În acest articol am detaliat cele mai importante informații despre adopția unui copil în Germania.
Prin adopție, un copil străin devine copilul dumneavoastră din punct de vedere juridic. Astfel, din punct de vedere juridic, nu mai există nicio diferență față de un copil natural. Aceasta înseamnă, printre altele că acest copil este rudă cu întreaga dumneavoastră familie. Aceasta înseamnă, de asemenea, că sunteți la fel de responsabil pentru copil ca și pentru un copil natural.
De exemplu, aveți custodia și obligația de a asigura cheltuielile de întreținere ale copilului. Ulterior, copilul aparține moștenitorilor dumneavoastră, la fel ca un copil natural. Din punct de vedere juridic, după adopție, copilul nu mai are nicio legătură cu părinții naturali și cu familiile acestora. Părinții naturali nu mai au custodia și nu mai trebuie să asigure traiul copilului. Dacă aceștia mor, copilul nu moștenește de obicei nimic de la ei.
Adopția reprezintă obligativitate din punct de vedere juridic și, în mod normal, nu poate fi anulată. Există excepții doar în cazuri foarte grave, de exemplu dacă părinții biologici au fost de acord cu adopția doar pentru că au fost înșelați sau amenințați. Dar chiar și în acest caz, adopția este anulată doar dacă interesul superior al copilului o impune.
Care sunt condițiile necesare adoptării unui copil în Germania?
Condițiile necesare sunt următoarele:
- Trebuie să aveți cel puțin 25 de ani. Dacă sunteți căsătorit, cel puțin unul dintre voi trebuie să aibă această vârstă, iar celălalt trebuie să aibă cel puțin 21 de ani.
- Nu există o vârstă maximă pentru părinții adoptivi. Diferența de vârstă față de copil ar trebui, totuși, să corespundă unei diferențe naturale de vârstă.
- Dacă sunteți căsătoriți, puteți adopta copilul doar în comun. Acest lucru este valabil și pentru căsătoriile între persoane de același sex.
- Dacă nu sunteți căsătorit, puteți adopta copilul doar singur. Acest lucru este valabil și pentru parteneriatele civile înregistrate (Eingetragene Lebenspartnerschaften).
De asemenea, trebuie să fiți potrivit pentru adopție. Următoarele criterii sunt deosebit de importante:
Personalitatea: Aceasta include, de exemplu, capacitatea de a relaționa cu copilul, dar și trăsături de caracter, cum ar fi toleranța și deschiderea. Ceea ce vă motivează să adoptați joacă, de asemenea, un rol important.
Stabilitatea parteneriatului. Este important ca un copil să crească într-un parteneriat stabil. Este important să aveți o bază comună bună în parteneriatul dumneavoastră și să știți cum să gestionați conflictele în mod constructiv.
Disponibilitatea de a aborda în mod deschis adopția: Ar trebui să fiți pregătit să îl informați pe copil despre originile sale și să abordați deschis acest subiect.
Ideile despre creșterea copiilor: Ar trebui să chestionați ideile pe care le aveți despre creșterea copiilor. Este important să vă priviți cu un dram de îndoială propria educație și să nu o transferați pur și simplu asupra copilului.
Sănătatea: Trebuie să fiți sănătos din punct de vedere psihic și fizic pentru a putea îngriji copilul pe o perioadă lungă de timp.
Situația locuinței: Locuința dvs. ar trebui să fie suficient de mare pentru a-i oferi copilului dvs. posibilitatea de a se dezvolta în propria sa zonă de joacă și de locuit. Contactul cu alți copii ar trebui să fie posibil în imediata vecinătate.
Situația financiară: Copilul ar trebui să poată crește în condiții de stabilitate economică. Prin urmare, va trebui să vă dezvăluiți situația financiară.
Ultima categorie a condițiilor are mai mult legătură cu adopția propriu-zisă:
- Adopția trebuie să fie însoțită de o agenție de adopție. (Detalii mai jos)
- Părinții biologici trebuie să fie amândoi de acord cu adopția. Acest lucru este posibil cel mai devreme când copilul are opt săptămâni. Numai în cazuri speciale se poate renunța la consimțământul unuia dintre părinții biologici, de exemplu, dacă părintele biologic este necunoscut sau a decedat.
- În cazul în care părinții naturali nu dețin custodia copilului, atunci trebuie să fie de acord reprezentantul legal al acestuia. Acesta este, de obicei, Jugendamt-ul.
- Adopția trebuie să fie în interesul copilului. De aceea, dorințele copilului joacă un rol special în acest sens.
- În cazul copiilor cu vârsta de peste 14 ani, este necesar și consimțământul copilului. Copilul trebuie să își declare consimțământul în fața unui notar public.
- Trebuie să vă potriviți cu copilul. De asemenea, este important să arătați capacitatea de a crește copilul – mai ales în cazul copiilor care au un istoric dificil sau care au nevoie de îngrijire specială din alte motive. În general, trebuie să fie previzibil că între dumneavoastră și copil se va dezvolta o bună relație părinte-copil.
Cum decurge adopția unui copil în Germania?
În principiu, adopția unui copil în Germania decurge în 3 mari pași: Medierea, îngrijirea și decizia Judecătoriei. Pe tot parcursul acestei perioade, veți fi însoțit și consiliat de o agenție de adopție. Aceștia vă vor sfătui și vă vor sprijini. Dacă doriți, agenția de adopție va fi alături de dumneavoastră și după încheierea procedurii de adopție.
Pasul 1: Medierea
Vă înregistrați la o agenție de adopție. Aceasta poate fi fie Jugendamt, fie o agenție de adopție neguvernamentală recunoscută.
