Anul acesta reprezintă un punct foarte important pentru Uniunea Europeană, pentru Germania și pentru România. Anul acesta se împlinesc 20 de ani de la introducerea monedei Euro în circulație, se împlinesc 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și se împlinesc 8 ani de la introducerea liberei circulații a românilor (și bulgarilor) în Uniunea Europeană.
Acest articol este bazat pe un studiu al Mediendienst Integration care a „măsurat” concret parcursul și succesul românilor în Germania.
Momentul intrării României și Bulgariei în Uniunea Europeană a fost privit foarte sceptic. În special în 2014, atunci când românii și bulgarii au primit dreptul la liberă circulație, au fost aduse păreri critice în presa germană. Câteva exemple:
Astăzi este însă clar, că extinderea Uniunii Europene spre est a fost un succes. Conform cercetătorului în piața muncii Herbert Brücker: „Germania a profitat economic considerabil de extinderea Uniunii spre Est și de libera circulație a muncitorilor.”
Câți români au venit în Germania?
În ultimii ani, foarte mulți români au venit în Germania. La sfârșitul anului 2020 circa 800 000 de români au trăit pe teritoriul Germaniei. Românii reprezintă a treia comunitate în Germania după țara de proveniență după Turcia și Polonia și dacă ritmul se păstrează, vom ajunge pe locul doi.
Creșterea pe piața muncii a fost asemănătoare creșterii numărului de români din Germania. În Septembrie 2021 au fost angajați legal în Germania 460 000 de români (cei care lucrează cu Minijob nu au fost luați în considerare la acest număr), adică de trei ori mai mulți decât în 2014. Cel mai des românii sunt angajați în Gastronomie și hoteluri, în agricultură sau în construcții și amenajări.
Cota de angajare a românilor în Germania a crescut în anul 2021 până la 67% (în 2014 aceasta a fost 35%) și este aproape de media națională în Germania de 69%, dar este mai înaltă decât media generală a străinilor (54%) sau de media străinilor din Uniunea Europeană (61%). Conform Brücker, aceasta creștere ar fi cea mai mare creștere observată a unei populații în Germania, cel puțin pe o perioadă de timp atât de scurtă. El spune: „Este, fără îndoială, un mare succes al introducerii liberei circulații a muncitorilor”. Un bun exemplu al integrării românilor pe piața muncii din Germania: În Germania lucrează aproximativ 5000 de medici (sursa).
Câți români beneficiază de sistemul social?
Momentan în Germania sunt 66 000 de români șomeri. În comparație cu numărul de 630 000 de angajați, cota este de 9,3% și este ușor mai mare decât media națională (6%), dar mai mică decât media străinilor din Germania (13%) și asemănătoare mediei migranților din Uniunea Europeană (8%). Beneficiile cotizațiilor la sistemul social depășesc cu mult costurile pentru cei șomeri.
Concluzia studiului
Concluzia din perspectiva cercetării este clară. Conform Herbert Brücker: „Din perspectivă economică, introducerea liberei circulații a muncitorilor români și bulgari a fost un mare succes”. Statul social a profitat considerabil. Un motiv pentru aceasta este faptul că mulți vor părăsi Germania la bătrânețe, vor primi pensia în străinătate, dar nu vor profita de sistemul social, de sănătate și îngrijire și astfel, câștigul statului social german este considerabil.