Cauciucurile de iarnă în germania

Cauciucurile de iarna in Germania

Când trebuie să montez cauciucurile de iarna in Germania? Care este amenda dacă nu o fac? Ce se aplică anvelopelor pentru toate sezoanele? Iată cele mai importante întrebări despre anvelopele de iarnă obligatorii în Germania:

  • În Germania, anvelopele de iarnă sunt obligatorii în funcție de situație
  • Motocicletele sunt scutite
  • Profilul de 1,6 mm este obligatoriu, se recomandă 4 mm.

În ce perioadă se aplică obligația privind cauciucurile de iarna in Germania?

În Germania nu există o obligație generală de a utiliza anvelope de iarnă, ci o obligație situațională [§ 2 (3a) StVO]. Acest lucru înseamnă că, în condiții de iarnă, adică în condiții de polei, zăpadă alunecoasă, noroi, gheață sau îngheț, puteți circula numai cu anvelope de iarnă. Regula de la octombrie (Oktober) la Paște (Ostern) (O la O) este o indicație aproximativă, dar nu are nicio relevanță juridică.

Obligația situațională privind anvelopele de iarnă se consideră îndeplinită dacă anvelopele de iarnă sunt montate pe toate pozițiile roților, adică pe toate cele patru roți.

Cum pot recunoaște o anvelopă de iarnă?

Anvelopele de iarnă actuale pot fi recunoscute prin simbolul alpin, o pictogramă de munte cu un fulg de zăpadă. În plus, anvelopele cu marcaj M+S sunt considerate adecvate pentru utilizarea pe timp de iarnă până la 30 septembrie 2024, dacă au fost fabricate până la 31 decembrie 2017.

Ce amendă se aplică fără anvelope de iarnă?

Infracțiunea se pedepsește cu o amendă de 60 de euro pentru șofer, respectiv 80 de euro în cazul în care alte persoane sunt obstrucționate. Proprietarul mașinii va fi amendat cu 75 de euro și va primi și un punct.

Există excepții de la cerința privind cauciucurile de iarna in Germania?

Obligația privind cauciucurile de iarna in Germania nu se aplică, printre altele, următoarelor vehicule:

  • autovehicule cu o singură cale (de exemplu, motociclete)
  • vehicule comerciale utilizate în agricultură și silvicultură
  • cărucioare motorizate pentru invalizi, astfel cum sunt definite la § 2 numărul 13 FZV.

Orice persoană care dorește să conducă un vehicul căruia i se aplică această exceptare cu pneuri de vară în condiții de iarnă trebuie să respecte o serie de reguli, pe lângă toate obligațiile general aplicabile. Printre acestea se numără verificarea, înainte de fiecare plecare, a necesității de a efectua călătoria planificată deoarece nu se poate ajunge la destinație cu mijloace de transport alternative. În plus, nu este permisă depășirea vitezei de 50 km/h.

Cât de mult profil trebuie să aibă cauciucurile de iarna in Germania?

Adâncimea minimă prevăzută de lege pentru pneurile de iarnă este de 1,6 milimetri. Totuși, din motive de siguranță, ADAC recomandă cel puțin patru milimetri. De asemenea, o înlocuire după cel mult șase ani, deoarece până atunci compusul de cauciuc a devenit atât de dur încât aderența scade la temperaturi scăzute.

Vezi și: Asigurare auto Germania de la A la Z.

Sunt suficiente anvelopele pentru toate anotimpurile și pe timp de iarnă?

Anvelopele pentru toate anotimpurile sunt anvelope de iarnă în sens juridic dacă au simbolul “Alpine” sau marcajul M+S (în perioada de tranziție menționată mai sus). În cazul în care nu există niciunul dintre cele două marcaje, anvelopa nu este o anvelopă pentru toate sezoanele, ci una de vară.

Ce se întâmplă dacă am un accident pe timp de iarnă cu anvelope de vară?

În cazul unui accident cauzat de o neglijență gravă, prestațiile din asigurarea kasko pot fi reduse. În cazul unui accident pentru care nu sunteți vinovat, pot apărea probleme și cu asigurarea de răspundere civilă auto a celeilalte părți, deoarece, în funcție de fiecare caz în parte, este posibil să trebuiască să acceptați o parte din vină.

Sunt obligatorii cauciucurile de iarna in Germania pentru mașinile închiriate?

Companiile de închiriere de mașini sunt obligate să furnizeze un vehicul care este în stare de funcționare și gata de a fi condus. Acest lucru nu se întâmplă dacă închiriază un vehicul cu anvelope de vară în condiții de iarnă. În caz contrar, clientul poate refuza să preia vehiculul.

De asemenea, compania de închirieri auto, în calitate de proprietar, riscă o amendă dacă predă un vehicul fără anvelope de iarnă în condiții de iarnă. Companiile de închirieri auto percep adesea o taxă suplimentară pentru anvelopele de iarnă.

Pot circula cu anvelope de iarnă și vara?

Deoarece legea nu interzice în mod expres circulația cu anvelope de iarnă în timpul verii, acestea pot fi, în principiu, utilizate în continuare în timpul verii.

Ce se aplică în cazul unei pene de cauciuc?

Dacă vă schimbați anvelopa mașinii după o defecțiune și aveți la dumneavoastră doar o anvelopă de vară, nu trebuie să vă temeți de nicio sancțiune. Cu această improvizație, călătoria poate fi continuată cu prudență; cu toate acestea, la următoarea ocazie trebuie montată o anvelopă de iarnă.

Anvelopele de iarnă obligatorii în străinătate: Ce trebuie să am în vedere?

Alte țări au reguli diferite pentru utilizarea anvelopelor de iarnă și a lanțurilor de zăpadă. Ar trebui să clarificați ce se recomandă în Austria, Elveția, Italia (Tirolul de Sud) și în alte țări europene înainte de a călători în țara respectivă.

Recomandare a ADAC

În sezonul rece, montați întotdeauna anvelope cu abrevierea “M+S” (atenție la perioada de tranziție menționată mai sus) sau cu simbolul “Alpine”, nu numai din cauza reglementării situaționale privind anvelopele de iarnă. Principala preocupare este siguranța dumneavoastră și a colegilor pasageri. De asemenea, nu uitați: consecințele unei mici “alunecări” pot costa de multe ori mai mult decât un set de anvelope de iarnă.

Vezi și: Înmatricularea mașinii în Germania.