Cum se revine în grădinițe în fiecare Land?

Momentan milioane de părinți isi ingrijiesc copiii acasă din cauza crizei actuale. Ingrijirea de urgentă se va extinde dupa cum urmează:

Baden Württemberg

Se încearcă deschiderea treptată a școlilor si gradinițelor. Elevii care urmează sa susțină examenele s-au întors de luni la scoală (4 Mai). Ministrul Culturii Sussane Eisenmann a anunțat deschiderea claselor primare pe data de 18 Mai, tot din această dată se încearcă si deschiderea grădinițelor pentru 50% dintre copii.

Bayern

In Bayern se vor deschide pana la jumătate din crese si grădinițe. Din 11 Mai s-au deschis anumite grădinițe si crese unde au voie maxim 5 copii într-o grupă. Îngrijirea privată este permisă în grupuri mici de pana la 3 familii. Potrivit ministrului de afaceri sociale, Carolina Trautner prescolarii ar trebui sa poată reveni la grădinițe începand cu data de 25 Mai, deoarece sunt mai mari si înteleg mai bine măsurile de igienă. Îngrijirea de urgentă a fost extinsă iar cererile necesare pentru aceasta se pot găsi online. Noul regulament pentru grădinițe si scoli este destinat in special părinților singuri sau celor in care unul dintre parteneri lucrează intr-o profesie necesara sistemului. Părinții care nu profită de ingrijirea copiilor nu vor fi nevoiti sa plateasca gradinitele sau cresele pentru urmatoarele 3 luni.

Berlin.

Primarul din Berlin a anuntat ca grădinițele vor incepe sa functioneze treptat. Deja functionează normal aproximativ 40% din ele si capacitatea va creste pas cu pas pana la 70%. In Berlin grădinițele deja functionează semnificativ mai multe decat in alte Landuri. Începand cu 14 Mai copii din clasele primare vor putea sa revină la scoală.

Brandenburg

Prim ministrul Dietmar Woidke consideră ca deschiderea generala nu este necesară acum deoarece copii pot răspândi si mai tare virusul. Îngrijirile de urgentă se vor extinde pentru copii acelor părinți care lucrează in domenii împortante (asistenți, doctori, aprovizionare) iar cei ce nu beneficiază de îngrijire si de aceea nu pot lucra vor primi ajutor financiar de la stat. De asemenea și în orașul Postdam se va mări capacitatea grădinițelor cu îngrijire de urgentă pentru anumite categorii si cazuri. Contribuțiile la grădinițe vor fi rambursate părinților care trebuie sa aibă grija de copiii lor din cauza grădinițelor închise. In plus Brandenburg plătește jumătate din subventiile salariale pentru părinții care nu beneficiaza de îngrijire la grădinițe printr-un  somaj scurt cu durată de pana la 6 săptamani

Bremen

Deoarece mulți părinți trebuie sa lucreze odată cu redeschiderea magazinelor, Bremen a relaxat regulile pentru îngrijirea de urgentă. De la începutul săptamanii ( 4 Mai) nu numai părinții care lucrează in profesii împortante sistemului pot beneficia de îngrijirea de urgentă. Grădinițele sunt deschise si pentru acei copii a caror părinți lucrează. In Grădinițele protestante( Evanghelischen Kindergarten) numarul cererile de îngrijire s-au triplat, săptamana viitoare fiind pana la 870 de copii in îngrijire. Potrivit Weser-Kurier, autoritățile au raportat o crestere uriasa de cereri de îngrijire, doar luni fiind peste 1000 de cereri pentru îngrijirea in scoli si grădinițe.

Hamburg

Grădinițele din Hamburg se vor deschide din 18 Mai treptat , prima data vor începe cei de 5-6 ani iar daca in 2 săptamani nu va fi nici o imbolnavire cei de 4 ani jumătate vor urma pe 8 Iunie. In 2 etape vor începe apoi si îngrijirea celor de 3 ani si daca totul merge bine îngrijirea in crese ar trebui sa devină posibilă.

