Schimbările din luna mai

Ca aproape în fiecare lună, luna mai 2023 aduce câteva schimbări importante pentru lucrători și consumatori. În plus, intră în vigoare noi legi.

Începutul biletului de 49 de euro

Vânzările în avans pentru Deutschlandticket au început la 3 aprilie 2023. Potrivit Deutsche Bahn, acesta va intra în vigoare la 1 mai 2023 și dă dreptul pasagerilor la “câte călătorii doresc în toate autobuzele și trenurile din transportul public regional și local pe întreg teritoriul Germaniei”. Sunt excluși de la aceasta: Călătoriile la clasa întâi.

Spre deosebire de așa-numitul 9-Euro-Ticket, Deutschlandticket, cunoscut și sub numele de 49-Euro-Ticket, nu este disponibil ca bilet de sezon, ci ca abonament. În termeni concreți, acest lucru înseamnă că poate fi anulat lunar sau, alternativ, se reînnoiește automat. Scopul ofertei: o ușurare financiară pentru pasagerii feroviari și navetiștii.

Vodafone își mărește prețurile

Vodafone întoarce placa de prețuri. Acesta este rezultatul unui raport realizat de platforma de comparare a prețurilor Check24. Potrivit raportului, furnizorul de telefonie mobilă ajustează tarifele contractelor sale de internet pentru clienții existenți.

Potrivit Check24, prețurile pentru contractele DSL și cablu vor crește cu cinci euro pe lună. Potrivit rapoartelor, clienții Vodafone afectați vor primi o scrisoare și un e-mail cu privire la creșterea prețurilor. Aceștia au dreptul la reziliere extraordinară.

Crește salariul minim în domeniu de îngrijire

Angajații din sistemul de îngrijire vor primi mai mulți bani de la 1 mai 2023. Deja în octombrie 2022, salariile au crescut la cel puțin doisprezece euro. Conform “celui de-al cincilea regulament privind condițiile de muncă obligatorii pentru sectorul de îngrijire”, lucrătorii din domeniul îngrijirii vor primi prin lege 17,65 euro pe oră începând cu mai 2023.

Personalul infirmier aflat în primul an de formare primește 14,90 euro pe oră, iar asistenții medicali 13,90 euro.

Aplicația de avertizare Corona este întreruptă

Aplicația de avertizare Corona va fi întreruptă începând cu 30 aprilie 2023. Concret, acest lucru înseamnă că aplicația nu va mai emite avertizări începând cu luna mai 2023. Din iunie, aplicația va fi chiar în modul sleep și nu va mai putea fi apoi actualizată. Cu toate acestea, certificatele de vaccinare vor fi în continuare disponibile.

Prin lege: Legea privind piețele digitale reglementează Google, Amazon, Apple și Co. începând cu mai 2023

Așa-numita “Lege privind piețele digitale”, legea privind serviciile și piețele digitale, va intra în vigoare la 2 mai 2023. Începând de atunci, companiile de tehnologie precum Amazon, Google și Co. vor trebui să respecte reguli stricte în cadrul Uniunii Europene (UE).

Scopul: asigurarea unei concurențe loiale. De exemplu, Legea privind piețele digitale prevede restricții privind publicitatea personalizată și autopromovarea. În plus, utilizatorii trebuie să aibă posibilitatea de a șterge aplicațiile preinstalate. În cazul în care operatorii de platforme nu respectă regulile, aceștia riscă sancțiuni. Cel mai rău scenariu: desființarea companiei în UE.