Ce este Gewerbesteuer

Ce este Gewerbesteuer și cum se calculează?

În acest articol am detaliat ce este Gewerbesteuer, cine trebuie să îl plătească și cum se calculează

Este foarte greu de tradus Gewerbesteuer pentru că nu are un echivalent în România. Termenul este format din Gewerbe – meserie, afacere, firmă și Steuer – Impozit. Tradus mot-a-mot ar fi: Impozit pe firmă. Acesta nu trebuie confundat cu impozitul pe venit – Einkommensteuer.

Impozitul pe firmă (GewSt) este un așa-numit impozit real sau pe obiect, care se calculează după profitul unei societăți. Este una dintre taxele municipale și una dintre cele mai importante surse de venit pentru municipalități. Gewerbesteuer se plătește către municipalitate. Există diferențe regionale mari în ceea ce privește rata taxei pe firmă, pe care fiecare municipalitate o stabilește singură.

Cine trebuie să plătească și care este valoarea impozitului pe firmă este reglementat de Legea privind impozitul pe comerț (Gewerbesteuergesetz, GewStG). Aici puteți afla ce trebuie să știți, în calitate de antreprenor, dacă sunteți obligat să plătiți impozit pe profit.

Cine trebuie să plătească Gewerbesteuer?

Orice persoană care înregistrează o activitate (Gewerbe) trebuie să plătească automat impozitul pe firmă. Totuși, liber-profesioniștii sunt scutiți de această taxă. Printre aceștia se numără, de exemplu, avocați, medici, jurnaliști și artiști. De asemenea, întreprinderile agricole și forestiere nu plătesc Gewerbesteuer. Dacă nu sunteți sigur dacă prin activitatea dumneavoastră sunteți considerat liber-profesionist, adresați-vă biroului fiscal local (Finanzamt).

Dacă trebuie să solicitați o licență de comerț (Gewerbeschein) pentru afacerea dumneavoastră, înseamnă că sunteți cu siguranță un comerciant. Întreprinderile individuale, parteneriatele și societățile sunt obligate să plătească impozit pe firmă. Singurele diferențe sunt suma neimpozabilă (Freibetrag) și cota de impozitare locală pentru taxa pe firmă.

Cine beneficiază de o sumă neimpozabilă (Freibetrag) – Ce este Gewerbesteuer?

La fel ca în cazul impozitului pe venit, există și o sumă neimpozabilă pentru impozitul pe firmă. Conform Legii privind impozitul pe comerț, aceasta este în prezent de 24 500 EUR. În cazul în care profitul comercial anual, înainte de rotunjirea la 100 de euro și înainte de suma scutită de impozit, este mai mic decât această sumă, nu trebuie să plătiți impozit pe firmă.

În cazul în care este mai mare decât această sumă, suma neimpozabilă este dedusă din venitul comercial înainte de a se rotunji la 100 de euro. Prin urmare, plătiți impozit doar pentru suma care depășește suma neimpozabilă.

Numai întreprinderile individuale (Einzelunternehmen) și societățile de persoane au dreptul la scutirea de impozit pe profit. Pe de altă parte, corporațiile nu au voie să deducă nimic din profiturile lor. Astfel, de exemplu, dacă conduceți o GmbH (Gesellschaft mit beschränkter Haftung) sau o AG (Aktiengesellschaft), cota de impozit pe profit se aplică întregului profit al societății dumneavoastră. Prin urmare, întreprinderile individuale și societățile de persoane beneficiază de un avantaj la calcularea impozitului pe profit. Acest avantaj este cuprins între 2.000 și 8.000 de euro, în funcție de cota de impozit pe profit.

Vezi și: Obiectiv 2022: Propria afacere in Germania?

Care este rata taxei pe firmă?

Valoarea ratei impozitului comercial este specificată în § 11 GewStG. Baza este reprezentată de profitul comercial în conformitate cu § 7 GewStG. Acesta este profitul dvs. comercial plus și minus diverse adaosuri și deduceri, care sunt reglementate la articolele 8 și 9 din GewStG.

Impozitul pe firmă individual pentru societatea dumneavoastră se determină cu ajutorul ratei de impozitare și al multiplicatorului de impozit comercial. Rata de impozitare este de 3,5 %. Rezultatul se numește valoarea impozabilă.

Deci, din profitul firmei ( din nou, a nu se confunda cu venitul persoanei private – Einkommensteuer), se rotunjește în jos la următoarea 100 de euro, se scade cota pentru care nu se plătește impozit (Freibetrag) de 24.500 de euro și din acest rezultat se calculează 3,5%. Acești 3,5% calculați după această formulă reprezintă cota/rata taxei pe firmă. Acestei sume trebuie apoi să îi aplicăm cota locală a impozitului.

Factorul local pentru Gewerbesteuer

Dar asta nu este tot. Deoarece impozitul pe comerț este un impozit municipal, se aplică și cota de impozitare a impozitului pe firmă a localității/municipalității. Aceasta este stabilită de fiecare municipalitate în parte și, prin urmare, variază la nivel regional.