Hessen

Guvernul din Hessen a anunțat joi deschiderea grădinițelor pentru toti copii din 2 Iunie. Pana atunci înca se aplica îngrijirea de urgentă in scoli si grădinițe pentru copiii profesorilor care încep sa predea din nou la scoli de lunea viitoare. Pana în prezent exista îngrijire de urgentă pentru copiii de grădinița si elevii claselor 1-6 cand părinții lor sunt din aceste grupe profesionale: polițisti, îngrijitori, asistente, pompieri si judecatori. Părinții singuri îsi pot îngrijii copiii indiferent de profesia lor.

Meklenburg-Vorpommern

In Meklenburg-Vorpommern se vor deschide grădinițele de luni 11 Mai dupa cum a spus Stefanie Drese (Sozialministerin). Copiii care vor începe școala anul viitor vor începe gradinita din 18 Mai. Din 25 Mai va incepe functionarea restrictionata pentru toti copii din gradinite si crese. Toți copiii ar trebui să poată beneficia de un timp minim de îngrijire de 3.5 ore.

Niedersachsen

Îngrijirea de urgenta începe sa fie extinsă in săptămanile urmatoare dupa cum urmează: 6 Mai rata de îngrijire find de 8%-10%, 18 Mai de 40% iar in 8 Iunie 50% . Funcționarea normala a grădinițelor si creselor este programată sa înceapa pe 1 August.

Nordrhein-Westfalen

Copiii mici au voie sa se întoarca la grădinițe in etape începând de joi 14 Mai. De asemenea joi vor începe si prescolarii cu nevoi speciale si toti copii cu dizabilități. Începand din 28 Mai toti copiii preșcolari trebuie sa revina la grădinițe. In a 2-a si a 3-a etapa de revenire la grădinița trebuie sa vina cat mai multi copii si sa fie posibil ca fiecare copil sa fie cel putin o data la grădinița înainte de vacanta de vara.

Rheinland-Pfalz

Cresele ar trebui sa se deschidă pentru toți copiii pana la vacanța de vara. Pană in luna iulie grădinițele de urgentă vor fi extinse ”pentru cei care doresc acest lucru si părinții lor care doresc acest lucru” dupa cum a zis Ministrul Educatiei Stefania Hubig. Îngrijirea de urgentă este pentru cei ai caror părinți lucrează ca asistenți, doctori, îngrijitori, etc (indiferent dacă lucreaza doar unul dintre părinți in unul dintre aceste domenii) dar si pentru părinții singuri si cei care lucrează amândoi si nu au cu cine sa lase copilul.

Saarland

Îngrijirea de urgentă a fost extinsă, părinăii muncitori care nu au alte alternative de îngrijire a copilului vor primi cu sigurantă un loc la îngrijirea de urgentă. In Saarland există grădinițe cu program de urgentă care îngrijesc copii intre 0-6 ani si școli pentru cei intre 6-12 ani.

Sachsen-Anhalt

Ministrul Sanatatii Petra Grimm-Benne plănuiește ca grădinițele si centrele after school sa revină la normal pana la vacanța de vară.

Din 4 Mai îngrijirea de urgentă a fost extinsa si toți părinții pot beneficia de un loc pentru îngrijirea copilului.

Sachsen

Grădinițele ar trebui sa înceapa din 18 mai cu unele restricții: întalnirea copiilor din diferite grupe este interzisă, părinții trebuie sa poarte mască cand isi aduc si iau copilul la grădinița, părinții trebuie sa se asigure ca copii sunt sănătosi. Educatorilor le este recomandată acoperirea nasului si a gurii dar nu este obligatoriu.

Schleswig-Holstein

Landul Schleswig-Holstein plănuiește revenirea la grădiniță în mai multe etape.

Se asteaptă ca grupele pana la maxim 10 copii să poată fi îngrijiți in grădinițe si crese in luna Mai. Totuși îngrijirea nu este acordata continuu ci in anumite zile sau in alternativ in săptămâni( o săptămâna da si una nu)

Thüringen

Thüringen vrea sa porneasca din nou grădinițele cu un plan în 4 etape.  Copii care vor începe la anul scoala si fratii lor au voie sa frecventeze grădinițele într-un program flexibil. Această etapa ar trebui sa fie finalizata pană pe 2 Iunie cel tarziu.De luni (6 Mai) au fost îngrijiti 13.120 de copii de grădinița ceea ce înseamnă cam 14% din totalul de copii îngrijiți in mod normal.