Schimbări în Germania din Mai 2022

Transparență mărită pentru Marketplace-uri online

Legea care va intra în vigoare pe 28 Mai 2022 va obliga Marketplace-urile (De ex: Amazon, Ebay) online la indicații suplimentare. Acestea vor mări transparența sistemului de vânzări. Prima indicație face referire la modul în care produsul a ajuns să fie arătat în poziția în care este în căutare. Astfel, clienții vor putea vedea dacă vânzătorul a plătit pentru a ne arăta produsul în căutare. În plus, va trebui făcută o indicație clară pentru a specifica dacă produsul este vândut de o persoană privată sau de o companie/firmă și dacă prețul a fost calculat individual pentru client. Marketplace-ul va trebui să specifice și în ce măsură este asigurată veridicitatea recenziilor.

Această lege a fost votată la nivelul Uniunii Europene și a fost aprobată în Parlamentul german la 10 Iunie 2021.

Marcarea reducerilor pentru alimente a fost simplificată

Conform Verbraucherzentrale 84% din alimentele care se aruncă la gunoi pot fi salvate. Pentru a micșora această risipă de alimente, au fost introduse noi reguli pentru a marca reducerile pentru alimentele a căror dată de expirare se apropie. De acum, nu va mai exista obligația de a diferenția la raft între prețul întreg și prețul redus, ci produsele reduse pot fi pur și simplu marcate cu un abțibild, iar reducerea va fi aplicată la casă.

Reguli mai stricte pentru publicitatea prin telefon

O lege care va intra în vigoare pe 28 Mai va face obligatorie cererea și păstrarea timp de 5 ani a unui consimțământ clar al clientului. Companiile care nu se aliniază acestei reguli vor trebui să plătească amenzi.

Baden-Württemberg introduce obligația panourilor solare

În Baden-Württemberg a fost introdusă obligația de a instala panouri solare pentru toate clădirile noi. Aceasta este valabilă din luna Mai.

Simplificarea prețurilor de bază pentru toate produsele

O altă lege care va intra în vigoare la 28 Mai va face mai clară indicația prețurilor de bază la toate produsele. Astfel, toate prețurile de bază vor fi indicate pentru 1 Litru sau 1 Kilogram. Astfel, clientul va putea vedea mult mai ușor prețul corelat la cantitate și va putea compara direct diferite produse.