Cum ne putem schimba clasa de impozitare?

Dacă sunteți căsătoriți și doriți să vă schimbați clasa de impozitare, atunci puteți face acest lucru prin completarea unui formular și trimiterea acestuia către Finanzamt-ul de care aparțineți.

Chiar dacă ați plătit mai mult impozit, nu vă speriați. La sfârșitul anului vă puteți recupera ce ați plătit în plus (sau plăti ce nu ați plătit) prin Steuererklärung.

Doar angajații au clasă de impozitare, pentru muncitorii independenți (gewerbe) nu există clase de impozitare.

Formularul care trebuie completat este acesta: https://www.steuertipps.de/downloads/article/s-mm-105/1/Antrag_Steuerklassenwechsel.pdf

Dacă nu aveți posibilitatea de a îl imprima, atunci puteți cere acest formular direct de la Finanzamt.

Ce combinație de clase de impozitare putem alege?

Pentru angajații căsătoriți  există 3 combinații de clase de impozitare posibile.

4 cu 4 – Atunci când soții au venituri asemănătoare

3 cu 5 – Atunci când unul dintre soți are un câștig mai mare decât celălalt ( acesta va alege clasa 3), sau atunci când doar unul dintre cei doi soți lucrează.

4 cu factor

Când putem schimba clasa de impozitare?

De la 01. 01. 2020 se poate schimba clasa de impozitare de mai multe ori pe an. Schimbarea clasei de impozitare va intra în vigoare din luna următoare. ( Dacă am depus formularul în Mai, abia din Iunie vom avea o clasă nouă).

Fazit: Schimbarea clasei de impozitare este importantă pentru plătirea unui impozit mai mic pe durata anului, dar valoarea totală a impozitului plătit nu se va schimba. Prin Steuererklärung se va recalcula venitul anual și diferența dintre impozitul plătit și impozitul calculat ni se va restitui sau va trebui plătită. Clasa de impozitare nu este o metodă magică de a plăti mai puțin impozit!