Sistemul de învățământ în Germania

Sistemul de învățământ din Germania este foarte diferit de cel românesc. Aici vom afla cum este gândit și organizat de la clasa întâi și până la Ausbildung sau facultate.

Este obligatorie școala în Germania?

Da. Fiecare copil este obligat să urmeze școala până la vârsta de (cel puțin) 18 ani. În Germania școala începe ca și în România între 6 și 7 ani. De aceea, ca școala este „gratuită” în Germania. Gratuită în ghilimele pentru că și aici se plătesc, fondul clasei, etc. în funcție de fiecare școală în parte.

Grundschule

În Germania, școala începe cu Grundschule ( școala primară). În general, aceasta cuprinde clasele I-IV dar în unele Landuri sunt incluse și clasele a V-a și a VI-a. Aici se învață cititul, scrisul și matematică. Cursurile se țin în limba germană.

După terminarea școlii primare, avem posibilitatea de a alege o școală pentru copilul nostru. Proferii vor face propuneri, în funcție de performanța copilului, dar aceste propuneri nu sunt obligatorii a fi urmate.

Haupt- und Realschule

După talent, interes și hărnicie, copiii pot merge mai departe pe una dintre cele 4 căi.

Hauptschule și Realschule – Hauptschule se încheie după clasa a IX-a, iar Realschule după clasa a X-a. După terminarea acestor cursuri se poate începe un Ausbildung sau se poate urma o școală de meserii. În orice caz, cu aceste școli nu se poate merge la universitate.

Gesamtschule, Gymnasium

Copiii care sunt talentați, harnici și au note bune merg în general la un Gymnasium sau Gesamtschule. Cursurile de la aceste școli sunt mai lungi, mai complicate, și copilul trebuie să muncească mai mult aici. De asemenea, aici se învață alte materii ca și la Realschule, printre care și limbi străine.

Pentru a studia la universitatea este nevoie de Abitur (echivalentul Bacalaureatului românesc). Acesta poate fi făcut doar la Gesamtschule sau la Gymnasium. Acesta durează până în clasa a XII-a sau X-III-a.

Abendschule

Pentru cei care doresc să își reia studiile sau doresc să atingă un nivel mai mare, există așa-numitele Abendschulen ( Seral).