Ce facem dacă nu am primit bonusul de 300 de euro?

Bonusul de 300 de euro este plătit începând cu luna Septembrie 2022. Ce putem face dacă nu l-am primit?

Angajații care au un raport de muncă activ primesc bonusul energiei prin intermediul fluturașului de salariu. Bonusul ar trebui să figureze pe statul de plată ca “altă remunerație ( sonstiger Bezug) , iar pe certificatul de impozit pe salariu (Lohnsteuerbescheinigung) pentru 2022, Bonusul ar trebui să fie notat ca “remunerație unică (Einmalbezug)” (prescurtat “E”).

Dacă nu ați primit bonusul pentru energie odată cu salariul din luna septembrie, deși sunteți eligibil, este posibil să existe mai multe motive pentru acest lucru, potrivit Ministerului Federal de Finanțe:

  • Veți primi ulterior bonusul pentru energie de la angajatorul dumneavoastră.
  • Aveți un Minijob și ați uitat să trimiteți confirmarea la angajator.
  • Angajatorul dumneavoastră nu este obligat să depună declarații de impozit pe venit.
  • Ați început să lucrați după 01.09.2022.
  • Angajatorul dumneavoastră a renunțat la plata cu o perioadă de depunere anuală.
  • Sunteți angajat doar pentru o perioadă scurtă de timp sau sunteți un lucrător temporar în agricultură și silvicultură.

În cazul punctului 1, trebuie să avem răbdare. Ar trebui să primiți banii la o dată ulterioară – de regulă, însă, în 2022 sau cel târziu până la momentul trimiterii certificatului de impozit pe salariu (Lohnsteuerbescheinigung).

Cu toate acestea, există și cazuri în care angajatorul nu este obligat să plătească bonusul pentru energie. În cazul punctelor 3 – 6, trebuie să depuneți o declarație de venit pentru anul 2022 (Steuererklärung) și apoi să primiți indemnizația.

Dacă sunteți un mini-jobber, trebuie să îi furnizați angajatorului dvs. o confirmare că acest raport de muncă este principalul dvs. raport de muncă. Numai atunci puteți primi alocația forfetară pentru energie. În cazul în care ați uitat confirmarea, așa cum se menționează la punctul 2, puteți solicita, de asemenea, bonusul prin intermediul declarației de impozit pe venit.

Primesc tariful forfetar pentru energie dacă am fost în Kurzarbeit sau în concediu pentru creșterea copilului (Elternzeit) ?

În cazul în care angajații au fost în șomaj tehnic (Kurzarbeit) între ianuarie 2022 și august 2022, aceștia au dreptul, de asemenea, la bonusul pentru energie.

Este important doar ca cei afectați să continue să fie angajați acolo la 1 septembrie. Dacă ați fost concediat la sfârșitul lunii august, veți primi prin intermediul Finanzamt bonusul pentru energie. Cu toate acestea, trebuie să depuneți o declarație fiscală pentru anul 2022.

În cazul în care angajații se află în concediu pentru creșterea copilului, există, în general, o relație de muncă activă. Angajații beneficiază de alocația forfetară pentru energie.

Cine plătește bonusul pentru energie?

În primul rând, bonusul este plătit prin intermediul angajatorului. Cei care nu sunt deloc angajați sau sunt angajați de o rudă la momentul distribuirii în septembrie pot solicita bonusul prin intermediul declarației de venit din 2022.

Potrivit Bundesverband Lohnsteuerhilfevereine (BVL), nu este necesară o cerere separată pentru acest lucru. Finanzamt verifică dacă contribuabilul are dreptul și stabilește bonusul odată cu calculul impozitului.

În acest sens, trebuie depusă o declarație fiscală pentru anul 2022 (Steuererklärung), chiar dacă acest lucru nu ar fi altfel obligatoriu.