Cautiunea – Ce facem daca proprietarul refuza plata

Nu de puține ori se ajunge la probleme când vine vorba despre plata cauțiunii înapoi, atunci când plecăm din chirie. Am scris aici mai detaliat despre când are dreptul Vermieter-ul ( gazda, cel care închiriază) să rețină cauțiunea, pentru cât timp și ce putem face dacă nu respectă legea.

Cauțiunea nu trebuie plătită instant la mutare

 

În general, Vermieter-ul trebuie să verifice locuința pentru eventualele daune sau să se asigure că cheltuielile sunt plătite la citirea anuală. Pentru aceasta i se acordă o ”perioadă de gândire„. De cele mai multe ori această perioada este între 3 și 6 luni. Unele judecătorii au acordat mai mult timp, dar ca reper este bine de luat această perioadă.

Proprietarul are dreptul de a reține o parte din Cauțiune dacă există datorii la cheltuieli. De asemenea, el are dreptul de a reține toată suma dacă la ultima calculare anuală plata suplimentară a fost de aceiași valoare ca și cauțiunea sau mai mare, și plățile lunare nu au fost adaptate la această calculare.

Toate aceste cazuri trebuie probate de proprietar. Dacă proprietarul nu reușește să probeze motivele acestea, cauțiunea trebuie plătită.



Refuzul returnării cauțiunii fără motiv

 

Dacă din partea chiriașului au fost îndeplinite toate condițiile ( eventualele reparații, plata cheltuielilor), și a trecut perioada de „gândire”,  în care proprietarul a avut timp să confirme starea locuinței și eventualele cheltuieli rămase, atunci avem dreptul la returnarea cauțiunii.

 

Acum, dacă proprietarul refuză returnarea cauțiunii putem urma următorii pași pentru a o recupera.

Pasul 1. Scrisoare recomandată cu aviz de primire ( Einschreiben mit Rückschein)

Primul pas este trimiterea unei scrisori recomandate cu aviz de primire în care cerem proprietarului plata cauțiunii înapoi. Pentru aceasta este necesară acordarea unui termen. În general acest termen este 2-3 săptămâni. De asemenea, în această scrisoare proprietarul trebuie anunțat că în caz de neplată, va fi contactat un avocat și se vor urma căile legale. În continuare ar trebui cerute motivele pentru care a fost refuzată plata până acum.

Un model de astfel de scrisoare găsiți aici:

.. Absenderangabe

 

 

… Anschrift des Vermieters/Hausverwaltung

 

 

… (Ort), den… (Datum)

 

Rückzahlung meiner/unserer Mietkaution

Ehemaliges Mietverhältnis Wohnung … (ehemalige Anschrift und Lage der Wohnung im Haus) 

 

Sehr geehrte Herr/Frau … (Name), sehr geehrte Damen und Herren,

das oben angegebene Mietverhältnis ist seit dem … (Datum) beendet.

Die Wohnung wurde Ihnen am … (Datum) ordnungsgemäß übergeben. (Eventuell: Ein entsprechendes Übergabeprotokoll liegt mir/uns vor.)

Seit der Wohnungsübergabe sind jetzt mehr als 6 Monate vergangen.

Ich/wir habe(n) eine Mietsicherheit in Höhe von … (Betrag) € zu Beginn des Mietvertrages gezahlt.

Ich/wir erwarte(n), dass Sie die Kaution abrechnen und auf das Konto … (Angaben zur Kontoverbindung) überweisen.

Bitte überweisen Sie den Betrag einschließlich der angefallenen Zinsen bis spätestens zum … (Datum)

Wenn Sie die Frist versäumen, werde(n) ich/wir ohne weitere Ankündigung meinen/unseren Anwalt mit der gerichtlichen Durchsetzung der Forderung beauftragen.

 

Mit freundlichen Grüßen

 

 

Unterschrift(en) Mieter





De cele mai multe ori problema este rezolvată aici. Dacă totuși nu se rezolvă putem apela la pasul 2.

Pasul 2. Contactarea unui avocat 

Dacă pasul 1 nu a rezolvat problema, trebuie să contactăm un avocat. De preferință unul specializat in Mietrecht. Acesta va urmări procedurile legale pentru a rezolva cazul.