Uncategorized

Elterngeld – Alocatia pentru parinti

Elterngeld
Elterngeld
Prin Elterngeld, alocatia pentru parinti statul german ajuta parintii si familiile tinere. Dreptul la alocatia pentru parinti il au parintii care doresc sa isi intretina copiii singuri in primele 14 luni de viata. Astfel ei nu au nevoie de asistenta din partea statului ( cresa).

Cine primeste alocatia pentru parinti? Dreptul la alocatia pentru parinti il au : angajatii, functionari publici, muncitori independenti, parinti someri sau fara activitate, studenti.In afara de parinti naturali si parinti adoptivi pot primi aceasta alocatie si rudele de pana la gradul 3 ( bunici sau matusi/unchi).
Conditii de acordare.Vor primi alocatia parintii :

 • care dupa nastere isi cresc si asista singuri noii nascuti
 • care nu lucreaza mai mult de 30 de ore pe saptamana
 • care traiesc cu copiii in aceiasi locuinta
 • au locuinta si drept de a se stabili ( aufenthaltsgenehmigung) in Germania . ( din 1 ianuarie 2014 romanii au acest drept)

Perechile de parinti care au avut in anul calendaristic precedent nasterii copilului un venit ce depaseste 250.000 € / persoana nu vor primi alocatia.Alocatia pentru parinti se calculeaza dupa venitul net, pe care parintii (sau tutorii) copilului de intretinut l-au avut inainte de nasterea copilului.Baza calculului o reprezinta ultimii 12 fluturasi de salariu ( sau situatia de pe ultimul an in cazul muncii independente).Lunile in care mama copilului nu a lucrat din cauza concediului de maternitate sau a unei boli cauzate de sarcina nu se numara.De asemenea nu se iau in considerare lunile in care mama a primit o eventuala alocatie pentru parinti pentru un alt copil , precum si lunile in care venitul a fost afectat din cauza unei eventuale munci in folosul comunitatii sau a armatei.In cazul in care parintii doresc ca acest venit sa se calculeze , el se poate lua in considerare.

Astfel. in cazul in care parintii au avut un venit intre 1000-1200 € ei vor primi 67% din valoare, in cazul unui venit de 1220€ 66% iar in cazul unui venit mai mare de 1240€ 65 %. In cazul unui venit sub 1000€ ei vor primi 100% . Alocatia poate fi minim 300 € si maxim 1800 € pe luna.

Aplicarea pentru alocatie. Aplicatia va trebui depusa in scris. Fiecare parinte are dreptul de a aplica. Ea nu trebuie trimisa imediat dupa nasterea copilului, dar nu va fi platita decat cu maxim 3 luni inainte( astfel daca se va aplica in momentul in care copilul are varsta de 6 luni, ea va fi primita doar de la varsta de 3 luni si nu de la nastere)


Aplicatia se va depune in general la L-Bank.

Aici este o lista cu locurile in care se poate depune aplicatia dupa Land. Aici

Calculator pentru alocatia pentru noii parinti. http://www.familien-wegweiser.de/Elterngeldrechner

Săptămâna aceasta vă oferim transportul gratuit pentru toate comenzile și o reducere la cumpărarea mai multor cărți. Toate cărțile vin însoțite de cursul audio pe cd în format mp3. Fiecare carte costă 25€. Comenzile se pot face pe whatsapp în scris la : 0152 538 13352 (+49152 538 13352) sau pe Facebook Vă mulțumesc pentru susținere! Sebastian Borza
Carti Ajutor Integrare Germania

8 Gedanken zu „Elterngeld – Alocatia pentru parinti

 1. Buna ziua, am si eu o intrebare referitor la ce ati scris mai sus. am vazut ca ati scris veniturile parintilor, sa inteleg ca nu este obligatoriu ca mama sa lucreze inainte? este luat in considerare venitul tatalui din ultimul an? de ex 1500e/luna produs de tata se considera 750e/de persoana? iar alocatia va fi de 750e .luna timip de 14 luni?

  Va multumesc

 2. Daca mama aplica pentru Elterngeld, se ia in calcul salariul mamei pe ultimele 12 luni perioadei de Mutterschutz (perioada de protectie a mamei, care incepe cu 6 sapt inainte de nastere si se termina la 8 sapt dupa) si nu venitul pe familie.
  Daca mama nu a lucrat, poate aplica pentru suma minima de 300 de euro/luna. O va primi timp de 12 luni.

  Elterngeld se plateste 14 luni in cazul in care parintii impart concediul: de ex din cele 14 luni mama ia 12, iar tatal 2. Mama va primi Elterngeld 12 luni, iar tatal 2. Tatal va primi procent din salariul lui net pe ultimele 12 luni dinaintea nasterii copilului (65-67%).

 3. Buna sper ca raspunde cineva pe aici.am aplicat la job center pt elterngeld cand bebe avea 6 luni ,lucreaza doar sotul si are net 1100-1200.primim 586 p luna nu este cam putin?cineva mi-a zis ca nu se i-a elterngeld de la jobcenter ci din alta parte.

 4. Ati precizat ca parintii care au un venit sub 1000 euro vor primi 100%. Este fals. De la 67% se creste treptat pana la 100% in functie de venit. Spre exemplu pentru 950 euro se iau 69,5%, apoi pentru 900 euro se iau 72% si tot asa creste din 50 in 50 euro cu cate 2,5% pana la venitul de 340 euro, unde intr-adevar se iau 100%.

 5. Buna ziua! Eu am contractul la munca pe perioada nedeterminata, am ales 2 ani sa stau akasa…..bani pe elterngeld am primit 67 la suta timp de un an ( asa am ales) din mai incep munca, imi ddoresc să rămân din nou însărcinată…. As beneficia din nou la fel de cei 66 la suta ppentru eltern geld sau trebuie sa mai muncesc in continuare. Eu ma gandeam sa muncesc inca trei luni dupa care sa incerc sa rămân însărcinată….. plus 9 luni de sarcina ar fi un an… Mulțumesc pentru atenție!

Schreibe einen Kommentar