Este de cel puțin 200%. Cea mai mare cotă de impozitare pentru taxa pe comerț este de 900% în orașul Dierfeld din Rheinland-Pfalz. În capitala Berlin, rata de evaluare este de 410%. Prin urmare, rata totală a impozitului pe comerț este de cel puțin 7 %. În medie, întreprinderile se pot aștepta la aproximativ 15%.

Cum se calculează Gewerbesteuer?

Calcularea impozitului pe profit nu este foarte simplă. Din fericire, biroul de taxe și impozite o face pentru dumneavoastră. Aceștia vă informează cu privire la suma finală pe care trebuie să o plătiți. Odată ce impozitul pe firmă a fost stabilit, de obicei efectuați plăți anticipate trimestriale. Acestea trebuie depuse întotdeauna la mijlocul unui trimestru – adică la 15 februarie, 15 mai, 15 august și 15 noiembrie.

Cu toate acestea, în scopul planificării, poate fi util să se cunoască în detaliu modul în care este alcătuit impozitul pe profit. Iată cum procedați dacă doriți să vă calculați impozitul pe profit:

  • Adăugați adaosurile corespunzătoare la profitul dumneavoastră anual și scădeți reducerile. Rezultatul este profitul dumneavoastră comercial. Veniturile comerciale trebuie să fie rotunjite la 100 EUR (În jos, de exemplu 50 460 va fi rotunjit la 50 400).
  • Dacă se aplică, atunci scădem suma pentru care nu se plătește impozit (Freibetrag): 24.500
  • Se calculează cei 3.5% din acest rezultat, aceasta este valoarea de bază a calcului
  • Rezultatului de la punctul 3 i se aplică factorul municipalității, iar rezultatul este suma de plată.

Vezi și: Munca Independentă (Gewerbe)

Exemple de calcul – Ce este Gewerbesteuer?

Exemplul 1. Companie individuală cu profitul calculat deja de 102.400 de euro în Berlin.

Primul pas este scăderea sumei pentru care nu se plătește impozit: 24.500 și rezultă 77.900. Aceasta este suma din care calculăm cota de impozit pe firmă de 3.5%.

3,5% din 77.900 rezultă: 2726.50. Acestui rezultat trebuie să îi atribuim factorul orașului Berlin, care este momentan de 410%. Astfel, suma finală va deveni 11.178,65 euro. Aceasta este suma pe care trebuie să o plătim la un profit de 102.400 ca Gewerbesteuer în Berlin.

Exemplul 2. Companie individuală cu profitul calculat de 30.000 de euro în Karlsruhe, Baden-Württemberg.

Din nou, scădem suma neimpozabilă de 24.500 și reiese o bază a calculului de 5.500 de euro.

După ce extragem 3,5% din această sumă ajungem la cota de calcul de 192,50 euro.

Factorul de calcul pentru Karlsruhe este de 430%. Aplicând acest factor la suma de 192,50 euro reiese suma de plătit de: 827,75 de euro.

Deducerea impozitului pe firmă de la impozitul pe venit

O critică majoră la adresa impozitului pe firmă este că nu poate fi dedus din impozit ca o cheltuială de afaceri. În schimb, acesta este considerat o retragere privată. Cu toate acestea, există o altă scutire de impozit care este destinată să avantajeze în special întreprinderile mici și persoanele care desfășoară activități independente.

Astfel, aveți posibilitatea de a compensa impozitul pe profit cu impozitul pe venit. În acest fel, vă puteți reduce impozitul pe venit cu o sumă maximă de 380% din impozitul pe profit (Momentan se dezbate ridicarea acestui factor la 420%).

Declarația pentru impozitul pe firmă (Gewerbesteuererklärung)

Dacă trebuie să plătiți impozit pe profit pentru afacerea dvs., sunteți obligat să depuneți o declarație de impozit pe profit. În acest document, trebuie să indicați profiturile obținute din activitatea dumneavoastră comercială, precum și adaosurile, reducerile, veniturile comerciale, pierderile comerciale și informațiile privind determinarea pierderilor. Cu ajutorul declarației dumneavoastră, biroul fiscal stabilește suma pe care trebuie să o plătiți. În cazul în care aveți mai multe întreprinderi comerciale, trebuie să depuneți o declarație de impozit pe profit separată pentru fiecare dintre ele.

Cum găsim factorul local? – Ce este Gewerbesteuer?

Factorul local poate fi găsit pe următorul link: https://www.dihk.de/de/themen-und-positionen/wirtschaftspolitik/steuer-und-finanzpolitik/hebesaetze-56878

Calculator Gewerbesteuer

Un calculator pentru Gewerbesteuer poate fi găsit pe linkul următor: https://www.lexoffice.de/wissenswelt/rechner-checklisten/gewerbesteuerrechner/