Ce ne este permis să facem duminica?

Ultima zi a săptămânii este una specială. Toate magazinele sunt închise, în general nu se lucrează. Pentru mulți, aceasta este o ocazie să recupereze treburile casei și să facă unele reparații prin casă. Totuși fiind o zi de odihnă și relaxare există unele reguli care trebuiesc respectate.

Este permisă spălarea mașinii?

Acest lucru depinde de la Land la Land. În majoritatea Land-urilor vestice spălătoriile auto sunt inchise prin lege duminica. În Hamburg, Berlin sau Schleswig-Holstein este permisă. In Bayern și Hessen primăriile locale au puterea de decizie în acest sens.

Bormașina și ciocanul

Conform legii, putem monta mobilă, putem agăța tablouri sau rafturi, atâta timp cât nu folosim mașina de găurit și ciocanul.

Duminica și copiii

Copiii mai măricei trebuie să se abțină de la activitățile care produc multă gălăgie cum ar fi: cântatul la tobe sau chitară sau ascultatul muzicii la volum ridicat.

Pentru copii mici și sugari nu există ore de liniște. Vezi și : Copiii și orele de liniște în Germania

Tunsul ierbii

Din păcate, tunsul ierbii nu este permis duminica. Aceasta poate duce chiar la amenzi, pe lângă probleme cu vecinii sau proprietarul. Excepție fac uneltele fără motor și roboții pentru tuns iarba, pentru că nu fac zgomot.

Aspiratul 

Aspiratul depinde în principal de aspirator, anume de zgomotul pe care acesta îl produce. Dacă aspiratorul produce un zgomot mai mare de 65 de decibeli, atunci este indicat ca aspiratul să fie lăsat pentru o altă zi. În general zgomotul produs este trecut în cartea tehnica a aspiratorului sau pe internet.

Spălatul rufelor

Spălatul rufelor este în general permis. Deși mașinile de spălat și uscătoarele fac zgomot, în general acest zgomot nu este foarte mare, deci nu deranjează.