In Germania asigurarea de sanatate poate fi de 2 feluri:
- asigurare de sanatate de stat
- asigurare de sanatate privata
De menționat că fiecare persoană care are domiciliul pe teritoriul Germaniei este obligată să aibă o asigurare de sănătate.
Asigurarea de sănătate de stat
Contributiile la asigurare depind de venituri, baza fiind considerata venitul brut total. Din 2019 rata de contributie era de 14,6%, aceasta fiind impartita in 2 rate egale intre asigurat si angajator, fiecare participand cu 7,3%. Fiecare casa de asigurari de sanatate percepe inca o taxa suplimentara care, în medie, are valoarea de 1,1% . In asigurarea de sanatate de stat, copiii, sotul/sotia pot fi gratuit coasigurati pentr-o asigurare de familie (Familienversicherung). Despre Familienversicherung vom vorbi in urmatoarele zile.
Persoanele independente plătesc o cotizatie redusă dacă au ales sa nu beneficieze de indemnizatie de boala ( Krankengeld).
Limita venitului pentru asigurarea de stat este de 56250 pe an. Veniturile care depășesc limita aceasta nu vor mai fi luațe în calcul pentru contribuție.
Conform paragrafului 5 SGB V sunt obligați să fie asigurati de stat angajații cu un venit de până la 62550 euro pe an. După această limită, ei pot alege să se asigure privat sau să rămână în asigurarea de stat.
Persoanele care beneficiază de ajutor de șomaj sau social și pensionarii sunt de asemenea obligați să fie asigurați în asigurarea de stat.
Avantajele asigurării de stat.
- Asigurarea de stat se bazează pe principiul solidarității. Asta înseamnă că fiecare plătește după posibilități, dar fiecare primește în funcție de nevoia sa și nu se fac diferențe în funcție de cotizație.
- Schimbarea Casei de asigurări de sănătate este foarte simplă.
- Serviciile oferite de diferite case de asigurări sunt în proporție de 95% identice.
- Cotizația este împărțită între angajat și angajator
- Asigurare de familie gratuită
Dezavantajele asigurării de stat.
- Unele medicamente trebuie plătite
- Există cabinete medicale care nu lucrează cu asigurarea de stat
- Beneficii standardizate
Asigurarea de sănătate privată
Aderarea la asigurarea de sănătate privată nu este posibilă pentru oricine. Doar angajații cu un venit de minim 62550 euro pe an (2020) pot fi membri. Persoanele independente sau liber profesioniste și funcționarii publici pot de asemenea să fie asigurate în sistemul privat. Spre deosebire de sistemul de stat, contribuțiile depind de mai mulți factori cum ar fi starea de sănătate, vârsta sau ocupația.
De asemenea, beneficiile pe care le alegem influențează valoarea cotizației, acestea putând fii mult mai variate decât la asigurarea de stat.
Majoritatea asigurărilor private au o clauza de Selbstbeteiligung, adică decontează doar serviciile care depășesc această sumă. Trebuie să fiți foarte atenți atunci când încheiați o asigurare privată!
Orientativ, cotizația pentru o persoană în vârstă de 30 de ani poate ajunge la o valoare între 150 și 350 de euro. O persoană în vârstă de 50 de ani va trebui să plătească între 300 și 650 de euro sau chiar mai mult.
Avantajele asigurării private:
- Timpi de așteptare mai mici
- Garanția serviciilor
- Tarif individual
- Cotizația nu depinde de venit
Dezavantajele asigurării private:
- Nu este posibilă asigurarea membrilor familiei
- Nu este posibilă întoarcerea în asigurarea de stat după împlinirea vârstei de 55 de ani
- Este verificată starea de sănătate înainte de a putea deveni membru
- Majoritatea asigurărilor private au o clauza de Selbstbeteiligung, adică decontează doar serviciile care depășesc această sumă.
Aceste informații au fost corectate și verificate de Mihaela Balint, consultantă în asigurări de sănătate pentru VIACTIV Krankenkasse.
Dacă doriți să aprofundați mai departe vă las aici Link-uri către materiale folositoare. Majoritatea sunt din păcate în germană.
https://www.krankenkassenzentrale.de/
https://www.lohn-info.de/krankenversicherung.html#krankenversicherung