Ce se întamplă cu clasele de impozitare 3-5 de la 1 iulie?

De ceva timp, un zvon s-a răspândit în rețelele de socializare, cum ar fi Tiktok și Youtube:Cum că clasele de impozitare 3 și 5 urmează să fie eliminate la 1 iulie 2023, iar tuturor celor afectați li se va atribui apoi clasa 4 de impozitare cu un factor. Care este adevărul acestui zvon? Răspuns scurt: Nimic. Sau, cel puțin, nu prea mult. Vă explicăm contextul.

În acordul de coaliție, guvernul a scris: “În cursul îmbunătățirii interacțiunii digitale dintre contribuabili și administrația fiscală, vom transfera combinația dintre clasele de impozitare III și V la procedura de factor a clasei IV de impozitare, care va fi astfel ușor și nebirocratic de aplicat și va crea mai multă echitate”.

Această frază conține mai multe planuri ambițioase deodată:

  • digitalizarea administrației fiscale
  • eliminarea claselor de impozitare III și V
  • Mai multă corectitudine

În cele ce urmează, ne vom concentra asupra categoriilor de impozitare și asupra situației privind eliminarea categoriilor 3 și 5

Când vor fi eliminate clasele 3 și 5 de impozitare?

Nimeni nu știe cu adevărat, pentru că până acum există doar declarația citată mai sus din acordul de coaliție. Încă nu s-a întâmplat nimic mai mult. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că în iulie nu vor fi desființate clasele 3 și 5 de impozitare.

Este interesant de ce vrea guvernul să elimine clasele de impozitare 3 și 5: este vorba despre împărțirea între soți, care a fost criticată de ani de zile. Combinația de clase de impozitare 3/5 este singura posibilitate de a utiliza divizarea soțului/soției. În cazul fracționării între soți, venitul impozabil comun al unui cuplu căsătorit sau al unui parteneriat civil înregistrat este mai întâi împărțit la doi (“split”), apoi se calculează impozitul și suma este din nou dublată. În acest fel, fiecare persoană plătește jumătate, indiferent de valoarea veniturilor respective.

Guvernul dorește să dezvolte în continuare impozitarea familiei “astfel încât responsabilitatea partenerială și independența economică să fie consolidate în vederea tuturor formelor de familie”. (Acordul de coaliție)

Un pas pe această cale a dezvoltării în continuare a divizării soților spre “divizarea familiei” poate fi “transferul” claselor de impozitare 3 și 5 în “clasa 4 de impozitare cu factor”. Acest lucru se datorează faptului că, în cazul clasei 4 de impozitare a salariilor cu factor, deducerea impozitului pe salarii pentru ambii parteneri este semnificativ mai precisă și, în mod normal, se evită în acest proces plata suplimentară a impozitului pe venit. Scopul este ca fiecare partener să își plătească exact impozitul.

Ce este clasa IV de impozitare cu factor?

Despre asta va puteti informa de aici: Clasa de impozitare 4 cu factor