Șomajul – Ce trebuie să faceți dacă vă este pus in pericol locul de muncă?

kuendigung_620x349

Termenii folosiți : Arbeitsuchend (căutător de muncă) și Arbeitslos (șomer)
Arbeitsuchendmeldung. Prin aceasta anunțati Agentur für Arbeit că actualul contract de muncă va fi incheiat si că sunteți în căutarea unui alt loc de muncă. Astfel, Agentur für Arbeit vă va susține in aceasta căutare si va scurta perioada de șomaj sau chiar va reuși să îl evite. De aceea, legiuitorul german a introdus obligația de a anunța eventuala pierdere a locului de muncă imediat după aflarea acesteia de către angajat. Trebuie diferențiat între Arbeitsuchendmeldung și Arbeitslosmeldung. Arbeitslosmeldung este anunțarea că nu aveți loc de muncă sau că în scurt timp îl veți pierde. Aceasta din urmă este o condiție esențiala pentru a primi ajutorul de șomaj.
Datorită diferitelor legi cu privire la termenele limita de anunțare ca Arbeitlos sau Arbeitsuchend va fi necesară o noua aplicație personala la Agentur für Arbeit.
Sunteți obligați ca în decursul a maxim 3 luni până la expirarea contractului sau a perioadei de studiu, să anunțați Agentur fur Arbeit. Dacă între data terminării activitătii și luarea la cunoștiință a încheierii contractului sunt mai puțin de 3 luni, atunci Agentur fur Arbeit va trebui anunțat in maxim 3 zile de la aceasta. Agentur fur Arbeit poate fi anunțat telefonic sau pe internet (www.agenturfurarbeit.de) pentru a indeplini aceste termene limită. Chiar si atunci când angajatorul prevede o eventuală continuare a activitații , Agentur fur Arbeit va trebui anunțat preventiv. Obligația aceasta nu este necesitată in cazul finalizării perioadei de studiu (Ausbildung). În cazul în care nu reusiți să vă anunțați in termenele impuse se poate aplica o perioada de blocare a beneficiilor de o săptămână.

 

Am făcut o traducere liberă a termenilor pentru a simplifica puțin ințelegerea textului.

Agentur für Arbeit

www.arbeitsagentur.de

Pentru a lua legătura cu Agentur für Arbeit puteți accesa acest link: Agentur für Arbeit .