Schimbări în Germania din Iulie 2022

Ca în fiecare lună, și în luna Iulie se vor modifica anumite lucruri în Germania. Acestea sunt cele mai importante.

De data aceasta avem și varianta video care poate fi văzută mai jos.

Renunțarea la EEG-Umlage

EEG-Umlage este o acciză suplimentară pentru fiecare Kilowatt/oră consumat. Aceasta a fost folosită pentru dezvoltarea infrastructurii energiei regenerabile și verzi. De la 1 Iulie 2022 se va renunța la aceasta. Valoarea acestei taxe este de 3,72 de cenți per kilowatt/oră consumat. Astfel, factura la curent se va reduce ușor (cel puțin teoretic). După exemplul reducerii accizei la combustibil care a redus doar teoretic prețul la combustibil, rămâne de văzut dacă renunțarea la această acciză va reduce și practic factura la curent.

Rezilierea contractelor simplificată

Deoarece unele (majoritatea) companii fac foarte dificilă renunțarea la un contract deja încheiat, s-a decis simplificarea procesului de reziliere al contractelor de la începutul luni Iulie. Astfel, contractele încheiate online trebuie ca să poată fi reziliate tot online. Pentru aceasta, companiile trebuie să ofere un buton de reziliere al contractului pe site-urile acestora. În plus, companiile sunt obligate să ofere o confirmare scrisă electronică la primirea cererii de reziliere.

Salariul minim crește la 10,45 euro pe oră

În luna Iulie crește salariul minim la 10,45 de euro pe oră. Aceasta a fost decisă deja cu ani în urmă de Comisia pentru salariul minim. În luna Octombrie a acestui an, salariul minim va crește la 12 euro pe oră după ce propunerea noului guvern a fost aprobată de parlament. Mai multe despre aceasta aici: Salariul minim a fost aprobat de Parlament

Mărirea pensiilor

Pensionarii germani primesc cea mai mare majorare a pensiei din ultimele decenii. În Landurile vestice pensia va crește cu 5,45 de procente. În Landurile estice pensia va crește cu 6,12 procente. Această majorare a fost posibilă datorită conjuncturii favorabile și a măririi în general a salariilor. Am scris mai detaliat despre aceasta aici: Pensiile cresc de la 1 Iulie 2022

Bonusul pentru copii va fi plătit în luna iulie

Bonusul în valoare de 100 de euro pentru copii va fi plătit în luna Iulie. Acesta nu va veni deodată cu alocația ci la câteva zile după aceasta.

De asemenea, în luna Iulie vor fi plătite și ajutoarele suplimentare pentru cei care primesc ajutor social.

Legea prețurilor la chirii

Începând cu luna Iulie va intra în vigoare legea prețurilor la chirie. Astfel, proprietarii și chiriașii vor fi obligați să declare prețul adevărat al locuinței pe care o închiriază/o dau în chirie. Prin aceasta se va face posibilă compararea prețurilor în cazul contractelor noi. Chiriașii și proprietarii vor fi aleși aleator prin sondaj și sunt obligați să răspundă la această cerere. În cazul refuzului, ei vor fi sancționați cu amendă.

Impozitul pentru țigările electronice crește

După ce la începutul anului a fost mărită acciza pentru țigări, în luna Iulie va crește și acciza pentru țigările electronice și substanțele folosite în acestea. Această acciză va fi aplicată acestor substanțe chiar dacă acestea nu au conținut de nicotină.

Predarea electrocasnicelor va fi extinsă

Din luna Iulie supermarketurile care vând, chiar și neregulat, electronice și electrocasnice trebuie să le poată prelua pe cele folosite. Totuși, acestea trebuie să le preia doar pe cele care au o lungime maximă de 25 de centimetri. În plus, doar supermarketurile cu o suprafață de minim 800 de metri pătrați sunt vizate cu această lege.