Legi noi din 2019 în Germania

Ca în fiecare an, în Germania la sfârșit de an se termină planul fiscal și se anunță legile care vor intra în următorul an în vigoare. Le-am descris aici pe cele mai importante, ordinea lor este aleatorie.

Salariul minim pe economie crește

Salariul minim pe economie crește cu 42 de cenți, și va fi 9.19 euro pe oră.

Vezi și: Problema cu salariul minim în Germania,

Salariul minim pentru branșe se va mări

Salariul minim se va mări și pentru angajații din curățenie, pentru muncitorii din acoperișuri din ianuarie 2019, iar pentru zugravi și vopsitori din luna Mai 2019.

Legea nouă pentru trecerea temporară în part-time intră în vigoare din Ianuarie 2019

Pentru cei care, pentru o perioadă specifică, vor să lucreze mai puțin timp, primesc din ianuarie 2019 dreptul de a se întoarce la norma întreagă. Această lege se aplică celor care după data de 1 Ianuarie 2019 semnează un contract de muncă part-time (Teilzeit). Totuși, pentru protejarea micilor întreprinzători, această lege poate fi aplicată doar în firmele cu cel puțin 45 de angajați.

Legea privind oportunitățile de calificare

Pentru anul 2019 companiile vor primi mai multe subvenții pentru a acoperi costurile de instruire.

În noul plan financiar se vor aloca mai mulți bani pentru instruirea și calificarea personalului din 2019. În principal sunt vizate companiile mici și mijlocii, dar și companiile mari vor putea beneficia de subvenții dacă investesc în instruirea și calificarea personalului.

Cotizația pentru șomaj scade în 2019

Legea pentru cotizația de șomaj a fost aprobată din septembrie 2018. Astfel, plătitorii acestei taxe vor fi nevoiți să plăteasca cu 2.6 procente mai puțin. În total, valoarea acestei reduceri este 6 miliarde de Euro.

Cotizația pentru asigurarea de sănătate scade din 2019

Cotizația va fi plătită ( din nou) în egală măsură de angajat și de angajatori. În principal, această mică reformă a taxei vizează micii întreprinzători, ei beneficiind de cele mai mari reduceri.

Am scris despre asta mai detaliat aici: Se ieftineste ușor contribuția la asigurarea de sănătate

Cotizația pentru asigurarea de îngrijire ( Pflegeversicherung) crește

Motivul creșterii este că nevoia de bani în acest domeniu crește, pentru a putea rezolva problemele existente.  Pentru angajat, mărirea va fi de 0.2 procente, anume 1.425 % din salariul brut.

Modificări pentru pensie

Începutul anului 2019 aduce cu sine noi modificări care vizează pensionarii sau persoanele care se apropie de vârsta de pensionare. Această lege cuprinde 4 teme.

  1. Se introduce o „linie dublă de oprire” pentru a menține nivelul de pensie. Se intenționează să se garanteze printr-o modificare a formulei de pensie se va menține nivelul pensiilor la 48% până în 2025. În același timp, guvernul federal este hotărât din punct de vedere juridic să nu crească rata de contribuție la asigurarea de pensie până în 2025 cu mai mult de 20%.
  2. Modificări ale pensiei de invaliditate
    Guvernul federal va prelungi așa-numitele perioade de calcul. Orice persoană care depune o nouă cerere de pensie de invaliditate trebuie tratată în temeiul legislației privind pensiile ca și cum ar fi lucrat până la vârsta reală de pensionare. În mod specific, aceasta înseamnă că perioadele de calcul sunt ridicate și, în primă etapă, pensia este calculată ca și când pensionarii cu dizabilități ar fi lucrat până la vârsta de 65 și opt luni. Ulterior, timpul de atribuire este ridicat la vârsta de 67 de ani în etape lunare, în conformitate cu creșterea vârstei normale de pensionare.
  3. Legea privind pensia de maternitate va fi revizuită
    În viitor, toate mamele cu copii născuți înainte de 1992 vor primi drepturi suplimentare la pensie. Din 2019 vor primi mai mult de jumătate din pensie. Acest lucru le dă 2,5 puncte de pensie și 2,5 ani de educație. Mamele ale căror copii s-au născut după 1992 sunt creditate timp de trei ani.
  4. Modificări pentru Mini-joburi
    Pachetul de pensii oferă, de asemenea, ajutor pentru lucrătorii cu salarii mici. Se va prelungi așa-numita zonă de tranziție între un mini-job și un loc de muncă supus contribuțiilor de asigurări sociale. Un Midijobber poate câștiga acum între 450 de euro și 1.300 de euro (anterior 850 de euro) și să plătească contribuții de asigurări sociale reduse.

 

Modificări legislative pentru Midijobs

Reforma sistemului de pensii din 2019 prevede că actuala “zonă de alunecare” va deveni “zona tranzitorie” și va fi extinsă  între 450,01 și 1,300 EUR (anterior 850 EUR) pentru posturile care fac obiectul contribuțiilor la asigurările sociale, prin care se va ajusta formula de calcul a contribuțiilor apoi și pentru venituri de până la 1.300 de euro, astfel încât mai mulți angajați cu venituri mici să beneficieze de o contribuție redusă.

Probabil cea mai importantă schimbare: totuși, Midijobber ar trebui să obțină aceleași drepturi de pensie ca și cum ar fi plătit întreaga pondere ca a angajaților în asigurările de pensie. Punctele de remunerare nu mai sunt determinate de taxa redusă teoretică supusă contribuțiilor. Mai degrabă, acestea ar trebui să fie întotdeauna determinate din salariul real.

Beneficii fiscale pentru familii

Din Iulie 2019 alocația crește, aceasta va fi: 204 euro pentru primii doi copii, 210 pentru al treilea și 235 de la al patrulea copil.

Pe lângă creșterea alocației, guvernul a mărit și suma până la care suntem scutiți de impozit pentru copii, de la 7428 euro în 2018, la 7620 euro în 2019 și la 7812 euro în 2020.

Suma până la care nu se plătește impozit ( Grundfreibetrag) a fost de asemenea mărită în 2019 de la 9000 euro în 2018, la 9168 de euro în 2019 și la 9408 euro în 2020.

Marcaje noi pentru pompele de combustibil

Datorită diferitelor limbi oficiale folosite în Uniunea Europeană, se va introduce un nou mod de a identifica combustibilul necesar. Aceasta va fi o bulină cu diametrul de minim 13mm care va fi vizibil lipită pe toate pompele de benzină. Aceasta va fi prezentă și în cartea mașinii și pe capacul rezervorului.

 

Tarifele pentru telefonarea în Uniunea Europeană scad

După scoaterea costurilor pentru Roaming, vor scădea și apelurile sau SMS-urile trimise în cadrul Uniunii Europene. Din Mai 2019, un apel nu va putea fi mai scump de 19 cenți pe minut, iar un SMS nu va putea costa mai mult de 6 cenți.

Această lege face parte din reforma comunicațiilor din cadrul Uniunii Europene, care include printre altele construirea infrastructurii necesare pentru rețelele mobile de tip 5G care vor permite navigarea mult mai rapidă.

 

Dacă doriți să învățați limba germană, puteți arunca o privire pe shop-ul nostru: Shop Ajutor Integrare Germania