Acolo aplicați pentru adopție. În primul rând, se va verifica dacă sunteți potrivit pentru adopție (așa-numitul Eignungsprüfung). În acest scop, profesioniștii de la biroul de plasament vor discuta cu dumneavoastră pentru a afla mai multe despre dumneavoastră și despre ideile dumneavoastră.
De asemenea, veți avea nevoie de diverse documente. Despre rezultatul testului veți fi apoi informați de agenția pentru adopție.
În general acest pas durează aproximativ 9 luni, dar acest lucru poate varia mult.
După aceea, de obicei durează ceva timp până când vi se propune un copil. În timpul acestei perioade de așteptare, veți continua să fiți consiliați de către biroul de plasament și pregătiți pentru adopție. Cu toate acestea, se poate întâmpla, de asemenea, ca niciun copil să nu vă fie propus.
Aceasta poate dura între câteva săptămâni până la câțiva ani.
Pasul 2: Îngrijirea copilului
În cazul în care agenția de plasament vă selectează ca părinți potriviți pentru un copil, copilul ajunge la dumneavoastră în plasament familial (așa-numitul plasament de adopție). Copilul locuiește cu dumneavoastră acasă, astfel încât relația părinte-copil se poate dezvolta și crește. În acest timp, vă puteți asigura, de asemenea, că dumneavoastră și copilul vă potriviți cu adevărat unul cu celălalt.
În mod normal, Jugendamt este tutorele copilului în această perioadă, ceea ce înseamnă că puteți lua decizii pentru copil în toate aspectele vieții de zi cu zi. Dar deciziile care depășesc acest nivel trebuie să fie aprobate de Jugendamt.
Acest pas durează în general mai mult de 1 an și se termină cu decizia Tribunalului Familiei.
Pasul 3: Decizia Tribunalului Familiei (Familiengericht).
În cazul în care procesul de plasament pentru adopție a decurs bine, veți putea să depuneți cererea de adopție a copilului la tribunalul de familie; puteți depune cererea doar cu ajutorul unui notar public.
În cele din urmă, Tribunalul Familiei decide cu privire la adopție. Prin această decizie, copilul devine legal al dumneavoastră. Atunci, Jugendamt nu mai este tutorele copilului. Cu toate acestea, dacă doriți, veți continua să fiți însoțit de Biroul de plasament și să beneficiați de sprijin în caz de întrebări și probleme.
Apoi puteți solicita un nou certificat de naștere pentru copilul dumneavoastră la biroul de stare civilă (Standesamt). Sunteți înscriși ca părinți pe acest certificat de naștere. Certificatul de naștere nu indică faptul că copilul dumneavoastră a fost adoptat. Cu toate acestea, acest lucru este menționat în registrul de nașteri, care este păstrat la oficiul de stare civilă.
Cum găsim o agenție de plasament?
De cele mai multe ori, cel mai sigur loc unde ne putem adresa este Jugendamt-ul. În general aceștia au o agenție de plasament sau ne pot informa și ghida către o agenție de plasament recunoscută și autorizată.
Care sunt actele necesare?
Dacă vă decideți că doriți să adoptați un copil, acestea sunt actele necesare în prima fază:
- Certificatul de naștere
- Certificatul de căsătorie (dacă este cazul)
- Documente doveditoare ale venitului (pentru angajați fluturașii de salariu, extrasuri de cont, etc.)
- Un cazier judiciar detaliat
- Un certificat medical
- Un CV detaliat
În funcție de fiecare caz, documentele necesare vor varia.
Mențiune importantă: Dacă doriți să adoptați copilul ca pereche, atunci aceste documente sunt necesare pentru fiecare partener în parte.
Cât costă adopția unui copil în Germania?
Adopția în sine nu costă nimic dacă este organizată de Jugendamt. Alte birouri de plasare percep uneori taxe. Informații concrete puteți primi la biroul de plasament respectiv.
Cu toate acestea, costurile apar în orice caz, de exemplu, pentru legalizări, cazier judiciar, certificate medicale, seminarii pregătitoare, certificări notariale, cheltuieli în cadrul procedurilor judiciare și altele asemenea.
Beneficii de stat la care au dreptul părinții adoptivi
Elterngeld – Alocația parentală
Puteți primi alocație parentală pentru copiii adoptați. Acest lucru este valabil și pentru copiii pe care i-ați luat în gospodăria dvs. în scopul de a-i adopta (îngrijire în vederea adopției – Pasul 2).
Nu aveți dreptul la indemnizație parentală de la data nașterii copilului, ci din ziua în care l-ați luat în gospodăria dumneavoastră. Acest lucru este valabil și în cazul în care procedura de adopție este încă în curs de desfășurare, adică în timpul așa-numitei îngrijiri de adopție.
Nu mai puteți primi alocația parentală după ce copilul împlinește 8 ani. De asemenea, puteți beneficia de așa-numitul bonus pentru frați și surori și pentru copiii adoptați.
Kindergeld – Alocația copilului – Adopția unui copil în Germania
Ca și pentru copiii naturali, și pentru copiii adoptați există dreptul la Kindergeld. Condițiile sunt aceleași, nu se schimbă ca și în cazul alocației parentale.
Mutterschutz – Protecția mamelor în perioada sarcinii
Nu există dreptul la Mutterschutz. Deoarece protecția maternității este o protecție specială pentru femeile însărcinate și pentru mame imediat după naștere. Sănătatea lor este expusă unor riscuri speciale. Aceste riscuri nu există în cazul adopției.
Vezi și: Drepturi în perioada sarcinii din Germania
Unde obțin mai multe informații despre adopția unui copil în Germania?
După cum am scris și mai sus, primul loc de informare ar trebui să fie Jugendamt-ul. Puteți găsi mai multe informații pe site-ul familienportal.de