, a comentat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.
Acest lucru se datorează în primul rând evoluțiilor de pe piețele energetice, care au început să se redreseze după șocurile prețurilor din primăvară. Politica monetară mai puțin expansivă a băncilor centrale ar trebui, de asemenea, să intre în vigoare treptat, cu o întârziere obișnuită de câteva luni.
Inflație de șapte la sută în 2023?
Cu toate acestea, presiunea inflației va rămâne ridicată în 2023. “Inflația a scăzut brusc doar pentru că statul a preluat în decembrie plățile în avans pentru gaz pentru mulți cetățeni. Pe de altă parte, excluzând energia și alimentele, inflația a crescut în continuare de la 5,0% la o valoare estimată de 5,1%”, spune economistul-șef al Commerzbank, Jörg Krämer. “Cetățenii vor continua să sufere de o inflație ridicată pentru o perioadă lungă de timp din cauza abordării ezitante a BCE (Banca Centrală Europeană), chiar dacă frânele prețurilor la gaze și electricitate ar trebui să scadă inflația în acest an.”
În orice caz, valorile-țintă de două procente vizate de politica monetară rămân departe în viitorul previzibil. În timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) se așteaptă ca zona euro să înregistreze o creștere de peste șase procente, Bundesbank și experții economici se așteaptă la cifre de aproximativ șapte procente.Principalul motiv rămâne energia încă scumpă, a cărei evoluție a prețurilor ajunge cu întârziere la consumatori. Fiecare metru cub de gaz și fiecare baril de petrol care nu mai provine din Rusia va trebui să fie cumpărat din surse mai scumpe în viitor.În plus, 2023 va fi anul în care se vor produce efectele de runda a doua. Creșterea inflației de bază arată că tot mai multe companii din afara sectorului energetic transferă costurile ridicate ale electricității, încălzirii și combustibilului asupra consumatorilor, a explicat Schmieding. În plus, este probabil ca multe companii să repercuteze o parte din creșterile salariale legate de inflație prin noi majorări de prețuri.