Schimbări în Germania din 2022

Ca în fiecare an, și în Ianuarie 2022 intră în vigoare legi noi sau se actualizează unele legi. Acestea sunt schimbările pe care le aduce noul an în Germania.

Salariul minim crește

Salariul minim general va crește de la 1 Ianuarie de la 9,60 euro pe oră la 9,82 euro pe oră. Următoarea creștere a salariului minim general va fi pe 1 Iulie 2022, atunci salariul va crește la 10,45 euro pe oră.

Înregistrarea ca șomer va fi posibilă online

De la 1 Ianuarie 2022 va fi posibilă înregistrarea ca șomer online. Astfel, nu va mai fi necesară deplasarea la Agentur für Arbeit în persoană, dar aceasta va rămâne în continuare posibilă pentru cei care o preferă. Cei care sunt în pericolul de a își pierde slujba sau nu au un job, pot acum să folosească portalul online de pe link-ul Agenției aici. Există două mari avantaje ale acestui portal. Primul avantaj este economisirea timpului. Al doilea mare avantaj este simplificarea procesului și ghidarea șomerilor pas cu pas prin formularele necesare.

Mai multe drepturi și oportunități pentru persoanele cu handicap

Printr-un pachet de legi noi au fost îmbunătățite oportunitățile persoanelor cu handicap de a urma un curs de formare profesională sau de a intra pe piața muncii. De asemenea, aceștia vor fi mai bine protejați împotriva violenței.

Astfel, persoanele cu handicap care primesc ajutor de șomaj 2 (ALG 2) vor avea aceleași posibilități de finanțare ca și persoanele apte de muncă. Această măsură ar trebui să faciliteze integrarea în piața muncii.

Bugetul pentru formarea profesională a persoanelor cu handicap a fost mărit.

O nouă lege obligă instituțiile de reabilitare la luarea de măsuri pentru a preveni violența împotriva persoanelor cu handicap în aceste instituții.

Câinii însoțitori nu pot fi un motiv de refuzare a intrării. Prin noul pachet de legi este interzisă refuzarea intrării în diferite locații a persoanelor cu handicap care necesită un câine însoțitor.

Vârsta de pensionare a fost ridicată

Conform creșterii treptate a vârstei de pensionare, vârsta de pensionare crește în Ianuarie 2022 cu o lună. Astfel, persoanele născute în 1956 respectiv 1957 se vor putea pensiona la vârsta de 65 de ani și zece luni, respectiv 65 de ani și unsprezece luni.

Ajutorul social se mărește

Cei care primesc Ajutor social (Sozialhilfe) sau ajutor de șomaj 2 (ALG 2) vor primi din Ianuarie mai multi bani. Noile valori sunt expuse în tabelul următor, diferența este arătată în paranteze.

Persoane singure449 euro (+3 Euro)
Pereche (per persoană)404 Euro (+3 Euro)
Persoane majore în instituții360 Euro (+3 Euro)
Adulți șomeri sub 25 de ani în locuința părinților360 Euro (+3 Euro)
Tineri între 14 și 17 ani376 Euro (+3 Euro)
Copii între 6 și 13 ani311 Euro (+2 Euro)
Copii între 0 și 5 ani285 Euro (+2 Euro)

Alocația suplimentară pentru copii crește

Alocația suplimentară (Kinderzuschlag) pe care îl primesc familiile cu venituri mici pe lângă alocație va crește în Ianuarie 2022 cu 4 Euro. Astfel, suma maximă care poate fi primită va fi de 209 Euro.

Suma anuală pentru care nu se plătește impozit (Grundfreibetrag) crește

Valoarea sumei pentru care nu se plătește impozit anual (așa numitul „minim existențial”) va crește cu 204 Euro la 9948 Euro pentru o persoană adultă.

Acciza pentru curent ecologic va fi redusă

Acciza pentru curent ecologic va scădea în 2022 de la 6,5 la 3,72 Eurocenți pe Kilowattoră. Motivul pentru aceasta este subvenționarea energiilor regenerabile prin bugetul federal.

Trei centrale nucleare își opresc activitatea

La 31 Decembrie 2021 a expirat autorizarea de funcționare a 3 centrale nucleare din Germania. Astfel, centralele nucleare de la Brokdorf (Schleswig-Holstein), Grohnde (Niedersachsen) și Gundremmingen, Block C (Bayern) își vor opri activitatea.

Obligația Pfand-ului a fost extinsă

De la 1 Ianuarie 2022 a fost introdusă obligație de a aplica Pfand la toate sticlele de plastic și dozele de unică folosință. Pentru produsele din lapte vândute în sticle de plastic există însă o excepție și o perioadă de aplicare până în anul 2024.

Uciderea puilor a fost interzisă

Până acum, în Germania erau uciși aproximativ 45 de milioane de pui masculi pentru că nu pot face ouă și nu sunt potriviți pentru producția de carne. Prin această măsură este interzisă această practică. Germania este prima țară din lume care a interzis această practică. Aceasta este posibilă datorită unei tehnologii noi, care permite determinarea sexului puiului înainte de ecloziune.

Culorile pentru tatuaje vor fi mai sigure

Au fost interzise mai mult de 4000 de substanțe nocive din culorile pentru tatuaje și machiaj permanent. Această măsură a fost luată la nivelul Uniunii Europene și intră în vigoare pe 4 Ianuarie 2022.