Salariul minim a fost aprobat de Parlament

Astăzi a fost aprobat de Parlamentul german salariul minim de 12 euro pe oră. Acesta va intra în vigoare de la 1 Octombrie 2022. Este vorba de salariul minim absolut, nu de cel pentru fiecare branșă în parte.

În prezent, salariul minim este de 9,82 de euro pe oră. La 1 Iulie acesta va crește la 10,45 de euro pe oră, după planul decis de vechea guvernare. Această creștere a salariului este bineînțeles criticată de unele interese ale companiilor în special din agricultură.

Salariul minim a fost introdus în Germania în 2015 și este în permanență adaptat de o comisie a salariul minim denumită Mindestlohnkommission. Aceasta va prelua și de acum adaptarea salariului minim.

Pentru un job cu normă întreagă (Vollzeit), salariul brut minim este momentan aproximativ 1650-1700 de euro. După această creștere, salariul minim brut va deveni 2000-2100 de euro, o creștere de 22%.

Rămâne de văzut cum vor evolua salariile care sunt în prezent între salariul minim și valoarea de 12 euro. Lidl și Aldi au anunțat deja mărirea salariului de început în aceste companii.

Din păcate, salariul minim nu ne va asigura o pensie suficientă, după un studiu din anul 2019 care a analizat datele pentru anul 2017, s-a ajuns la concluzia că pentru a putea beneficia de o pensie considerată minimă, am fi avut nevoie de un salariu minim de 12,63 euro pe oră. Totuși, aceste date erau valabile pentru anul 2017 și nu mai pot fi considerate valabile deoarece mediul economic s-a schimbat drastic.