Atenție la asigurarea medicală din ianuarie

Asigurații din fondurile de asigurări sociale de sănătate obligatorii vor trebui să plătească semnificativ mai mult pentru asigurarea de sănătate începând cu luna ianuarie. Contribuția suplimentară va crește, iar pragul de venit va fi, de asemenea, majorat – dar compania dumneavoastră de asigurări de sănătate nu este obligată să vă spună acest lucru.

Contribuțiile suplimentare pentru asigurarea obligatorie de sănătate vor crește cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la 1,6% la 1 ianuarie 2023. În același timp, pragul de venit va fi ridicat la 59.850 de euro. În consecință, angajații cu asigurare obligatorie de sănătate vor plăti în medie cu 233 de euro mai mult pe an, după cum a calculat portalul de comparație Check24.

Problema: din ianuarie, companiile de asigurări nu vor mai fi obligate să trimită tuturor clienților o scrisoare personală prin care să-i informeze despre creșterea primei de asigurare. Concret, obligația companiilor de asigurări de sănătate de a trimite o scrisoare de informare separată în cazul unei majorări de prime va fi suspendată până la 30 iunie 2023.

Ce ar trebui să facă clienții: Verificați contribuția suplimentară actuală a caselor de asigurări de sănătate în luna ianuarie. În cazul în care compania dumneavoastră de sănătate și-a majorat contribuția suplimentară la mai mult de 1,6%, merită cu siguranță să comparați alte companii de asigurări.

Scrisoarea de informare a asiguratului, care era obligatorie anterior, nu numai că conținea informații despre ajustările de primă ale fondului de asigurări de sănătate respectiv, ci și evidenția în mod clar prima suplimentară medie. Astfel, a fost posibil să se vadă dintr-o privire dacă propria casă de asigurări de sănătate este mai scumpă decât concurența și dacă se poate economisi în fiecare lună dacă se schimbă. Această transparență nu mai este disponibilă.

Vezi si: Tipuri de asigurari de sănătate în Germania