Salariul minim legal general în Germania va crește de la 12,00 la 12,41 euro la 1 ianuarie 2024 și la 12,82 euro la 1 ianuarie 2025. Această propunere a fost prezentată luni, la Berlin, de către comisia responsabilă cu salariul minim.
Decizia vine într-o perioadă de creștere economică slabă și de inflație persistent ridicată în Germania, care reprezintă mari provocări atât pentru companii, cât și pentru angajați”, se arată în rezoluția Comisiei pentru salariul minim. Majoritatea membrilor comisiei consideră că este justificată o astfel de creștere a salariului minim în cadrul unei evaluări globale.
Fără unanimitate: DGB a refuzat să aprobe creșterea salariului minim
Confederația germană a sindicatelor (DGB) a anunțat că Comisia pentru salariul minim a adoptat o rezoluție absolut nesatisfăcătoare împotriva voturilor sindicatelor. Stefan Körzell, membru al comitetului executiv, care este și membru al comisiei pentru salariul minim, a declarat luni la Berlin: “Nu aveam cum să dăm mâna pentru o ajustare doar în intervalul de cenți”. Odată cu această decizie, cei aproape șase milioane de lucrători cu salariul minim au suferit o pierdere enormă a salariului real. “Pentru a asigura o protecție minimă și o compensație pentru inflație, salariul minim ar fi trebuit să crească cel puțin la 13,50 euro. Angajatorii și președintele comisiei au refuzat să facă acest lucru.”
Pozițiile erau foarte diferite, a declarat președinta comisiei pentru salariul minim, Christiane Schönefeld, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin. Potrivit acesteia, negocierile au durat până luni dimineața devreme.
În toamna anului trecut, salariul minim a crescut la 12 euro
În toamna anului trecut, salariul minim a fost majorat în mod excepțional prin lege, de la 10,45 euro la 12 euro. SPD, în special, militase pentru acest lucru în ultima campanie electorală federală.
În caz contrar, comisia pentru salariul minim este responsabilă. La fiecare doi ani, trei reprezentanți de rang înalt ai patronatelor și sindicatelor, doi academicieni și un președinte discută o creștere a salariului minim. Se ia în considerare evoluția salariilor din țară. Comisia prezintă apoi o propunere, pe care guvernul o face de obicei obligatorie printr-o ordonanță.
În octombrie 2022, aproximativ șase milioane de persoane lucrau în zona cu salarii mici
Potrivit celor mai recente date ale Oficiului Federal de Statistică, aproximativ șase milioane de angajați (15%) erau angajați în zona cu salarii mici în octombrie 2022. În consecință, zona cu salarii mici include locurile de muncă plătite cu mai puțin de 12,76 pe oră. Potrivit datelor, aproximativ 5,8 milioane de persoane care anterior aveau mai puțin de 12 euro pe oră au beneficiat de creșterea salariului minim la 12 euro în octombrie.
De la introducerea sa în 2015, salariul minim a fost majorat treptat de la 8,50 euro la 12 euro – o creștere de 41%. Anul trecut au avut loc creșteri deosebit de mari. La sfârșitul anului 2021, salariul minim era încă de 9,60 euro. Apoi a crescut în trei trepte până la 12 euro în 2022.
Potrivit Oficiului Federal de Statistică, prețurile de consum (alimente, energie, chirii, îmbrăcăminte etc.) au crescut cu 16,6% între 2015 și 2022 – dacă se folosește valoarea medie anuală ca bază pentru inflație.