Ce procent din salariu plătim pentru dările sociale?

Fluturașul de salariu este în Germania obligatoriu (§108 GewO). Acesta trebuie să aibă formă scrisă și să cuprindă cel puțin perioada de calcul și cum este format salariul. În acesta putem vedea clar care este salariul nostru brut și care este salariul net. Salariul net este salariul care ne este virat pe cont. În cele ce urmează vom arăta cum se plătesc dările sociale și care este partea plătită de angajator și de angajat. Angajatul plătește partea lui din salariul brut. Angajatorul plătește partea sa pe lângă salariul brut. Cu excepția impozitului pe venit și al impozitului pentru biserică, dările sociale sunt plătite în mod egal de angajator și angajat.

Asigurarea medicală – Krankenversicherung

Asigurarea medicală este plătită de angajator și angajat în proporție de 50-50. Procentul obligatoriu de plată este de 14,6% din salariul brut. Pe lângă aceasta, fiecare casă de asigurări de sănătate percepe un comision suplimentar. Acesta se împarte din anul 2019 între angajator și angajat, înainte de Ianuarie 2019 acesta era plătit în întregime de angajat.

Pentru a vedea procentul de cotizație suplimentar al fiecărei case de asigurări de sănătate puteți consulta linkul acesta.

În anul 2022, procentul mediu de cotizație suplimentară este de 1,3%, deci îl vom folosi pe acesta. Astfel rezultă o cotizație pentru asigurarea de sănătate de 15,9%. Partea angajatului este de 7,95%. La un salariu brut de 3000 de euro, se vor plăti 238,50 euro pentru asigurarea medicală în fiecare lună.

Pensia – Rentenversicherung

Plata către pensie folosește același principiu 50-50 ca și asigurarea medicală. Valoarea cotizației pentru pensie este de 18,9%. Partea angajatului este de 9,3%.

La un salariu brut de 3000 de euro, cotizația pentru pensie are valoarea de 279 de euro lunar.

Asigurarea pentru îngrijire – Pflegeversicherung

Folosește același principiu ca și asigurarea medicală, anume 50-50. Valoarea asigurării pentru îngrijire este de 3,05% pentru persoanele care au copii și de 3,4% pentru persoanele care nu au copii. Valoarea plătită de angajat este de 1,525% pentru persoanele cu copii și de 1,875% pentru persoanele care nu au copii. Astfel, la un salariu brut de 3000 de euro, angajații cu copii vor plăti 45,75 euro, iar angajații fără copii vor plăti 56,25 euro lunar.

Asigurarea pentru șomaj

Asigurarea pentru șomaj este plătită după principiul 50-50.

Valoarea acesteia este de 2,4%. Partea angajatului este de 1,2%. La un salariu brut de 3000 de euro cotizația angajatului este de 36 de euro.

Despre impozitul pe salariu vom discuta într-un alt articol pentru că este un subiect mai stufos.

Vezi si: Fluturașul de salariu și prescurtările din fluturașul de salariu