Răspunsuri la întrebările despre călătoria în Germania

Toți cei care vin dintr-o țară străină în Germania, pot face testul de coronavirus. Cei care vin din zone considerate de risc vor fi obligați să facă testul sau să stea în carantină 14 zile.

În cele ce urmează am incercat să găsim răspunsul la cele mai importante întrebări despre aceasta.

1.Carantina

Cine trebuie să stea în carantină la intrarea in Germania?

Cine intră în Germania și în ultimele 14 zile a fost într-o zonă de risc este obligat ca la intrarea în Germania să meargă direct acasă sau într-o locație și acolo să se izoleze timp de 14 zile. Aceasta nu se aplică pentru persoanele care doar au tranzitat zonele considerate de risc. Obligația carantinei va fi supravegheată de Gesundheitsamt (Departamentul de sănătate). Regulamentul de carantină este emis și aplicat de fiecare stat federal în parte. Este indicat să vă informați despre acestea pe site-urile Landurilor Federale în care doriți să călătoriți.

Ce sunt zonele de risc?

O zonă de risc este o țară sau regiune din afara Germaniei pentru care există momentan un risc mare de infectare. Institutul Robert Koch actualizează lista constant. Aceasta poate fi accesată aici:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html

Trebuie să anunțăm noi Departamentul de Sănătate dacă am fost într-o zonă de risc?

Da. Toți cei care în ultimele 14 zile au fost într-o zonă de risc ( exceptați sunt cei care doar au tranzitat o zonă de risc) trebuie să anunțe Departamentul de Sănătate ( Gesundheitsamt) și să își indice adresa unde va locui! Dacă la intrarea în Germania s-a completat formularul numit Aussteigekarte ( Pe care îl puteți vedea AICI ) atunci acesta este de ajuns.

 

2. Testul Obligatoriu

Trebuie ca toți cei care vin din zone de risc să facă testul?

Toți cei care în ultimele 14 zile au fost într-o zonă de risc trebuie fie să prezinte un test negativ, fie să facă unul în decurs de 14 zile ( timp în care va sta în carantină). Aplicarea acestei legi diferă de la Land la Land.

Trebuie ca și copiii să facă testul?

Da, dar aplicarea depinde de la Land la Land!

Care sunt țările cu teste recunoscute în Germania?

Testul trebuie făcut într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene sau intr-un stat acceptat de Institutul Robert Koch.

Lista acestor state o puteți găsi aici:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

 

Ce consecințe are un test pozitiv?

Un test pozitiv decide clar ca persoana să rămână în carantină timp de 14 zile.

 

Ce consecințe are un test negativ?

Un test negativ decide ( în cele mai multe Landuri) încetarea carantinei la domiciliu. În unele Landuri este necesar un al doilea test.

Indiferent de rezultatul negativ al testului, dacă in decursul a 14 zile de la revenirea dintr-o zonă de risc apar simptome specifice covid-19 (probleme respiratorii, tuse, febră sau pierderi de gust sau miros) atunci trebuie informat Departamentul de Sănătate ( Gesundheitsamt).

 

IMPORTANT!

Cei care vin dintr-o țară străină care nu este considerată zonă de risc pot face testul în mod voluntar. Testul este gratuit pentru toți cei care revin din străinătate, dacă acesta este făcut în decurs de 72 de ore. Mai multe despre aceasta puteți citi aici:

De astăzi, toți cei care vin din concediu se pot testa gratuit

 

Cum află Departamentul de Sănătate rezultatul testelor?

Departamentul de Sănătate va primi rezultatele pozitive direct de la laborator. Dacă un test este negativ, atunci persoana trebuie să informeze singură Departamentul de Sănătate.

 

Cum va decurge controlul pentru persoanele care călătoresc cu mașina/autobuzul?

La graniță se vor face controale prin sondaj, iar datele persoanelor controlate vor fi trimise Autorităților de Sănătate din zona de destinație. Dacă există deja un test negativ, atunci datele nu vor fi trimise.

 

Testele gratuite

Au voie toți cei care vin din străinătate în Germania să facă testul în mod gratuit?

Da. Persoanele care se întorc din străinătate pot face testul in mod gratuit în decursul a 72 de ore de la intrarea în Germania. De asemenea, costurile pentru o eventuală repetare a testului vor fi de asemenea preluate.

 

Trebuie ca pentru aceasta să fim asigurați medical în Germania?

Nu.

 

Cum se poate dovedi că am fost plecați în străinătate pentru a putea face testul gratuit?

Pot fi folosite dovezi ca bilete de tren/ avion/ autobuz, un bon/factură de la hotel, sau orice altceva care poate dovedi că am fost în străinătate. Important este ca călătoria in străinătate să fie plauzibilă.