Grătar pe balcon

Am voie sa fac grătar pe balcon?

Vara este vremea grătarelor. Iar pentru unii entuziaști ai grătarului, tot anul este sezonul grătarelor. Grătarele se organizează nu numai în grădină, ci și pe balcon. Mai ales atunci când vremea este schimbătoare, puteți sta pe balcon și vă puteți bucura de fripturile la grătar într-o atmosferă confortabilă. Dar ce se întâmplă dacă mirosul grătarului deranjează vecinii? Este permis grătarul pe balcon? Și există oare dreptul la grătar în Germania?

Există un drept de a face grătar pe balcon în Germania?

Pentru unele conflicte tipice care pot apărea între vecini, există reglementări legale în Codul civil german (BGB). În plus, există Legea privind drepturile de vecinătate – sau Legea vecinătății – care se aplică, de asemenea, pe întreg teritoriul Germaniei. În plus, există reglementări separate în temeiul legislației landului. Așadar, nu este foarte ușor să ne bazăm pe drepturi general aplicabile atunci când este vorba de grătare. Cu toate acestea, un lucru este sigur: nu există un drept fundamental la grătar.

Care este situația juridică cu privire la grătarul pe balcon?

Deși un proprietar poate, în principiu, să facă ce dorește cu și pe proprietatea sa, vecinii sunt, de asemenea, obligați să dea dovadă de considerație reciprocă. Articolul 906 alineatul (1) din Codul civil german (BGB) reglementează ce impacturi de pe proprietatea vecină trebuie să accepte proprietarul unei proprietăți, cu condiția ca utilizarea proprietății proprii să nu fie afectată sau să fie afectată doar în mod nesemnificativ. Cam atât despre teorie.

Dacă apare o ceartă între vecini din cauza gratarului?

Nu există norme concrete privind “grătarul – da sau nu și cât de des?” în legislația privind chiria și locuințele.
Ca urmare, există nenumărate hotărâri judecătorești pe tema grătarelor. Judecătorii nu sunt unanimi, deși adesea se pronunță în favoarea “iubitorilor de grătar”. Este de necontestat faptul că utilizarea grătarelor – în special în lunile de vară – este destul de comună și trebuie tolerată în principiu. Dar există o limită a ceea ce este rezonabil.

Când este interzis grătarul pe balcon?

Este interzis să faceți grătar pe balcon dacă acest lucru este menționat în regulamentul casei sau în contractul de închiriere. Oricine semnează un astfel de contract de închiriere și închiriază apartamentul în aceste condiții va pierde ulterior în instanță. Citiți contractul de închiriere și regulamentul casei. Conform unei hotărâri a Tribunalului Regional din Essen (10 S 438/01), proprietarul are dreptul de a include această clauză în contract. În acest caz, regulamentul casei a interzis grătarul pe balcon, fie că este vorba de un grătar cu cărbuni sau de un grătar electric. Chiriașul trebuie să se conformeze acestui lucru. Dacă nu o face, trebuie să se aștepte la rezilierea contractului în cel mai rău caz.

Grătar pe balcon cu un grătar electric

Întotdeauna am voie să fac grătar pe balconul meu cu un grătar electric!. Probabil că și tu ai auzit asta. Din păcate, acest lucru este greșit. În cazul în care contractul de închiriere prevede că este interzis grătarul pe balcon, nu aveți voie să folosiți un grătar pe gaz sau electric pe balcon. Situația este diferită în cazul în care regulile casei interzic grătarul cu cărbuni, dar sunt permise grătarele electrice sau cu gaz.

Și care este situația proprietarilor de apartamente? Chiar și în complexele de apartamente, proprietarilor nu li se permite, în general, să facă grătare pe balcon cu un grătar electric. Potrivit Tribunalului Regional Superior din Frankfurt, grătarul poate fi în general restricționat, interzis sau limitat în timp sau în spațiu. Factorii decisivi în acest caz sunt în special amplasarea și dimensiunea grădinii sau a balconului, frecvența grătarului și echipamentul de grătar utilizat. Așadar, data viitoare când doriți să faceți un grătar electric pe balcon, ar trebui să verificați mai întâi dacă acest lucru este permis în zona dumneavoastră.

Există hotărâri judecătorești privind grătarul pe balcon?

Există numeroase hotărâri cu privire la grătarul de pe balcon. Cu toate acestea, nu există o regulă generală cu privire la frecvența și la echipamentul pentru grătar. Mai degrabă, aceasta depinde întotdeauna de fiecare caz în parte, după cum indică următoarele exemple din diferite instanțe:

Tribunalul local din Halle/Saale (120 C 1126/12), de exemplu, a hotărât că proprietarii de apartamente pot face grătare cu cărbuni doar de patru ori pe an. În plus, aceștia trebuie să îi anunțe pe vecini cu 24 de ore înainte.

Tribunalul regional din München (36 S 8058/12 WEG) a confirmat interzicerea grătarului prin regulamentul casei. În acest caz, proprietarii condominiului au decis prin vot majoritar la o adunare a proprietarilor că grătarul cu flacără deschisă ar trebui să fie interzis în complex. Acest nou regulament urma să fie inclus în regulamentul casei. Un proprietar de condominiu nu a avut succes în acțiunea sa de reziliere. Regulamentul de ordine interioară a fost modificat în acest sens.

Tribunalul districtual din Westerstede [22 C 614/09 (II)] a limitat, de asemenea, grătarul cu cărbuni la două ori pe lună și la maximum zece ori pe an. Litigiul se referea la un șemineu pentru grătar situat la limita proprietății.

Sursa: Grillen auf dem Balkon – Was ist erlaubt, was ist die Rechtslage

Vezi si: Sortarea gunoiului în Germania