Asigurarea de sănătate de familie ( Familienversicherung)

Asigurarea familiei este după părerea mea cel mai mare avantaj al asigurării de stat în fața asigurării private. Asigurarea familiei reprezintă asigurarea soțului sau soției și a copiilor GRATUIT în asigurarea dvs. de sănătate de stat. Această posibilitate este dispusă în lege în paragraful 10 al SGB V. ( Sozialgesetzbuch 5)( Link la sfârșitul articolului.)

În acest articol am redat situația asigurărilor de sănătate de stat, dacă sunteți membru al unei asigurări private atunci situația este diferită. Fiecare asigurare privată are condiții specifice, iar dacă aveți întrebări va trebui să luați contactul cu ei.

Este foarte important ca pe toată durata asigurării de familie să păstrăm un contact cu casa de asigurări de sănătate. Orice schimbări în venit sau situație trebuie comunicate către casa de asigurări de sănătate.

Marele avantaj al asigurării de sănătate de familie este faptul că membrii co-asigurați primesc aceleași servicii și tratamente ca și membrii cotizanți. 

Nou născuții sunt în mod normal asigurați direct prin intermediul părinților. Dacă părinții nu sunt căsătoriți sau sunt despărțiți, copilul nou născut va fi asigurat întotdeauna prin asigurarea de stat a mamei. Statutul de asigurat al tatălui nu contează. Dacă la naștere mama nu este asigurată atunci se poate trece copilul pe asigurarea tatălui biologic.

Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite?

  1. Domiciliul trebuie să fie în Germania.
  2. Venitul nu trebuie să depășească 455€ (excepție făcând Minijobul, dacă avem un minijob de 450 de euro totuși putem fi asigurați pe asigurarea soțului/soției). Dacă depășim 450 de euro ca angajat, atunci vom intra în obligația de a fi asigurați și vom putea deveni membri independenți de familie. Ca venit sunt considerate și veniturile din chirii sau activitate independentă.
  3. Să nu avem o activitate independentă cu normă întreagă. De regulă putem avea o activitate independentă, dar aceasta nu trebuie să depășească 20 de ore pe săptămână.

În general, respectarea condițiilor pentru a păstra membrii familiei în asigurarea de familie este verificată o dată pe an printr-un formular care trebuie completat și trimis Casei de Asigurări de Sănătate. Pentru copiii de până la 15 ani și adulții în vârstă de minim 66 de ani, verificarea se face o dată la 3 ani.

Pe cine putem asigura alături de noi în asigurarea de familie?

Soțul sau soția dacă îndeplinesc condițiile de mai sus.

Copiii dacă împlinesc următoarele condiții. Aceleași condiții trebuie îndeplinite de copii vitregi, adoptați sau chiar și nepoți dacă sunt în întreținerea noastră.

  • Copiii până vârsta de 18 ani
  • Copiii până la vârsta de 23 de ani dacă nu sunt angajați
  • Copiii cu handicap care sunt incapabili de a se întreține singuri pot rămâne asigurați fără o limită de vârstă.
  • Copiii care urmează o școală, Fac anul de voluntariat social sau sunt studenți pot fi asigurați până la vârsta de 25 de ani. Totuși venitul acestora nu trebuie să depășească 455 de euro pe lună.

Din păcate, părinții asiguratului nu pot fi co-asigurați în asigurarea de sănătate de familie. Dacă părinții sunt pensionari ei își pot transfera asigurarea în Germania. Vom discuta despre asta în următoarele zile.

Cum ne putem asigura familia în Asigurarea de familie?

Pentru a ne putea asigura familia este necesară completarea unui formular relativ simplu. Acesta poate fi obținut de pe internet sau direct de la casa de asigurări de sănătate. Acesta se numește Fragebogen für die Annahme in die Familienversicherung ( Chestionar pentru admiterea în Asigurarea de familie).

Un exemplu de formular puteți găsi aici: https://www.aok.de/pk/fileadmin/user_upload/AOK-Baden-Wuerttemberg/05-Content-PDF/aok-bw-familienversicherung-familienfragebogen.pdf

Link-uri utile:

Paragraful 10 SGBV : https://www.gesetze-im-internet.de/sgb_5/__10.html

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/5_Publikationen/Gesundheit/Broschueren/BMG_Krankenversicherung_Ratgeber.pdf

https://de.wikipedia.org/wiki/Familienversicherung#:~:text=Die%20Familienversicherung%2C%20auch%20beitragsfreie%20(Familien,versicherten%20Pflichtmitglieder%20und%20freiwilligen%20Mitglieder.

Aceste informații au fost corectate și verificate de Mihaela Balint, consultantă în asigurări de sănătate pentru VIACTIV Krankenkasse.