Elterngeld – Alocatia pentru parinti

Elterngeld
Elterngeld
Prin Elterngeld, alocatia pentru parinti statul german ajuta parintii si familiile tinere. Dreptul la alocatia pentru parinti il au parintii care doresc sa isi intretina copiii singuri in primele 14 luni de viata. Astfel ei nu au nevoie de asistenta din partea statului ( cresa).

Cine primeste alocatia pentru parinti? Dreptul la alocatia pentru parinti il au : angajatii, functionari publici, muncitori independenti, parinti someri sau fara activitate, studenti.In afara de parinti naturali si parinti adoptivi pot primi aceasta alocatie si rudele de pana la gradul 3 ( bunici sau matusi/unchi).
Conditii de acordare.Vor primi alocatia parintii :

  • care dupa nastere isi cresc si asista singuri noii nascuti
  • care nu lucreaza mai mult de 30 de ore pe saptamana
  • care traiesc cu copiii in aceiasi locuinta
  • au locuinta si drept de a se stabili ( aufenthaltsgenehmigung) in Germania . ( din 1 ianuarie 2014 romanii au acest drept)

Perechile de parinti care au avut in anul calendaristic precedent nasterii copilului un venit ce depaseste 250.000 € / persoana nu vor primi alocatia.Alocatia pentru parinti se calculeaza dupa venitul net, pe care parintii (sau tutorii) copilului de intretinut l-au avut inainte de nasterea copilului.Baza calculului o reprezinta ultimii 12 fluturasi de salariu ( sau situatia de pe ultimul an in cazul muncii independente).Lunile in care mama copilului nu a lucrat din cauza concediului de maternitate sau a unei boli cauzate de sarcina nu se numara.De asemenea nu se iau in considerare lunile in care mama a primit o eventuala alocatie pentru parinti pentru un alt copil , precum si lunile in care venitul a fost afectat din cauza unei eventuale munci in folosul comunitatii sau a armatei.In cazul in care parintii doresc ca acest venit sa se calculeze , el se poate lua in considerare.

Astfel. in cazul in care parintii au avut un venit intre 1000-1200 € ei vor primi 67% din valoare, in cazul unui venit de 1220€ 66% iar in cazul unui venit mai mare de 1240€ 65 %. In cazul unui venit sub 1000€ ei vor primi 100% . Alocatia poate fi minim 300 € si maxim 1800 € pe luna.

Aplicarea pentru alocatie. Aplicatia va trebui depusa in scris. Fiecare parinte are dreptul de a aplica. Ea nu trebuie trimisa imediat dupa nasterea copilului, dar nu va fi platita decat cu maxim 3 luni inainte( astfel daca se va aplica in momentul in care copilul are varsta de 6 luni, ea va fi primita doar de la varsta de 3 luni si nu de la nastere)


Aplicatia se va depune in general la L-Bank.

Aici este o lista cu locurile in care se poate depune aplicatia dupa Land. Aici

Calculator pentru alocatia pentru noii parinti. http://www.familien-wegweiser.de/Elterngeldrechner