Șomajul – 12 puncte de reținut

bei-der-ueberbrueckung-der-arbeitslosigkeit-gibt-es-finanzielle-hilfe-foto-imago-

 1. În cazul terminării contractului de muncă sau de pregătire, sunteți obligați să vă anunțați ca și căutător de loc de muncă cu cel târziu 3 luni înainte de a expira. În cazul în care sunteți informat de terminarea contractului la mai puțin de 3 luni înainte, sunteți obligați să informați Jobcenter in decursul a cel mult 3 zile. Cele mai simple moduri prin care se poate anunța Jobcenter-ul sunt prin telefon sau prin intermediul paginii www.arbeitsagentur.de .Dacă nu se reușește anunțarea in timpul prestabilit, se va aplica o perioadă de blocare. Vom detalia acest subiect în articolele următoare.
 2. Pentru a împiedica intrarea in șomaj sunteți obligat să vă căutați un loc de muncă,  să acceptați un loc de muncă rezonabil sau să participați la măsuri de reabilitare (pentru a nu pierde locul actual de muncă). La cerere, Jobcenter vă poate cere să demonstrați aceste lucruri. 3. Va trebui să luați în considerare întârzierea acordării șomajului dacă:
  1. nu căutați singuri un loc de muncă,
  2. dacă nu puteți demonstra ca sunteți angajați în căutarea unui loc de muncă pe cont propriu
  3. nu folosiți ofertele de muncă rezonabile
  4. refuzați ofertele de a urma cursuri de calificare
  5. nu păstrați contactul cu Jobcenter.
 4. Anunțați Jobcenter-ul în cazul în care se petrec schimbări care influențează venitul casei. De asemenea, va trebui să declarați dacă între timp v-ați găsit un loc de muncă. Va trebui să vă lăsați sfătuiți de Jobcenter în alegerea sau schimbarea clasei de impozitare a dvs. sau a partenerului de viață. 5. Va trebui anunțată dinainte orice călătorie sau o eventuală relocare.
 6. Plata șomajului se va face de la data anunțării Jobcenter-ului. De aceea este în interesul fiecăruia să anunțați cât de repede posibil o eventuală piedere a locului de muncă. Această informare se va aplica ca și o cerere.
 7. Șomajul nu va fi platit cu bani gheața, pentru a îl primi veți avea nevoie de un cont bancar valabil.
 8. Decizia privind cererea de șomaj vă va fi adusă la cunoștiința în scris.
 9. Pe perioada șomajului sunteți asigurat ca și un angajat.În cazul în care o eventuală incapacitate de a presta muncă iși face apariția, ea va trebui anunțată la Jobcenter. În cazul unei întreruperi a beneficiilor sociale, va trebui depusă o nouă cerere pentru acestea.
 10. Jobcenter-ul este împuternicit la a vă contacta personal, la a cere mai multe informații sau de a vă cere să efectuați un control medical sau psihologic.
 11. Păstrați cu atenție toate documentele doveditoare cerute  sau oferite de Jobcenter.
 12. Aveți în vedere că toate documentele pe care le depuneți la Jobcenter vor fi distruse după o perioadă de 6 luni. Dacă va fi nevoie de ele în original, ele vor trebui cerute din timp, în scris.