Schimbari in Germania in 2018

Contribuția la pensie scade puțin, chiar dacă pensia crește

Din 2018 valoarea contribuției obligatorii la pensie scade cu 0.1% la 18.6%. La un salariu brut de 3000 de euro scăderea va fi de 1.50 € pe lună. Totuși, pe termen lung, pensia va crește cu aproximativ 3% dacă salariile și veniturile se vor dezvolta în continuare conform cu prognoza. Deși nu e o schimbare majoră, această măsură face parte din programul de încurajare al angajaților prin scăderea impozitelor, deoarece Germania este momentan in stadiu de boom economic, și există temerea că angajații nu vor mai fi motivați să muncească în viitor, pronosticându-se că în viitor vor fi foarte multe locuri de muncă neocupate și astfel economia națională va avea de suferit.Alocația crește cu 2 Euro

În 2018 alocația va crește cu 2 euro pentru fiecare copil. Astfel pentru primii doi copii alocația va fi 194 de euro pe lună.

 

Valoarea ajutorului social Hartz 4 crește puțin

Acesta va fi mărit la 416 euro ( de la 409 euro) pentru cei singuri, și la 374 euro de persoană pentru cei căsătoriți  ( de la 368 euro)

 

Schimbări în sistemul bancar european

Din 13 Ianuarie 2018 intră în vigoare noile legi europene cu privire la plățile cu cardul.

În cazul abuzurilor și pierderea unei sume de bani de pe cont sau de pe cartea de credit la o sumă de până la 50 de euro.

Magazinele online nu vor mai putea cere comisioane extra pentru plățile cu cartea de credit.

Din noiembrie vor fi posibile transferurile bancare în timp real în toată Uniunea Europeana!Bancnota de 500 de euro va fi scoasă din circulație.

Începând cu anul 2016 s-a decis scoaterea din circulație a bancnotei de 500 de euro. La sfârșitul anului 2018 se va opri fabricarea acesteia, urmând ca în următorii ani aceasta să fie complet scoasă din circulație

 

Termenul de predare a declarației de venit ( Steuererklärung) se va modifica.

Termenul de predare a declarației de venit va fi 31 Iulie. Până acum acesta a fost 31 Mai. Cei care folosesc un contabil pentru aceasta au mai mult timp, și această perioadă a fost prelungită până la data de 28 Februarie 2019 ( până acum era 31 Decembrie)

 

Introducerea unui al treilea sex 

Pe lângă sexul masculin și sexul feminin, statul german va introduce un al treilea sex denumit inter sau divers. Momentan nu este decis cum se va aplica acesta. Statul german are timp până la sfârșitul anului să concretizeze modul în care al treilea sex va fi introdus in sistemul judiciar in Germania.