Moartea unei persoane este un subiect sensibil. Prin urmare, atunci când un chiriaș moare, proprietarii ar trebui să se adreseze cu blândețe celui îndurerat pentru a discuta despre cum să procedeze. Deseori se pune întrebarea ce înseamnă acest lucru pentru contractul de închiriere, deoarece contractul de închiriere nu este reziliat automat prin decesul chiriașului. În următorul articol, veți afla ce trebuie luat în considerare, ce opțiuni există pentru continuarea contractului de închiriere și când este posibilă rezilierea acestuia.
Cei rămași pot sta în continuare în chirie
În cazul în care un chiriaș care a locuit cu alte persoane moare, chiria este continuată de ceilalți chiriași. Acest lucru este valabil nu numai pentru soți, copii majori și alte rude, ci și pentru chiriașii care au menținut o gospodărie permanentă cu persoana decedată.
Această reglementare are rolul de a se asigura că ceilalți rezidenți nu trebuie să își părăsească brusc locuința, ci au posibilitatea de a continua închirierea.
O semnătură – mai mulți locuitori
În cazul în care chiriașul decedat a semnat singur contractul, ocupanții rămași intră, de asemenea, ca noi chiriași. Cu toate acestea, în acest caz, există o diferență în ordinea de prioritate dacă în proprietatea închiriată locuiesc mai multe persoane. Partenerii (soții) sunt în capul listei, urmați de copii, alte rude și alți rezidenți ai gospodăriei.
Dacă, de exemplu, partenerul nu dorește să semneze contractul în calitate de nou chiriaș, acest drept este transferat copiilor.
Doar cei care pot dovedi că au locuit în apartament cu chiriașul decedat au dreptul de a continua contractul de închiriere. Rudele care se aflau în unitatea de cazare doar pentru vizite nu au dreptul să intre ca noi chiriași.
Tutela succesorală în lipsa moștenitorilor
În cazul în care nu au fost stabiliți moștenitori, dacă moștenirea este refuzată, contractul de închiriere nu este dizolvat imediat, ci este transferat către stat. Dacă nu există moștenitori, contactați mai întâi instanța succesorală. Instanța succesorală va încerca să găsească moștenitorii în viața. În acest scop, este suficient să depuneți contractul de închiriere la instanță pentru a putea dovedi interesul dumneavoastră legitim.
În cazul în care nu se găsesc moștenitori, trebuie să solicitați așa-numita tutelă succesorală (§ 1961 BGB). Puteți da o notificare obișnuită de încetare a contractului tutorelui desemnat pentru a putea închiria din nou apartamentul în timp util. În plus, tutorele va prelua diverse sarcini, cum ar fi achitarea datoriilor restante din activele chiriașului și, de regulă, evacuarea apartamentului.
Nu veți suporta niciun cost. Costurile pentru tutorele succesoral sunt suportate fie din bunurile chiriașului decedat, fie de către stat. Odată ce tutorele succesoral a părăsit apartamentul, puteți începe să căutați un nou chiriaș.
Dreptul la plata chiriei
Deoarece contractul de închiriere continuă și după decesul chiriașului, aveți în continuare obligația la plata chiriei. Cel care se alătură ca nou chiriaș își asumă simultan toate drepturile și obligațiile care decurg din contractul cu ocupantul decedat.
Prin urmare, cererile de plată corespunzătoare trebuie să fie adresate și noului chiriaș. În cazul în care persoana decedată locuia singură, moștenitorii sunt obligați să plătească.
Este posibil să fie necesar un depozit(Kaution)?
Chiar dacă nu ați solicitat un depozit de garanție de la chiriașul decedat, puteți solicita un astfel de depozit de la noul chiriaș (§ 563b BGB). Suma este limitată la maximum trei luni de chirie și poate fi plătită în diferite moduri. În cazul în care chiriașul decedat a plătit un depozit de garanție, acesta trebuie să fie plătit moștenitorilor, cu condiția să nu existe restanțe.
Ce trebuie făcut în cazul unor plăți restante?
În cazul în care chiriașul moare și lasă în urmă plăți restante, acestea devin parte a obligațiilor succesorale. În funcție de activele defunctului, acestea pot fi achitate din bunurile acestuia sau trebuie să fie preluate de către moștenitori.