Copiii și orele de liniște în Germania

Care sunt regulile din perioada de liniște atunci când avem copii în Germania? 

În primul rând trebuie definită gălăgia. Conform mai multor tribunale, și a Curții Federale (Bundesgerichtshof – Jan 2003) gălăgia făcută de copiii și bebeluși nu este considerată poluare fonică, ci este considerată ca făcând parte din zgomotul locuinței. De asemenea, copiii se pot juca în liniște și afară, chiar și în alte locuri decât cele special amenajate ( conform Judecătoriei Wuppertal 29.07.2008). În general constituția germană protejează dreptul copiilor de a fi puțin mai gălăgioși fără a fi constant atenționați sau stresați.

Totuși, vârsta copiilor joacă un rol foarte important. Dacă bebelușilor și copiilor mici le este permis un nivel de gălăgie mai mare, cu cât aceștia sunt mai mari și pot înțelege că comportamentul lor poate deranja vecinii, aceștia trebuiesc educați în așa fel încât să respecte dreptul celorlalți la liniște.

Aici intervine „regula bunului simț” cum îmi place mie să o numesc. De exemplu un bebeluș va plânge noaptea, nimănui nu ii place ( în special părinților), dar asta este realitatea. Un copil mic nu poate înțelege că plânsul sau urletele lui deranjează. Astfel din punct de vedere legal acest zgomot este permis, și nu pot fi luate măsuri împotriva copilului sau a părinților. Dar dacă un copil de 8 ani va juca fotbal în casă cu prietenii după ora 22 și astfel va deranja vecinii, acest lucru nu este în regulă. (Bineînțeles exemplul este extrem).

De menționat aici este că conform legii germane, orele de liniște oficiale sunt între orele 22 – 6. În unele locuri se păstrează liniștea și între orele 13-15, dar acest lucru nu este menționat în lege.

Când au vecinii dreptate?

Muzica tare în perioada 22-6. ( Excepție făcând zile de naștere sau petreceri programate, caz în care după părerea mea vecinii ar trebui informați printr-o scrisoare și o bere sau un pachețel de prăjituri și nu vor mai avea probleme)

Jucatul pe casa scării sau pivniță. Acest lucru nu este permis.

Mersul cu liftul de distracție. Acest lucru este din nou văzut cu ochi răi deoarece blochează liftul și consumă energie degeaba.

Jucatul în grădinile amenajate. Din nou nepermis, conform Judecătoriei Heidelberg în 1997 sau Berlin în 1987, cu motivația că spațiul de joacă este prea mic și astfel plantele pot fi deteriorate.

Ce e de făcut dacă totuși avem neînțelegeri cu vecinii?

Primul pas este întotdeauna să discutăm cu ei. Cel mai bine, cel mai simplu e să găsim o modalitate să ne putem înțelege cu vorba bună. Bineînțeles această discuție trebuie abordată cu calm.

În cazul în care nu reușim să ajungem la o concluzie cu vorba bună, următorul pas este contactarea proprietarului sau a firmei de la care am închiriat.

Dacă nici aceasta nu funcționează, ultima variantă, cea mai neplăcută este aducerea în fața instanței. Acest lucru va clarifica situația din punct de vedere legal, dar nu va clarifica situația din punct de vedere uman. După părerea mea trebuie evitate pe cât posibil certurile între vecini, dar uneori pur și simplu este imposibil.