Un nou ajutor concret pentru factura la încălzire

Comisia înființată de guvernul federal (Gaskommission) propune ajutarea consumatorilor de gaz și de încălzire centrală în două etape. Conform propunerii, guvernul ar trebui să preia întreaga rată în decembrie.

Două etape de ajutor

Într-o primă etapă, statul ar trebui să preia plățile eșalonate pentru clienții de gaz și încălzire urbană pentru luna decembrie a acestui an, după cum a explicat comisia la prezentarea unui raport intermediar.

Factura la gaz vine o dată pe lună, iar apoi timp de 12 luni aceasta este plătită în 12 rate egale. Propunerea va prelua o rată dintre acestea, rata pentru luna Decembrie 2022.

Într-o a doua etapă, o frână a prețurilor la gaze și energie termică va intra în vigoare de la începutul lunii martie 2023 până cel puțin la sfârșitul lunii aprilie 2024. Aceasta prevede un preț brut garantat de stat de 12 cenți pe kilowatt/oră pentru o cantitate de bază de gaz. Peste această cotă, se aplică prețurile pieței. Cota de bază va fi de 80% din consumul care a stat la baza facturării bugetare pentru septembrie 2022. Va fi introdusă o frână de preț la căldură pentru consumatorii de încălzire centrală. În mod analog cu prețul la gaz, va exista un preț brut garantat de 9,5 cenți pe kilowatt-oră pentru încălzirea centrală, tot pentru o cotă de bază de 80 % din consum.

Planul trebuie aplicat de guvern

Decizia cu privire la scutirea propusă pentru consumatori și întreprinderi aparține acum guvernului federal, a declarat președintele BDI, Siegfried Russwurm, al treilea președinte al Comisiei: “Decizia le aparține politicienilor. Am putut doar să facem recomandări.” Guvernul federal ar putea să se bazeze pe acest rezultat. Germania se îndreaptă spre recesiune. Prin urmare, preocuparea guvernului de a atenua povara prețurilor ridicate ale gazelor asupra industriei este corectă. Comisia pentru gaze vrea să facă propuneri suplimentare în raportul său final, care este așteptat în trei săptămâni. Membrii comisiei de experți au declarat că obiectivul principal ar trebui să fie extinderea ofertei de gaze și reducerea cererii de gaze. De asemenea, ar trebui să se reducă la minimum riscurile de abuz.

Guvernul federal vrea să lucreze rapid la punerea în aplicare

Guvernul federal a anunțat că va examina rapid propunerile comisiei de experți privind frânarea prețului la gaze și va discuta despre punerea în aplicare. Acest lucru a fost anunțat de purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit. În ciuda programului scurt, comisia a elaborat o bază foarte bună, a spus el. “Scopul nostru este clar: Să reducem prețurile ridicate la gaze și, în același timp, să asigurăm o aprovizionare sigură cu gaze“, a declarat Hebestreit. El a adăugat că acest lucru includea și utilizarea atentă a gazelor puține. Ce propuneri va pune în practică guvernul este neclar. Printre altele, este necesară o examinare a legislației europene, a spus Hebestreit. Este important ca cele două frâne de preț pentru gaz și electricitate să fie “gândite împreună”. Hebestreit a anunțat că ministerele responsabile vor prezenta un raport cu privire la stadiul implementării până la consultările de stat de la sfârșitul săptămânii viitoare.

Prea mult, n-am citit:

https://www.tiktok.com/@sebastianborza7/video/7152882967671606533