Finanzamt nu ar trebui să suprasolicite cetățenii

Prețul ridicat al energiei și creșterea prețurilor la alimente pun presiune asupra bugetelor oamenilor. Prin urmare, birourile fiscale (Finanzamt) ar trebui să aibă răbdare cu cererile lor pentru moment.
Birourile fiscale nu ar trebui să suprasolicite gospodăriile private și companiile în criza energetică. O scrisoare a Ministerului Federal de Finanțe (Bundesfinanzministerium), convenită cu autoritățile fiscale ale landurilor, prevede că plățile de impozite datorate pot fi amânate și că plățile anticipate pot fi ajustate la cerere.

“Autoritățile fiscale vor acorda atenția cuvenită acestei situații speciale în cazul contribuabililor care sunt afectați în mod semnificativ din punct de vedere economic.” Tratamentul special pentru impozitul pe venit și impozitul pe profit este aplicat momentan până la 31 martie 2023.

Scrisoarea se referă la consecințele economice masive ale războiului din Ucraina și la sancțiunile împotriva Rusiei. Din cauza prețurilor ridicate la energie, este posibil ca, temporar, contribuabilii să nu-și mai poată îndeplini obligațiile. Cel mai recent, cota de TVA pentru gaz și încălzire urbană a fost redusă temporar de la 19 la 7%. În plus, au fost elaborate pachete de ajutor, dar majoritatea dintre acestea trebuie încă puse în aplicare.
Potrivit scrisorii, birourile fiscale ar trebui să facă uz de marja de manevră legală. Măsurile de executare, de exemplu, pot fi suspendate.

Este foarte important ca în cazul în care bănuiți că veți avea probleme cu plata impozitelor sau deja aveți probleme cu plata acestora, să vă puneți în contact cu Finanzamt-ul de care aparțineți. În general, acestea au mecanisme prin care vă pot susține la plata impozitelor. Bineînțeles, acestea vor trebui până la urmă plătite, dar se poate conveni plata acestora în rate sau la o altă dată. Personal, și eu am cerut în trecut plata unei sume mai mari la impozit în rate și Finanzamt a dat curs cererii mele fără nici o problemă ( ba chiar cu anumite pauze atunci când trebuia plătită o rată a impozitului trimestrial pe acest an).

Încă un lucru foarte important de menționat este faptul că trebuie să reacționați, să răspundeți la scrisorile și cererile Finanzamtului (sau a oricărei alte instituții). Chiar dacă nu sunteți capabili de plată, acest lucru trebuie comunicat autorității. Dacă ignorăm cererile și scrisorile, atunci Autoritatea Financiară va crede automat că nu suntem interesați de rezolvarea problemei și așa vom primi amenzi sau penalizări de întârziere.

O cerere pentru plata în rate poate fi făcută foarte simplu, după următorul model:

Antrag auf Ratenzahlung

Sehr geehrte Damen und Herren,

derzeit bin ich leider nicht in der Lage, die am [DATUM] fällige [Einkommensteuervorauszahlung/Einkommensteuernachzahlung] für das JAHR [STEUERJAHR] in einer Summe zu begleichen.

[BEGRÜNDUNG, z.B. finanzielle Notlage, Arbeitslosigkeit, Krankheit]

Ich bitte um Stundung und Gewährung der Ratenzahlung. Es wäre mir möglich, die Nachzahlung in [ANZAHL] monatlichen Raten von [BETRAG] Euro beginnend am [DATUM] zu leisten.

Bis zur Entscheidung über meinen Antrag bitte ich um Aussetzung der Vollziehung.

Mit freundlichen Grüßen

Max Muster

Sursa: Frankfurter Allgemeine