De la 1 August 2022 se vor schimba contractele de muncă. Acestea trebuie să conțină mai multe informații despre relația de muncă decât conțin în prezent.
Legea pentru mai multă transparență în relația de muncă a fost aprobată de Parlamentul Federal la 23 Iunie 2022 și va intra în vigoare la 1 August 2022. Prin aceasta se aplică o ordonanță a Uniunii Europene (RL2019/1152) care poate fi citită aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/de/TXT/?uri=CELEX%3A32019L1152. Țelul acestei ordonanțe este o transparență sporită a relației de muncă și o îmbunătățire a siguranței juridice a unui contract de muncă. Prin această nouă ordonanță sunt posibile și amenzi pentru angajatorii care nu o resprectă.
Pe cine afectează noua ordonanță?
Noua lege a transparenței afectează și contractele noi, dar și contractele vechi. Totuși, în mod automat, doar contractele noi (de la 1 August 2022) vor trebui să conțină aceste informații. Angajații care la această dată au deja un contract de muncă pot solicita de la angajator o detaliere a condițiilor de muncă.
Ce sunt condițiile esențiale de muncă?
Noua lege conține o serie de aspecte care sunt considerate condiții esențiale de muncă. Astfel, vechile contracte de muncă trebuiau să conțină următoarele:
- Numele și adresa angajatului și angajatorului
- Data începerii relației de muncă
- Durata relației de muncă (în cazul contractelor pe perioadă determinată)
- Locul la care se va desfășura activitatea de muncă
- Denumirea sau descrierea activității
- Cum se formează și care este valoarea salariului
- Timpul de lucru
- Durata concediului de odihnă anual
- Perioada de reziliere
- O referință asupra unui eventual contract colectiv de muncă
Noile contracte de muncă trebuie să conțină următoarele informații:
- Data terminării relației de muncă
- Informații detaliate despre cum se formează salariul (Plata orelor suplimentare, plata primelor și bonusurilor, plăți speciale, etc.)
- Timpul de lucru, pauzele, perioada de odihnă, iar în cazul lucrului în ture: sistemul de ture, ritmul turelor și condițiile pentru schimbarea acestora.
- Dacă există un drept al angajatului la o formare profesională oferită de angajator.
- Dacă este cazul, posibilitatea alegerii locului în care se desfășoară activitatea de către angajat
- În cazul în care angajatorul pune la dispoziție o pensie profesională, atunci în contractul de muncă trebuie trecute: Numele și adresa companiei care furnizează pensia profesională. Angajatorul poate fi scutit de la declararea acestor informații dacă furnizorul pensiei profesionale este deja obligat să furnizeze aceste informații.
- Durata perioadei de probă (dacă este cazul)
- Condițiile și posibilitatea de a fi cerute ore suplimentare
- Informații detaliate despre rezilierea contractului de muncă: Durata perioadei de reziliere, detalierea procedurii de reziliere, termenul în care angajatul poate contesta o decizie de reziliere nedreaptă.
Concluzie
De la 1 August se mărește transparența contractelor de muncă. Angajații noi primesc automat aceste contracte detaliate, angajații vechi pot cere detalierea contractului de muncă.