TVA-ul la gaz și încălzire centrală scade

Guvernul german a anunțat reducerea TVA-ului la gaz și încălzirea centrală. Începând cu luna octombrie, taxa pe valoarea adăugată va scădea de la 19% la 7% – reglementarea se va aplica până la sfârșitul lunii martie 2024.

Pentru a atenua prețurile ridicate la energie, din octombrie se va aplica o reducere a TVA la furnizarea de gaze naturale și la încălzirea centrală. Bundestag-ul a decis vineri că rata de impozitare va fi redusă temporar de la 19 la 7% din cauza crizei energetice. Aceasta se va aplica până la sfârșitul lunii martie 2024. Prețurile la gaze au continuat să crească, iar ministrul de finanțe Christian Lindner (FDP) a justificat reducerea taxelor: “Statul nu trebuie să fie un profitor de pe urma faptului că viața devine mai scumpă pentru oameni.”

Coaliția de guvernare a cerut furnizorilor de energie să transfere întreaga sumă a reducerii de taxe către consumatori. “Statul nu poate garanta că această reducere va fi transmisă în mod complet consumatorilor”, a recunoscut politicianul de finanțe al Partidului Verde, Katharina Beck. “În plus, îi ajutați mai mult pe cei care consumă mult și tind să aibă mai mulți bani decât pe cei care consumă puțin și tind să aibă mai puțini bani.” Cu toate acestea, pachetul general este cel corect.

Potrivit portalului de comparație Verivox, prețurile ar trebui să scadă cu 7,3% dacă reducerea va fi transferată complet către consumatori. Pentru o familie cu un consum de gaz de 20.000 de kilowați oră, acest lucru ar însemna o reducere de 366 de euro pe an.

Opoziția politică critică această măsură

Opoziția CDU/CSU a criticat faptul că, în cazul unei triplări sau cvadruplări a prețului la gaze, aceasta ar fi doar o picătură în ocean (ger. ein Tropfen auf den heißen Stein). Chiar și cu o cotă de impozitare scăzută, o gospodărie ar putea ajunge să plătească chiar mai mult TVA din cauza prețurilor ridicate decât înainte, când prețurile erau scăzute și cota de impozitare mai mare.

Aproximativ jumătate din toate locuințele din Germania sunt încălzite cu gaz, iar aproximativ 14 % dintre gospodării, în special cele din estul Germaniei, folosesc încălzirea centrală. În total, potrivit calculelor Ministerului de Finanțe, statul va încasa cu aproximativ 13 miliarde de euro mai puțin până în 2024 ca urmare a reducerii taxelor.

Inițial, reducerea de impozit a fost introdusă pentru ca statul să nu câștige bani din controversata taxă pe gaz (Gasumlage) pentru toți consumatorii de gaz. Această taxă ar fi trebuit să ajute la sprijinirea importatorilor de gaz în dificultate care își construiseră anterior afacerile pe baza gazului rusesc ieftin. Cu toate acestea, joi, guvernul federal a decis să anuleze taxa pe gaz și să stabilizeze cele trei companii în cauză prin alte mijloace. Cu toate acestea, coaliția rămâne la reducerea TVA-ului pentru a ușura și mai mult situația consumatorilor.