Carantina scurtată și gastronomia doar cu 2G+

Astăzi a avut loc o conferință între cancelarul german Olaf Scholz și reprezentanții Landurilor. Acestea sunt măsurile decise astăzi.

Gastronomie

De la 15 Ianuarie se aplică la nivel național dar dependent de incidență regula 2G PLUS în gastronomie. Astfel doar cei vaccinați sau vindecați pot fi primiți în restaurante dar doar cu prezentarea unui test negativ. Mai multe despre 2G Plus.

Argumentarea acestei reguli este: „ În aceste locații nu pot fi purtate măștile în permanență, astfel că virusul se poate transmite mult mai ușor”.

Regulile de carantină au fost modificate

Prin noile reguli, persoanele de contact care sunt complet vaccinate (inclusiv cu doza booster) vor fi scutite de carantină. Aceasta va fi aplicată și pentru persoanele recent vaccinate sau vindecate ( din păcate nu s-a explicat clar ce înseamnă recent).

Carantina a fost scurtată la 10 zile. Aceasta va putea fi scurtată și mai mult dacă se prezintă un test PCR negativ sau un test rapid certificat în a șaptea zi de carantină.

În schimb dacă infectarea a fost făcută cu noua variantă Omikron, atunci excepțiile nu se aplică nici celor vaccinați.

Copiii și elevii vor putea prezenta un test negativ după 5 zile, cu argumentul că în instituțiile de învățământ se testează regulat.

Restricțiile de contact rămân în vigoare

Restricțiile de contact vor fi în continuare valabile, persoanele vaccinate se vor putea întâlni într-un număr maxim de 10, iar persoanele nevaccinate se vor putea întâlni doar membrii unei locuințe cu alte maxim două persoane dintr-o altă locuință.

Masca FFP2 este recomandată în magazine

A fost emisă o recomandare pentru purtarea măștii de tip FFP2 în magazine și în transportul în comun.